Är man överambitiös?!

Jag har växt upp med hästar och under hela min uppväxt har det alltid varit hästen före precis allt annat. Jag fick min första egna häst när jag var 12 tror jag. En D-ponny som var vildfångad i Newforest. Han var 12 år då och knappt riden. Full fart i alla lägen och fullständigt omöjlig att ta i hagen ;-) Så fort man lyckades få upp honom mot ett hörna så poppade han bara över och sprang runt omkring stallet. Han var helt ointresserad av godis i de lägena också ;-)

Hur som helst, villkoret för att jag skulle få den ponnyn var att jag skulle vara i stallet VARJE DAG. Jo jag gick såklart i skolan men jag gjorde läxor i stallet och hade även mackor med mig och sen fick jag ta bussen hem. Sen kom åren då man började hänga med kompisar, fester osv och det uppstod väl en och annan gång som tanken svävade förbi att jag kanske hellre hade varit på fest en fredagskväll än åkt till hästen ;-) Men det var skolan, stallet och sen fick det bli dusch och klädbyte i spolspiltan innan jag åkte vidare för att träffa kompisar. Stallet låg sådär 3 mil hemifrån och att hinna hem efter stallet var inget alternativ. Men jag visste att om jag missade att åka till min ponny EN ENDA GÅNG så var han såld dagen efter. Mamma och pappa var stenhårda med att hästen skulle skötas varje dag oavsett vad.

Sen ställde de såklart upp mkt med skjuts till stallet på helgerna men var det tävling så fick jag sätta mig på hästen och rida till tävlingen. Efter några år så köpte pappa en transport så då kunde vi åka lite längre. Men jag minns de första åren då jag fick rida till de närmsta tävlingarna.....den tävling som låg närmst tog det 2½ tim att rida till..........men det gick det också ;-)

Innan jag fick häst tog jag bussen ut till ett stall som låg sådär 4-5 mil bort. Första bussen gick vid 05 så den satt jag på varje lördag och söndag. Sen hade jag matsäck med mig och var kvar hela dagen tills kvällsbussen gick hem vid 17-18-tiden.

Den här uppväxten har följt mig genom hela hästlivet och oavsett vad så släpar jag mig till hstarna varje dag. Det finns inga undantag, inget soffhäng, inget chilla hemma, inget "jag orkar inte"....med åren har jag väl lärt mig att slappna av en aningens och kanske låta hästarna vila någon mer dag än förr i tiden.

Men för mig har det alltid varit viktigt att lägga en plan, att se ett mål (oavsett hur litet eller stort det är) och då krävs det att hästarna tas om hand och att de rids och tränas för att hålla sig friska och skadefria.

Pratade med hovis igår och vi diskuterade hur mkt man behöver rida sina hästar. Han menade att om man tävlar upp till 120 så behöver man rida kanske 3 dagar i veckan.........tävlar man högre än så, typ 140 så behöver man rida kanske 4 dagar i veckan och ännu högre så krävs nog 5 dagar i veckan...........

Alltså jag blev helt stum?! Är det det så ryttare resonerar?

Att man kanske inte hårdtränar 6 dagar i veckan håller jag med om men hästen måste ju motioneras fler dagar i veckan än 3-4 om den ens ska ha kondition?!?

En häst med bra kondis och styrka kan man vila ca 2 veckor utan att den bryts ned men efter det bryts både kondis och muskulatur ned och man måste ta hänsyn till det. Och för att den ska få både kondition och muskelstyrka måste man varva det i passen. Muskelmassa bryter ned kondis och kondis bränner så därför måste man varva. Min fråga är då: Hur ska man kunna bygga både muskelmassa/styrka OCH kondition på 2 pass i veckan?!? Tycker det säger sig självt att det inte går ihop.

Sen handlar det ju om stimulans också. Alla varelser blir uttråkade av att inte ha något att göra. Hästar som går runt i en hage varje dag MÅSTE stimuleras på fler sätt.

Jag märker direkt på mina grabbar om jag varit tvungen att vila dem några dagar.....de hittar på så mkt skit även om det bara är småsaker men det visa ändå att de är uttråkade. De hittar inte in i boxen, de är rädda för precis allt, de tuggar på saker....osv.

Jag vet att alla har häst på olika sätt och av olika anledningar.....men någonstans tycker jag att det är himla fräckt att tänka så, att "bestämma" över hästen att den ska gå i en hage och ridas bara de dagar JAG råkar ha lust.....varför ska man ens HA häst i så fall?

Nej nu kom jag ur spår lite..........men det hänger ändå ihop tycker jag. anledningen att vissa tycker att det räcker att rida hästen 3 dagar i veckan grundar sig knappast på att man tror att mer träning blir för hårt....det grundar sig på att man själv inte prioriterar ridningen mer.....man har helt enkelt för mkt annat som man anser är viktigare.

Och visst kommer livet emellan, det är jobb, barn m.m och det kommer perioder då vädret helt sätter stopp för ridning också. Men det är inte DET jag pratar om....det är de här hästägarna som "tror" att 3 dagar i veckan räcker för en häst att komma ut och motionera sig.

Ok om man inte kräver ett skit av hästen de 3 dagarna då.....att man inte förväntar sig att den ska utvecklas.

Ska saker och ting utvecklas (oavsett vad det handlar om) så krävs repetition.......ca 3000 repetitioner för att det ska bli ett ryggmärgsbeteende. Där någonstans förstår man hur mkt man måste träna saker o ting för att man ska kunna förvänta sig framgång på något vis.

Alltså.......3 dagar i veckan kan räcka för en promenadhäst eller en unghäst som behöver smälta nya intryck. Men en fullvuxen häst...........ska ridas/arbetas 5 dagar i veckan!!! Det är i alla fall min uppfattning.

Hur ser ni på detta?

Kaatjiing ;-)


Gillar

Kommentarer

Fia_Jungdalen
Fia_Jungdalen,
Jag håller med dig och jag har en liknande bakgrund med hur jag är uppväxt med hästar. Jag bodde mer eller mindre i stallet och hade både egen häst och red i princip alla hästar jag kunde komma över . Mitt mål är att hästarna ska arbetas 5 dagar i veckan ( vuxna hästar) unghästar går jag efter ålder och hästar som är under igångsättning har ju sitt ”rehabschema” . Men att rida bara 2-3 dagar i veckan och sen tro att hästen ska kunna prestera låter ju helt orimligt
nouw.com/fia_jungdalen
westyarnhillside
westyarnhillside,