Att tänka rakt fram....

Mental träning,så himla avgörande det är.Och så himla lätt det låter när man pratar om det och ändå är det så svårt att hålla tankarna och inställningen där den ska vara.

Om jag sitter ensam och rider så har jag så himla mkt lättare att hålla den fokus som behövs för att jag ska kunna genomföra det jag tänkt på ett bra sätt. Ju fler som rider tillsammans ju svårare får jag att göra det jag ska. För även om tanken är den att jag ska tränga undan allt oväsentligt så finns det ofta saker man måste ta hänsyn till. Jag måste ju hålla koll på vart andra ryttare är så att vi inte rider på varandra och även om det inte är mitt alldeles egna ansvar så kan jag ju inte förlita mig på att de tar sin del....vilket har visat sig upprepad gånger ;-)

Men tillbaka till fokus. Det är såklart en träning i sig att hålla fokus även om det är ett ständigt brus runikring. På tävling går det bra och anledningen till det är förmodligen att alla rider och är igång och gör det dom ska,dvs de står inte still lite här och där.Alla har ett fokus och det är att komma fram till hindret som ska hoppas fram och man väntar på sin tur under tiden som man galopperar/travar. Så det blir skillnad,tycker jag i alla fall.

I dag fungerar det ju ofta så att man är ganska många i varje grupp,vi är 6 st. Och det är säkert inte alls ovanligt men jag tycker att det blir lätt rörigt och stökigt.Anledningen till att det är 6-7 ryttare i en träningsgrupp har nog många orsaker så det är inget man kan göra något åt.

I alla fall är det något som jag måste använda mental träning till för att kunna hålla fokus där det ska vara när vi blir så många. Jag har i de fallen väldigt lätt att "störa ut" mig själv. Ni vet som med en hund som uppvisar ett omriktat beteende då den inte får utlopp för det den VILL göra men inte FÅR.....då blir det ofta ett omriktat beteende. Om jag "tvingar" hunden att sitta då den påtagligt visar att den vill springa fram till en annan hund....inte alltför sällan sätter hunden sig och börjar plötsligt klia sig eller tvätta rumpan....eller liknande ;-)

Lite så kan jag känna mig i bland på träningar ;-) När jag inte får utrymme eller "fri tankebana" så kan jag lätt haka upp mig på något helt oväsentligt som inte ens går att åtgärda....hahaha. Jag tror ni fattar ;-)

I går försökte jag verkligen att "tänka rakt fram" och inte plocka upp massa oväsentliga saker. Det gick hyggligt men jag fick hela tiden påminna mig själv. När Lizza är inne i sitt "vinter-humör" så gör det inte ALLS saken bättre om jag hakar upp mig på något.....det känner hon direkt och vänder taggarna utåt. Hon kräver hela tiden att man är med henne och hon vill hela tiden "prata" med mig när jag sitter på henne. Får hon inte min fokus helt så MÅSTE hon hitta på andra saker....;-) Det är tex väldigt svårt för henne att "bara stå i mitten" när vi väntar på vår tur....för då vill hon att jag underhåller henne.....i annat fall ska hon tugga på något hinderstöd,knuffa någon i ryggen,välta skottkärran,dra i grepen,klappra med bettet (HYSTERISKT mkt). Och det har varken med "olydnad" eller nerver att göra, det är bara sån hon är. Hon HATAR att vara ensam utan att någon fokuserar på henne. Det är också det som gör att hon oftast är värre att rida hemma eftersom hon då för det mesta är ensam.På tävling och träning sköter hon sig alltid exemplariskt även om hon ibland kan bli lite otålig.

Ja det är ju inget superstort problem för mig men det är ändå en sak som gör att jag snabbt blir trött i skallen...(ja den är fortfarande inte helt återställd)den fysiska biten av träningen är peanuts men den mentala är desto mer tröttande. För 1 år sedan var det precis tvärtom ;-)

Vi jobbar vidare ;-)

Kaatjiing ;-)


Gillar

Kommentarer

Fia_Jungdalen
Fia_Jungdalen,
Känner igen mig ganska mycket i din text
nouw.com/fia_jungdalen