Bakbroms och Recoil

Ja vad är det här med "bakbroms".....;-)

Om man tittar på dagens hästar så saknar väldigt många av dem "bakbroms". Det vill säga att de faktiskt "glömt" att använda sina bakben/hovar att bromsa med. Titta på hur hästen lever i frihet, hur den rör sig och vad som är deras överlevnad strategi. De är som vi vet flyktdjur och är då oerhört beroende av att vara snabba i reaktionen, kunna göra tvära stopp och vändningar, vara explosiva. Idag lär vi hästarna att ha "snabba bakben"?!? Varför då? Det är inte bakbenen de behöver vara snabba i för det är inte där rörelsen startar. Rörelsen startar alltid i rörelsecentrum vilket är 12-14 ryggkotan...där är första reaktionen i rörelsen så varför tror vi att bakbenen måste vara snabba. de behöver däremot vara stabila, starka och ha en bra bakbroms, alltså kunna bromsa med sina bakben.

Tänk tillbaka till det jag skrev tidigare.....hur lätt vänder vi hästen egentligen? Hur enkelt som helst om vi har vikten på rätt ställe, då kan den rotera runt sin bakdel väldigt enkelt.....OM de använder bromsen bak.

Dagens hästar har ofta långa ben....FÖR långa.....och det är för att vi vill ha scoop i språnget. Och vi tror att det är en bättre hopphäst om den har långa bakben ;-) Titta här, har den hästen särskilt långa bakben?

Detta klipp har nog alla sett, Nick Skelton med Lastic ;-) Vad Lastic däremot hade så var det en jäkla recoil i sin framdel :-) Men recoilen ska vi prata om lite senare.

Tillbaks till bakbenen :-) Släpp det där med övertramp så länge. Nu vill vi ha hästen att bli kvar i den så kallade stödfasen. Varje gång hästen sätter ned sin bakhov så vill vi att den ska bli kvar i stödfasen (när hoven är kvar i marken) längre för att påminna den om vad bakbenen har för uppgift. Jag lovar er att de flesta hästar helt glömt det. De springer förbi sig själva och därmed tappar de balansen. Det är då det börjar klinga i skorna på dem. Så bli inte så himla lyckliga för att det slår i skorna.....det betyder inte att de har ett "bra steg".......bara dålig balans ;-)

Muskulaturen till bakbenen börjar redan uppe i ryggen,strax bakom sadeln enkelt förklarat. Om hästen inte använder sin bakbroms så kommer muskulaturen att släppa kontakten uppe i ryggen och då får vi en häst som ser ut såhär:

Nu är det såklart fler orsaker till att den här hästen ser ut såhär men en av dem är att han tappat sin bakbroms.

Men.....med väldigt enkel träning så råder vi bot på detta,hjälper hästen att hitta bromsen, hitta balansen och återskapa muskelkontakten. Vi börjar bakbromsträna.

Så här bakbromstränar man

I den bästa av världar har man en SVAG liten lutning där man tar hästen vid hand och leder den nedför...SAKTA....väääääldigt SAKTA. Jag pratar om ett steg i taget. Till en början kommer hästen att kliva ikapp sig med frambenen istället för att sätta det ena frambenen framför det andra. Han/hon kommer bli frustrerad och inte riktigt fatta vad som skall göras men ha tålamod, det kommer.Tänk er hastighet som en snigel....verkligen inte fortare. efter några gånger så kommer det funka och det kommer att komma gäspningar och ni kommer väldigt snabbt märka skillnad även i ridningen :-)

Som exempel kan jag berätta resan med Biggis bakbromsträning. När jag red i skogen och travade så kändes det som att sitta på en travare.....NOLL balans. Kan klingade i skorna HELA TIDEN och jag fick trava väldigt sakta för att han skulle klara att hålla balansen. Nu var det ju inte så att han höll på att ramla omkull men han var väldigt obalanserad i kroppen. Jag hade svårt att rida med andra då vi skulle trava för hur sakta de än travade så var det för fort för Biggi. Springa fort kunde han utan problem men INTE utan att slå i skorna och röra sig som en travare....det blev väldigt mycket tralloperande då eftersom han inte hittade balansen i traven. Jag satte igång med bakbromsträning på ridbanan och på 1-2 veckor så var skillnaden enorm. Han behövde fortfarande trava ganska sakta men det var betydligt mycket bättre. Efter 3 veckor så var problemet i princip borta. Vår ridbana har en lutning på ca 10 grader från kortsida till kortsida (medvetet gjord) vilket räcker för att träna bakbroms. Det går såklart bra att göra det på plan mark också ;-)

Anledningen till att vi skall göra det väldigt sakta dels för att hästen skall bli påmind om vad de ska använda bakbenen till, att de hittar sin stödfas. Och dels för att vi vill att bakbenet skall ha sin stödfas rakt under höften på hästen.

Testa bakbromsträningen för det kommer också ge er en väldigt bra kontakt med hästen och den blir väldigt lyhörd :-) Och det får man alldeles gratis dessutom ;-)

Titta vad som hände med hästen på bara 2 veckor :-)

Vad är Recoil

Ja det är ju precis som det låter.....engelskt ord för "Rekyl"....studs i framdelen eller vad man vill kalla det. Hästen är i fritt tillstånd beroende av recoil i framdelen för att kvick kunna byta riktning tex. Vi förstör den genom att "släppa ned" hästen på bogarna, trycka ihop den och hindra deras naturliga rörelser i kroppen.

Även om detta klipp ser ganska häftigt ut så ser ni att hästen bara rör sig i EN linje, den vinklar benen men den har INGEN "studs"

Titta sen på det här klippet. Här ser man hur hästen får använda hela sin kropp och vilken recoil den har i framdelen :-)

Ett sätt att se om man rider på rätt sätt för att hästen skall återfå eller bibehålla sin recoil är att se om den är "fylld" strax innan manken. Se bilden på Aggish här:

Här skall det inte finnas någon "svacka" eller "grop". Denna bild är ca 1 år och "svackan" är betydligt mindre nu. Har dock ingen dagsfärsk bild för tillfället men kan visa vid senare tillfälle. Att rida med låg hand främjar inte heller recoilen och vi trycker kraften rakt ned i frambenen där vi inte vill att den skall vara.

Till sist i det här inlägget vill jag bara att ni kollar på Charlotte Durjardin och Valegro. Kolla vart hennes rörelseuttag görs. I bröstryggen och ni ser att hon är helt still med huvudet :-)

Det var allt för nu ;-)

Kaatjiing ;-)

  • Träning

Gillar

Kommentarer

Fia_Jungdalen
Fia_Jungdalen,
Jäklar vad du levererar många bra och tänkvärda inlägg nu 💪👌
nouw.com/fia_jungdalen
westyarnhillside
westyarnhillside,
:-) Tack du 😉 Bunkrar och passar på när jag har skrivmotivation.
nouw.com/westyarnhillside