En tankeläsare....

Lizza är en speciell häst, ni vet,sådär särskild. Hon gör många märkliga saker och gör lite som hon själv tycker....ibland. Hon och jag har en väldigt bra kontakt och jag tror nog att vi förstår varandra ganska bra. Jag tar hand om henne och hon tar hand om mig.

Jag e ju inte direkt den som tror på det där med att "prata med hästar" som en del andra gör. Jo visst kan man prata med dem men att veta exakt vad de tycker och tänker kan man inte....eller inte jag i alla fall. Däremot går jag på magkänsla och jag läser av min häst så jag vill nog påstå att vi synkar bra.

Oavsett vad så kan jag nog säga att Lizza kan läsa mina tankar.....det har hänt ganska många gånger att jag precis sagt en mening klart om något som rör henne och i samma sekund så reagerar hon på ett eller annat sätt....

Minns ett exempel.....Lizza skulle aldrig slita sig från kedjorna på gången, hon är ingen panikhäst på det sättet. Men så står hon på gången uppbunden och jag pratar med hovslagaren(det här var rätt längesedan). Han säger nåt om att det e bra med kedjor som är gummiklädda och jag svarar "ja många anser att man inte ska binda upp dem om man inte har nåt snöre eller nåt som sitter mellan grimman och haken ifall de skulle slita sig. Men det e inga problem för Lizza gör inte det".....exakt i samma sekund som jag säger "det" i sista meningen så slänger Lizza skallen rakt upp och knycker till så att ringen i stolpen "poppar" och hon har slitit av kedjan?!?! Hon har INTE panik eller nåt utan hon har helt enkelt bara visat mig att hon VISST kan slita av kedjan om det passar henne?!?

Hon står kvar helt stilla utan att göra något och jag får gå och rota fram en ny ring att skruva fast i stolpen så jag kan binda upp henne igen......detta har aldrig tidigare inträffat och det har heller inte inträffat efter DEN gången.....märkligt eller hur ;-)

Sen härom veckan så skulle vi provlasta henne i en B-kortare som hon inte åkt i tidigare. Hon går alltid rakt in i den hon är van vid men vi ville ändå låta henne få prova den här dagen innan tävling. Vanligtvis bjuder jag upp henne på luckan och så går hon in själv och vänder upp rumpan. Inga problem och hon har också gått in flera gånger på eget initiativ när hon tyckt att jag varit sölig och hållt på med annat. Hon är med andra ord allt annat än svårlastad. Hon går också alltid väldigt försiktigt ut, inget spring eller skutt när man lastar av.

I alla fall så funderade hon lite på om det verkligen var precis samma som vanligt men nosade lite och gick sen in. Vi lastade henne 2 ggr så och det gick som på räls både ut och in.

Sen säger jag att "vi tar det en sista gång så har hon gått in 3 ggr". Magnus nickar och när jag sen vänder henne för att gå ut säger Magnus "stå inte framför henne när hon ska ut ifall hon hoppar ut".

"Hahaha, nä hon hoppar inte ut, det skulle hon aldrig göra" svara jag varvid Lizza tar ett stort tigersprång rakt ut i luften och landar utanför på marken....?!? Whaaaat???

Det var första gången hon gjorde det och hon har heller inte gjort det sedan dess.....

Det finns fler sådana exempel men jag minns inte just nu. Så summan av det hela är att hon nog vet EXAKT vad jag tänker ;-)

Ja i dag har vi klättrat i alla fall. Vi stack i väg direkt i morse eftersom hovis skulle komma vid 13-tiden och verka lösdriftshästarna.

Vi red upp till Sandsjöskog där vår lilla(men naggande goa)klätterbacke ligger. Det är ungefär 8-10 kliv upp på backen och lika många ned så man får va lite ihärdig för att få mängd i klättringen...hahaha. Men även om det e en liten "skitbacke" så ger den resultat.

Vi klättrade 10x3 och sen fortsatte vi turen i skogen sådär 1½ tim. På vägen hem kom vi ikapp en travare(eller häst med rockard i alla fall) och Lizza blev helt uppspelt och tyckte den skulle följa med oss hem men när hon insåg att det inte var aktuellt så maraton-skrittade hon resten av vägen hem ;-)......i ren protest...hahaha. Hon har skött sig utmärkt den senaste tiden även om det bara MÅSTE komma NÅT skutt eller så varje gång.....men i det stora hela är det numer avslappnat igen att rida ut henne. Hon bockade en gång idag men det var nog mest i protest över att hon inte fick ta med sig den där travaren hem....hon pruttade och passade på att bocka samtidigt men nöjde sig med det ;-)


Eftermiddagen har gått åt till verkning av lösdriftshästarna och de skötte sig acceptabelt....lite småtrix från Tinas sida bara för att påpeka att hon minsann har åsikter och vi ska inte tro att hon är "lättövertalad"...hehehe. Frieda går knappt att ha i en box för hon gjorde allt hon kunde för att hitta någonstans att bita och gnaga....grrr. Men snart ska hon ned på skogen och där kan hon gnaga hur mkt hon vill. Tror hon behöver stimuleras lite kanske....;-)

Ann har precis varit här också för att kolla lite hur jag tar in hästarna. Inte för att det e svårt på nåt sätt men hon vill ändå veta så att hon gör som de e vana vid eftersom hon ska fixa det på Söndag kväll innan vi hunnit hem.

Ja i morgon bitti åker vi och hämtar nya lastbilen( förhoppningsvis,om den motsvarar info och foton vill säga) så nu har vi snart en egen att åka i. Ska bli makalöst skönt att vi äntligen efter flera års strul har en väl fungerande lastbil som man dessutom slipper meka och laga på hela tiden....ja eller det e ju inte jag personligen som gör det,det gör maken.

Maken for precis ned till Klinte och skulle handla lite till middagen som kommer att vi Kebak-sallad.Det är vår nya favvorätt. Bara Kebabkött och grönsaker-MUMS.

Sen får vi nog hoppa i säng i tid eftersom det blir en ganska lång bilresa i morgon. Vi ska förbi Gekås i morgon eftermiddag också och sen sover vi på hotell/vandrarhem och hämtar LB på söndag morgon och tar färjan hem på kvällen. Så ser det ut så vi kommer nog inte höras av förrns på Måndag igen ;-)

Måste ju bara visa lammungarna hos Mårten och Amanda....snacka om söt-chock😍

Dom ligger liksom uppe i höbalen i solen och bara myser.Hur söta e dom inte....man vill ju bara stoppa dem innanför jackan och smyga iväg med dem😍

Kaatjiing ;-)

Gillar

Kommentarer