Då och nu

Jag har ju i mitt tidigare "rid-liv" varit en typisk "tysk" ryttare. Hälen ned ,stark skänkel,hög "stark"hand.....ja min stora idol på den tiden var Hugo Simon. Många av er vet säkert inte ens vem det är ;-) Men han hade en stor fux som hette "Gladstone". Sen hade han ju fler fuxar efter det och de kanske ni minns? The Freak, E.T och E.T klonade han också vilket såklart var väldigt kontroversiellt ;-) Hugo är idag 78 år.

Well det var inte det jag skulle skriva om egentligen.Det var mer om hur ridsporten förändrats och också man själv....och tack gode gud för det....hahaha. Det jag ville komma till var att man efterliknar gärna sina idoler och jag var ju inte sämre än någon annan så jag red som Hugo Simon.....vilket kanske inte var det "vackraste". Men vi är lika långa (1,62) och red med stora yviga rörelser,alltid STORA hästar och verkligen med hela kroppen. Nu har jag ingen film från den tiden då jag var runt 18-20 men det finns film på Hugo :-) Och jag kan lova er att vi rider väldigt lika....eller jag rider ju inte så NU men jag gjorde det DÅ ;-)

Men hans ridning blev nog lite bättre med åren. Här är gubben 72 år .....och fortfarande bara fuxar ;-)

Men man lär sig med åren och forskningen går framåt vilket är en oerhörd tur för våra hästar. Från detta till VBR, snacka om precis raka motsatsen. En ryttare som dock i alla år varit balanserad är ju Marcus Ehning. Han låg långt före sin tid, eller ligger för han tävlar ju faktiskt fortfarande i toppen :-)

Men ni måste ju kolla detta klippet. Här ser man verkligen genom åren hur ryttarna förändrats, hur banorna förändrats och även hästarna. Men framförallt hur hästarna rids. Precis i början ser ni Hugo och Gladstone. Tror faktiskt att det är det enda klipp som finns på just Gladstone. Han var ju född 1969 så idag lever han inte längre såklart.

Men ser ni hur jäkla fort alla hinder kom på dessa banor? Man pratar idag om att hindren "kommer fort" men här kan man verkligen snacka om att de kommer fort ;-)

Förr hade man ju hopptävling upp till 130-nivå i ett 20x40 ridhus?! Idag vill man knappt hoppträna i de ridhusen ;-)

Lite nostalgisk blir man ändå ;-) Hur många av er minns de här ryttarna?

Kaatjiing ;-)

Gillar

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229