"Fattigfällan"..........

En bok,ljudbok,som jag lyssnar på nu när jag ligger i sängen/soffan mestadels. Ja vad ska man säga?!? I en första anblick är den ruskigt beklämmande att vårt system inte kuggar i rätt då människor hamnar i nöd och blir sjuka........men ju längre man läser och ser den med lite mer objektiva ögon så ställer jag mig ett antal frågor.....

1. När man har en F-skattsedel(har jag också) och endast försörjer sig på den.....varför sätter man isg inte in i villkoren DIREKT vad som gäller med sjukskrivningar,försäkringar osv.....Eget företag innebär att man är personligt ekonomiskt ansvarig för ALLT.

2. Då skattemyndigheterna vill ha in skatten varje månad för beräknat inkomst.....som man då inte har när man blivit sjuk...varför inte göra en ny skattedeklaration och därmed slippa risken att få skatteskuld?

Sen tänker jag väldigt många andra tankar om boken också.....är det "egenupplevd" eller är det "hittepå" ? För det påstås helt skrattretande saker om allehanda myndigheter hur de beter sig.....jag har också erfarenhet av dessa myndigheter och dess regler,dock inte av samma orsak utan snarare kontakt via arbetet.

Vart finns hennes barn som är vuxna och säkert kunnat hjälpa henne? Fler frågor finns men jag misstänker att boken är en fiktion blandat med "fakta" från andra bekanta troligen.

Läs den men gör det med lite kritiska ögon. Säkerligen finns där både en och annan myndighetsperson som skulle haft ett annat arbete men så är det ju inom alla yrkesgrupper. Och att vara SÅ utbränd att man är sjukskriven i 5 år (?!?!) då kan det knappast kommit som en kalldusch att man blev sjuk......been there-done that.....dock har jag inte varit sjukskriven ens i närheten av den tiden och jag tror också att långa sjukskrivningar där man drar sig undan och går in i sig själv är förödande. Jag tror att det är bra att man utmanas att återgå till sysselsättning även om det ska ske i långsam och försiktig takt. Att gå sjukskriven i så många år gör en än mer sjuk tror jag och man får till slut byta instans från sjukvård till psykvård.....

Men läs den.Jag kan inte påstå att den är "bra" i den bemärkelsen men den får en att fundera lite och ifrågasätta en del ;-)


Tillbaks i soffan med ny bok.

Kaatjiing ;-)

Gillar

Kommentarer