Balans,takt och styrka

En bloggkollega till min har en f.d galopphäst och efterfrågade galoppövningar för hästen har svårt för "skolgalopp",takt och väljer också korsgalopp emellanåt.

Självfallet börjar mitt hjärnkontor att gå på "högvarv"...hehehe.

Jag tänker såhär, eller det är så jag arbetat Biggi under nästan 1 års tid. En häst som väljer korsgalopp har dålig balans-ingen tvekan om det...eller jo det beror ju också på att den är oliksidig.

Vad gör vi när vi har dålig balans rent generellt? Vi försöker ta tag i saker runt oss och framförallt så kortar vi oss....alltså har jag dålig balans så tar jag inte jätte långa steg för då tappar jag balansen lättare och jag blir vinglig. Jag tar kortare steg....men det gäller ju oss människor,vi är intelligenta varelser och vi har konsekvenstänk (oftast )vilket gör att vi kortar upp vårt steg........en häst kan inte tänka så och får då välja andra "utvägar" när de tappar balansen. En av dem är att slå över i korsgalopp tex.

Att en häst inte klarar av att korta sig handlar om bristande styrka och oförmåga att bromsa sin bakdel varvid resultatet blir att den "ramlar" framåt istället och springer ifrån sig själv kan man säga.

Medicinen på detta (enligt mig) är att "bromsträna" i första hand så hästen hittar sina bakben(måste nog skriva ett separat inlägg om bromsträning) och därmed balansen. Innan dess är det inte så stor idé att ens försöka sätta hästen i skolgalopp anser jag.

Det jag gjorde med Biggi var att endast galoppera utomhus så vi galopperade (vilket vi inte gjorde de första 4 mån) Han fick gå i en större galopp helt utan "form-krav" för att stärka själva galoppen. Inte fort men i större galopp helt enkelt.

Efter bromsträning tycker jag man börjar med att SKRITTA över lite upphöjda bommar för att hästen dels ska stärka sig och dels koordinera sina rörelser. Många halvhalter som också stärker där hästen måste bromsa bak (om man gör det rätt vill säga).

Så med andra ord ligger arbetet INNAN galoppen och oftast handlar det inte om att stärka galoppen i sig. För är hästen stark och balanserad så hittar den takten och även skolgaloppen :-)

Kaatjiing ;-)

Gillar

Kommentarer

IP: 82.99.3.229