Alltid givande diskussioner

Åsa och jag babblar alltid massor när hon är här och behandlar mina hästar :-) Vi har exakt samma inställning till hästar och ridning vilket såklart är ett bra underlag för diskussion ;-)

Man har kommit till det stadiet att man inte orkar varken se eller höra en del ryttare som sitter och förstör sina hästar med sin ridning.De följer ett koncept som de lärde sig på ridskolan och sen är det bara att åka.....tror de ;-)

Det poppar upp allehanda "ridmetoder" över tid och jag är den första att skriva under på att vara skeptisk. Men de så kallade "ridmetoderna" är för mig ologiska och det finns ingen röd tråd i det som går ihop med hästens Biomekanik eller med ryttarens fysiska rörelser och omedvetna belastningar.

Man måste ju studera BÅDE ryttare och häst!! Man kan ju inte bara instruera hur ryttarens ska sitta centrerad ifall man inte ens vet hur hästens Biomekanik fungerar. och ryttaren sitter i en sadel som inte alls passar ryttaren?!?

Exempel på grundnivå: Om jag tar i vänster tygel för att jag vill svänga vänster och min häst inte följer tygeltaget....då beror det på 2 saker. 1, vet den ens hur en tygel fungerar? 2, vart har du din vikt i förhållande till hästens rotation?

Att försöka flytta en häst med skänkeln är lönlöst,det förstår vem som helst med tanke på deras storlek. Det vi gör med skänkeln är att ge signaler,right. Hästen följer vikten och troligen har du vikten på höger sida om hästen inte vill svänga vänster och den är troligen också roterad åt höger vilket gör det mer eller mindre omöjligt att svänga vänster.

Jag brukar säga att man ska släppa sin häst i hagen och börja studera deras rörelser......har ni någonsin sett en häst vingla i hagen (om den är frisk vill säga)?? Den går rakt fram dit den är påväg, den har inga problem med "rakritning".....den får problem med det när vi sätter oss på ryggen vilket borde förklara en del saker. Sitt still och sitt rakt så kommer hästen att vara rakriktad!!

Det finns så himla mkt att säga om detta med hästens Biomekanik och hur lite ryttare ens ägnar det en tanke. Många fortsätter att försöka "paketera" in dem med skänklar hit o dit och med att "ställa" åt allehanda håll för att få hästen att "böja sig runt innerskänkeln"......man MÅSTE komma ihåg att hästar inte är skapta för att bära något på sin rygg och med det borde det vara solklart hur mkt 2cm mer på ena sidan av min vikt kommer att påverka i antal kg......sådär 4-5kg skulle jag gissa utan att ha kontrollerat exakt. Det är i alla fall väldigt mkt vikt för varje cm som hamnar fel....

Men det är fantastiskt skönt att prata med människor som förstår och kan se den logiska röda tråden och inte krampaktigt håller fast i det som de för hundra år sedan lärde sig men inte visste varför ;-)

I dag skiner solen lite....men det är ren blå-is överallt och broddarna på mina kängor biter inte ens på isen...jag måste stampa ned foten för att det ska greppa och i morse när jag släppte ut hästarna så syntes det tydligt hur de smög ut och verkligen satte ned varje hov ordentligt för att inte halka......fy bubblan säger jag och inget mer ;-)

Nu ska jag röja stallet och vi får se hur ridningen ska avklaras idag.....vi ska i alla fall fortsätta sätta gipsskivor i sovrummet ;-)

Kaatjiing ;-)

Gillar

Kommentarer

IP: 82.99.3.229