En värdering......

Jag läser annonser varje dag...hästannonser. Jag har gjort det i alla år och jag gör det inte för att jag ständigt ska köpa häst....mer för att ha koll på marknaden och utbudet och för att det är kul.

Jag vet att jag tagit upp detta förut men det tåls att fundera över IGEN.....vart har marknaden hamnat?!? Det är helt galet när man läser annonser och det är fruktansvärt vilken dubbelmoral väldigt många hästägare har. Det handlar ju om vilken "sida" de står på för stunden.Dvs om de är säljare eller potentiella köpare.....;-)

Allt hästmaterial under 50 000:- räknas (generellt) som "billigt"......?!? Är hästen frisk, medioker och mellan 8-20 år så är "grundsumman" 80 000:-.

För det allra mesta har dessa hästar ett "isch" i form av rörelsestörning,beteendestörning eller något annat...som enligt säljaren ALDRIG är något som kommer att störa hästen....

Sen har vi spannet mellan 50-80 000:-......här kan man få en häst som faktiskt(tro det eller ej) INTE har NÅGOT isch alls?!? Den är frisk,har inga störning alls och inga "gamla skador".Men den har heller ingen direkt potential för några större klasser tävlingsmässigt. De flesta som ridit eller tävlat vet att vilken häst som helst kan prestera en 120 meters bana och en LA klass i dressyr.....så varför skriver man att hästen går 1 m med kapacitet för mer??

Vilken häst som helst kliver över staketet i hagen (rent kapacitetsmässigt)och de flesta staket(oavsett tråd eller annat) ligger på runt 110-120 i alla fall. Så 120 är ingen direkt "prestation" kan jag tycka....

Sen är det såklart en annan sak att hoppa en hel bana på 120 för det krävs ju styrka och kondition för det.....men det tränar man ju upp så det är väl knappast något som man kan räkna till särskilda skills hos hästen eller?!?

Nej tillbaka till prissättningen....;-)

Sen ÖVER 80 000:- verkar marknaden gå totalt bananas......där handlar det mest om hur tokig säljaren är eller hur dum köparen är ;-).....eller hur "förälskad" köparen blir ;-)

Självklart vill en säljare ha betalt för sin häst men priset står väldigt sällan i proportion till VAD de säljer.

Jag kanske resonerar konstigt men jag kan säga såhär:

Om jag skulle sälja Lizza tex.....vilken prisklass hamnar hon i i så fall? Enligt mitt resonemang hamnar hon på runt 60 000:-.

Inte för att hon kommer att gå GP-klasser, inte för sin stam..........MEN för att hon har en skalle som väldigt många hästar saknar idag ;-) Och DEN kan ta henne väääldigt långt.

Oftast skiter jag helt i "tekniken" på hästen om jag letar hopphäst (nästan). Jag vill se vad hästen VILL, vad den är beredd att göra, vad den har för inställning, hur den hanterar olika situationer. Jag vill se MOD hos hästen. För ska man ha en häst som INTE ska gå GP-klasser så ÄR inte försiktighet något att ha för det kan jag lära den men det är svårt att lära den MOD och bra skalle.

Tillbaka.....En 6-åring idag med "hygglig" stam ligger på runt 80-120 000:- UTAN att ha presterat mer än att den "ligger i fas med sin ålder"....?!? Vadå "fas med sin ålder".....?!?

För det första, jag anser att man tar hästarna på tok för tidigt i dag men det är en annan diskussion.

För det andra, ska jag som köpare betala överpris för att hästen är inriden och grundutbildad? Jag fattar verkligen INTE. Om jag ska köpa en häst så är det väl inte mer än självklart att hästen är riden och grundutbildad(om det nu är en sån häst jag letar efter).

Då måste jag punga ut med närmare 100 000:- för att den "kanske" kan gå GP-klasser eftersom den har en pappa som gjort det eller en mamma vars systers dotter har gjort det? Herre gud....det där med arv vet vi alla mkt väl vilket lotteri det är. Självklart kan man alltid hoppas på att de "bra" generna går i arv men det är ju bara att titta på oss människor....hahaha.

Det sociala arvet och uppväxten spelar mkt större roll än NÅGOT annat och det fungerar inte annorlunda med djur.

Och jovisst kan rätt riktning på avel göra skillnad men nu pratar vi om två individer där den ena har en känd hopphingst bakom sig och en som har en mindre känd hopphingst efter sig.....hårfin skillnad va ;-)

Den med den mest kända hingsten bakom sig kostar en bit ÖVER 100 000:- medans den andra kostar betydligt mindre och helt beroende på vad man tar till vara på så kommer de att mötas på tävlingsbanan och INGEN vet idag vem som kommer att prestera bäst.

Vad jag menar är att marknaden har blivit helt snedvriden.....men det har väldigt mkt annat i ridsporten också blivit iofs ;-)

Jag anser att man ska kunna köpa sig en BRA häst UTAN "isch", enkel att rida, snäll och välhanterad i alla förekommande situationer. Som utan trams kan svepa av en 110-120 bana (med träning givetvis) och en LA dressyr. En sådan häst ska man kunna köpa för max 50 000:-. Ligger priset ÖVER det så vill jag se något EXTRA som är skäl för ett högre pris.

Det är fasiken helt galet att man inte ska kunna få en BRA häst UTAN fel MED grundutbildning UTAN isch UTAN att den är "pensionär" för under 50 000:-

Jag förstår varför marknaden exploderat med tjejer och killar som startar "hästhandel".Vi har väl aldrig haft så många "hästhandlare" som vi har idag. De utger sig för att utbilda,rida till och sälja hästar. Köper hästar med isch billigt och säljer dyrt. Men faktum är att det där ischet fortfarande finns kvar men priset är ett helt annat ;-)

Jag kan se ett stoooort hål i marknaden idag.......det skulle jag vilja "täppa till" ;-)

Gillar

Kommentarer

Jennyfordal
Jennyfordal,
Det är inte säljarna som är konstiga! Det är köparna. För 5 år sedan skulle vi sälja en ponny.....(6år lite tävlad osv) skrev en text i annonsen och satte pris 65000kr inte en enda som var intresserad. Efter 3månader satte vi ut samma annons med priset 85000kr då började folk ringa och ponnyn såldes. Folk kollar mer på siffror än bokstäver enligt min erfarenhet.
nouw.com/jennyfordal
westyarnhillside
westyarnhillside,
Det har du ju också rätt i. Men det är nog lite så att många fått för sig att ÄR det ett "normalpris" så MÅSTE det vara nåt fel....;-)
nouw.com/westyarnhillside