Det ena går framåt-det andra går bakåt.........

Insikten om hästens behov,eller hänsyn därtill, går framåt. Under de senaste 10 åren verkar förståelsen och hänsynen till hästars välmående eskalerat och folk nästan "slåss" om att värna mer om sin häst än andra.

Det är NH (som jag fortfarande inte fattar vad det är), Akademiskt(lika där) och vanligt jäkla hästvett. Spannet däremellan finns också men jag har inte lärt mig alla nya termer för vad det kallas att helt enkelt kunna hästvett.

Något man tydligen helt tappat bort(enligt mig) är att hästar,precis som människor, är olika och utvecklas helt olika beroende på individ.

Istället för att "lära som man lever" så ÖKAR man hetsen med hästars utbildning.....ni vet....3-åringar,4-åringar,5-åringar,6-åringar.....det finns en mall för vart de SKA befinna sig i sin utbildning i respektive ålder..?!?

OM de INTE befinner sig där de "ska" så ligger de efter?!? Vadå "ligger efter".....är "sent utbildade" ?!?

En 6-åring som inte går 130 är "sent utbildad" heter det?!?

I min värld rids hästen in vid 3 år i bästa fall....OM den är redo. Och med att ridas in menar jag att man börjar sitta på den och året som kommer består av skogsturer i all oändlighet och på alla tänkbara varierade underlag. Den bör (om möjligt) fortfarande gå barfota hela det året.

När den blir 4 vill jag kunna börja presentera en ridbana för den och då börja att arbeta den så smått med det som ska vara grunden för den kommande utbildningen.

Under det året den går i skogen så finns också alla möjligheter att "arbeta" den. Bara för att det finns träd,stubbar och sten så betyder inte det att det INTE går att arbeta en häst.

I slutet av sitt 4:de år får den börja skutta mellan hinderstöden och den får övningar som utvecklar den vilket vi håller på med tills den förstått att den ska "gå mellan hinderstöden". Stärkande arbete för att hästen ska fungera som hopphäst och konditionsträning. Eventuellt kan de få prova på P&J.

Det 5:te året kommer bestå av tävlingar på en nivå som är anpassat för den hästen. Både dressyr och hoppning och den ska INTE gå högre klasser än 1 m. Vi bygger självförtroende och rutin inför det kommande 6:te året.

Så ser min uppfattning ut och redan nu är min häst "sent utbildad"....hahaha. Men å andra sidan har jag en häst som är MED i skallen, MED i kroppen och förhoppningsvis kommer att hålla länge. Den har också hunnit med sina "tonår" och jag slipper massa bakslag.

Nej den kommer ju inte kunna hålla takten med alla de "championat" och "unghästklasser" som hålls årligen...tyvärr men för mig spelar det i så fall ingen roll. Det enda som spelar roll är att jag kommer inte få samma pengar för min häst om jag ska sälja den....trots att den förmodligen är bättre rustad för framtiden än den häst som gick 130 vid 6 års ålder.......

Varför har det blivit en sån hets över att hästar ska vara "utbildad för sin ålder"?!? Och VEM är det som bestämmer det?

Hur kan det vara att vi är så måna om hästens väl och ve samtidigt som vi pressar dem till att passa en utbildningsskala som inte är rimlig(enligt mig). Självfallet finns det hästar som är tidiga i sin utveckling och klarar denna skala galant......men vart ligger genomsnittet undrar jag?

Nu ska jag gå ut och mocka åt min 3-åring....som INTE följer utbildningsskalan alls men mår fantastiskt bra ändå ;-)

Kaatjiing ;-)


Gillar

Kommentarer

IP: 82.99.3.229