Bomlöst eller inte............

I dag ska jag iväg på en sadelcheck av en Ergo-sadel. I veckan som gick kom bomlös sadel på tal. Jag är ingen fan av bomlöst....alls. Allt är såklart inte svart eller vitt men ska man nu prata rent generellt så är det ingen "sadel" för min del.

Antingen rider man barbacka i klyksits eller så sitter man i en utprovad sadel där både häst och ryttare passar.

Och varför tycker jag inte om bomlöst? Jo för att den är just bomlös. Skulle vilja påstå att den enda som idag skulle klara av att rida i en bomlös sadel är Charlotte Dujardin....;-)

En sadel har en bom av en anledning vilket är att den ska fördela vikten på hästens rygg. Den skall sätta ryttaren mitt över RR (rörelsecentrum) på hästen och ryttaren ska kunna sitta i vertikal.

Nu är det tyvärr så att väldigt många ryttare varken sitter över RR eller ens i vertikal.....dock vill de gärna tro det själva.....eller så har de inte förstått vikten av det och därför envisas med att sitta kvar i en kass sadel där de hamnar i stolsits ;-)

Men bomlös.....den flexar vilket absolut inte är en fördel om du inte är en ryttare som i varje steg har tungan rätt i munnen ;-) Den rör sig också diagonalt vilket ställer till det ordentligt.

Att man säger att det enda som är nackdelen med dem är att de har en koncentrerad punkt där belastningen ligger spelar i så fall inte så stor roll OM den ligger på rätt ställe, dvs mitt över RR och också placerar ryttaren precis där.

Tyvärr tror jag att det finns 2 bakomliggande orsaker till att de bomlösa sadlarna blev poppis.....dels är de väldigt mkt billigare. Dels går de att slänga upp på vilken rygg som helst och man hittar snabbt en sadel som "passar"......men det hittar man också om man kastar på en Indian-filt för den passar alla ryggar ;-)

Så det handlar om ekonomi och bekvämlighet.......och såklart bristande kunskap.

Man måste lära sig att hästens kropp är MER föränderlig än vi förstått tidigare.

Nu är ju dessa bilder inte direkt exemplariska men de visar bristen på kunskap ändå ;-) Man kallar bild 2 att hästen har en svängd rygg....jag skulle vilja säga att den släppt ned sin bröstkorg i brist på elasticitet (recoil)i framdelen OCH den har helt tappat kontakten med bakbromsen. De hästarna står ofta med högt huvud för att ens kunna hålla balansen ;-)

Jag ska inte kommentera alla bilder för de är inte ens realistiska men vad jag menar är att vi kan inte säga att hästens rygg ÄR si eller ÄR så. Däremot kan vi säga att JUST NU ser den ut si eller så men att när jag arbetat den rätt så kommer den att se annorlunda ut..........just därför hamnar vi i lägen där sadeln plötsligt inte ligger bra.

Och det är också en anledning till att vissa väljer bomlöst. Man tänker då att här får hästen utrymme att själv forma sig och då kan jag senare köpa en "riktig" sadel.

Men hästar är inte intelligenta på DET sättet, deras kropp kommer att reagera utifrån förutsättningen vilket kan bli att de blir helt sneda i sin kropp i stället om man väljer lösningen med en bomlös.

Har man ingen sadel som ligger bra och inte kan rida barbacka så rekommenderar jag en bladsadel tillsvidare!!!

Nu är det motion av grabbarna och sen sadelcheck ;-)

Kaatjiing ;-)

Gillar

Kommentarer

stallhörnan
stallhörnan,
Bomlöst är verkligen ingen favorit och enligt de sadelutprovare jag mött inte bra för hästen i längden. Däremot äger vi en bomlös western sadel som används vid lugna skogsturer på Herr Tapir. Den följde med när vi fick honom och används sparsamt.
nouw.com/stallhörnan
westyarnhillside
westyarnhillside,
Ja jag gillar i så fall en bladsadel (typ western) om man vill ha för precis det ändamålet du säger eller i väntan på en "riktig" sadel.
nouw.com/westyarnhillside
IP: 82.99.3.229