​Erkänna sig besegrad?!

Min häst är min häst…eller mina hästar är mina hästar. Man tror ju alltid att ingen annan kan ta hand om dem lika bra som man själv gör, eller hur ;-)

Samma sak är det oftast när det kommer till att sätta upp andra ryttare så sina hästar….men en sak har jag lärt mig genom åren….det är inte farligt att låta andra rida sin häst, TVÄRTOM så är det väldigt nyttigt för hästen OCH för mig.

Gill, min hopptränare, sa vid ett tillfälle när det var en som frågade om hon inte va orolig att sätta upp andra på sina tävlingshästar……….”om de inte kan rida mina hästar så har ju jag gjort ett riktigt dåligt jobb med hästarna”…inser ni hur sant det är?

Nu finns det ju undantag. Vissa hästar törs man kanske inte sätta upp oerfarna ryttare på av den enkla anledningen att hästen är för livlig eller har massa olater som man är rädd att en annan ryttare ska få sota för…..

Men i övrigt….varför skulle det vara dåligt eller fel att andra rider min häst?!? Jag fattar inte det. Det är ingen som kan förstöra min häst om jag gjort ett bra jobb på den.

Bästa ryttarna att sätta upp är ju de som inte själva tror att de är väldsmästare och försöker ratta och styra men OM de gör det så är det inget mina hästar kommer att få PTSD av. Tvärtom så får både jag och hästen nya inputs och min häst får också lite ”andrum” från mina krav då jag rider.

När jag va yngre så var det bara jag som red mina hästar, ingen fick sitta på dem i tron om att de skulle förstöra dem. Så otroligt barnsligt och oinsatt man var på den tiden. Men man trodde man själva var bäst på sina hästar och de problem man då eventuellt hade kvarstod ju såklart………..det handlade ju oftast om saker som uppstod mellan MIG och HÄSTEN….egentligen inget problem som hästen hade.

Hästar har för övrigt inga problem, det är vi som har problem som vi beskyller hästen för. Den gör bara det vi lärt den.

Sen vill jag gärna rida in mig på en ny häst innan jag sätter upp andra. Men det handlar ju mer om att jag vill forma den som jag vill att den ska fungera, den känsla jag vill ha när jag sätter mig i sadeln. Och jag vill kunna informera den som ska rida hur hästen fungerar bäst och trivs bäst med för att de båda ska få en trevlig ridtur.

Som Aggish till exempel. Honom måste man ha allt man kan tänka sig i flugskydd för han blir helt tokig av företrädesvis mygg. Man rider inte kl 21 på kvällen gått ned och myggen kommer fram för då får man problem som man inte behöver ha, det är bara dumt att göra det när det inte behövs. Sånt vill jag ju kunna förmedla till mina tjejer och då kan det vara bra att jag själv får göra den upptäckten först.

Njae att inte låta andra rida sin häst handlar nog tyvärr mer om att man är ”rädd” att andra ska lyckas med det man själv inte lyckas med ;-) Självklart finns det avsteg, allt är inte svart eller vitt.

Jag hade en häst i tonåren som jag nog pratat om tidigare….Batzeba. Den hästen var totalt galen, heeeelt tokig. Det var ju inte så att hon var ”het” på ett normalt sätt……nej det är svårt att återge men om jag säger såhär………..när vi tävlade fick vi dispens på ALLA tävlingar att bli ledda in på banan, vi hade också dispens att få startsignal redan på framridningen för att vi skulle kunna rida rakt in och den som ledde skulle kunna släppa precis innanför insläppet. Hon galopperade i luften bredvid pappa minns jag och folk stod MINST 10-15 m ifrån oss då vi passerade…..ja visst låter det helt bisarrt men det är sant, det var så det var.

Det kokade i hennes huvud 24/7 så fort det kom fram hinder, hon var helt besinningslös. I dag hade jag aldrig i livet fårr lov att tävla henne. Man hade inte släppt dit oss ens. Men å andra sidan hoppade hon precis vad som helst som du ställde upp framför henne. Och vi hade hittat varandra men det fanns aldrig någonsin någon annan som kunde hoppa henne….och det var ju av säkerhetsskäl. Däremot kunde sis rida ut henne i skogen, då var hon ”normal-het” och även min lilla hästskötare som då var 12 år kunde skritta henne. Förstår ni hur folk ondgjorde sig då de såg hästen nästan gå bärsärk på tävlingsområdet och när jag sedan hoppade av och lämnade över hästen till lilla ”Myran”…(ja hon kallade faktiskt för det för att hon var så liten). Hon gick sedan runt med Batzeba i grimma och domderade över henne och Batzeba var som ett ljus. Hon stod där Myran ställde henne.

Ja det var bara en parantes. Men det jag ville komma till var ju att det finns undantag att släppa upp andra ryttare på sina hästar ;-) Batzeba var ett sånt undantag ;-)

I alla fall, va inte så rädda för att låta andra rida era hästar.De kommer inte att ”förstöra” dem. Det värsta som kan hända är att man får bra inputs och kanske lite nya infallsvinklar och hästen får annat att tänka på :-)

Kaatjiing ;-)

Gillar

Kommentarer

Fia_Jungdalen
Fia_Jungdalen,
Jag har många gånger önskat att få se lima under en annan ryttare, ryttare jag anser skulle reda ut henne vill säga, men alla tackar vänligt men bestämt nej 😕
nouw.com/fia_jungdalen
westyarnhillside
westyarnhillside,
Då skulle du haft min tränare😎 hon backar aldrig och har suttit på det mesta😎
nouw.com/westyarnhillside
IP: 82.99.3.229