En tur med "mul-panikaren" och Biggi

Anna kom tidigt,tror hon va runt 8.15 och jag hade precis hunnit få i mig kaffe. Vi hjälptes sen åt med stallet så vi kunde komma iväg ut. Anna red Aggishen och jag fick plocka fram hans nosnät eftersom det for runt sånt där vitt skit i luften ;-) Men det funkade bra och han va inte SÅ störd i alla fall.

Biggi visade inga som helst sadeltvångstendenser idag (?!?)Så jag tror Elin måste göra enligt min plan då hon sitter upp. Inte spänna gjorden förrns hon ridit 2-300m, inte sätta sig ned helt på den sträckan heller....då funkar det och han blir inte störd heller. Han har nog ett smärtminne som gör sig påmind om man sätter sig tungt ned i sadeln då man suttit upp och dessutom drar åt gjorden direkt. Jag spänner aldrig gjorden förrns jag ridit de där 300m och även om sadeln sitter ganska löst då så får man helt enkelt ha sin egen balans. Det finns ju de som både kan sitta upp och rida utan sadelgjord så det ska ju knappast vara ett problem :-)

Biggis va lite grinig när han fick gå bakom Aggish men så fort han fick passera så va livet bra igen ;-) Han är verkligen en gå-först-häst alla dagar i veckan ;-)

Efter det var det VBR-träning och optimering. Alltså på riktigt....det ger så oerhörd energi och ryttaren sög in precis varenda ord jag kom med,så himla roligt och jag är SÅ himla glad att jag ändå lyckas få med mig fler och fler på detta. Ju fler VBR:are vi blir, desto fler hästar kommer att få ett trevligare rid-liv :-) Självklart är det ingen ryttare som medvetet sitter och rider fel..........om det vet om det ;-) Men problemet är att de inte VET vad som är fel, de tycker bara hästen är stel än åt det ena hållet eller andra hållet, att de "tar tag" i bettet, att de försöker komma undan jobbet...........osv. Så oerhört fel och jag önskar ibland att hästar kunde prata och förklara för då skulle det låta ungefär såhär.....;-) "om du bara ger fan i att böja sönder mig i varje varv UTAN att se till att min rotation är rätt så skulle jag klara det här SÅ mkt bättre....och sen skulle jag också kunna spåra!! Men om du sitter och drar i min innertygel när jag roterar utåt så MÅSTE jag balansera upp mig med mitt yttre bakben och då KAN JAG INTE SPÅRA" ........

Ja det är verkligen inte lätt att vara häst alla gånger ;-) Så mkt som de bara accepterar och hittar på egna lösningar för att försöka uppfylla våra omöjliga krav då vi gör allt (omedvetet) för att försvåra för dem ;-) Och sen är det väl väldigt onödigt att INTE optimera det vi gör? Varför ska vi INTE göra allt så energisnålt som möjligt när vi KAN, det gynnar ju både mig och hästen :-)

Men ryttare idag har ju redan tidigare haft näsan i VBR-grytan så nu var det "bara" att sätta den röda tråden så att hon kom vidare :-) På slutet såg det riktigt bra ut och det ska bli jättespännande att se dem igen framöver. Så fin häst och duktig ryttare och det gör mig så glad att se :-)

Vi ska samla ihop de VBR:are som visat intresse men som ännu inte "klivit på tåget" så att jag i möjligaste mån kan sprida detta. Och min förhoppning är att det ska bli ringar på vattnet för att så många som möjligt ska börja förstå att det handlar om "ryttaren mot sadeln" och sen "sadeln mot hästen" och det GÅR inte att bortse från NÅGOT av det. För om man ser till att sadeln passar hästen men att den sen inte passar ryttaren............jamen då blir det ju skit i alla fall. Och det handlar givetvis inte om att sadeln ska vara "skön att sitta i"....det handlar om att ryttaren ska sitta i en sadel där ryttaren kommer i vertikal balans. Och det kan jag lova er.....den biten kan inte en "vanlig" sadelutprovare. Har man tur så plockar de fram en sadel som passar hästen(om man har tur alltså) men för det mesta passar den inte ryttaren.

Och ja.......jag förstår att detta kommer att trigga en del människor men faktum är att det är sant!!! Och nej.....jag är ingen sadeltekniker men jag utger mig heller inte för att kunna prova ut sadlar ;-) Men jag kan definitivt se när den inte passar på varken hästen eller till ryttaren!!

Well....nu har jag rört om i grytan...I know men det är väl å andra sidan inget nytt ;-) Jag kan stå för det jag säger så det är inga problem....däremot uppskattas det inte i våra kretsar(eller på ön hahaha) så det svider nog i flera skinn ;-)

Jo jag upptäckte det här som jag funderat på några dagar....det jag skrev om tidigare att det känns som Biggis tappar takten i traven ibland......jag har ju velat lite fram och åter om vad det kan bero på.....jag va inne på sadeln(eftersom jag redan innan vet att den inte alls ligger optimalt) men tyckte inte att han visade obehag när jag kände efter och det kändes inte som den heller låg så illa att den skulle störa honom....då va jag lite inne på att det kunde vara brodden som han kanske inte var van att gå med...........idag hittade jag problemet....det ÄR sadeln, den blir så vid att även att SER UT att ligga ok så när jag trycker in handflatan under mot mitten så känner jag att "innerkanten" på bossorna trycker på ryggmuskeln....ja det kanske är svårt att förstå vad jag menar men effekten blir tryck TROTS att sadeln egentligen är för vid....så beter den sig som en sadel som är för trång. Skit samma, den är fel i alla fall.....hahaha....så lik förbannat är det sadeln som är problemet ;-) Och det måste jag fixa snabbt!!!

Nu ska jag sätta mig och laga ett täcke.....igen.....som Aggish bitit sönder för Biggi .......grrrrr. Och sen ska vi äta och bada tunna :-)


Kaatjiing ;-)

Gillar

Kommentarer

IP: 82.99.3.229