Foderstrupsförstoppning..................

​Läste ett inlägg om foderstrupsförstoppning idag. Det är en av mina största rädslor att få på någon av våra hästar. Varför kan man egentligen undra då vi har sådana rutiner vid både foder och annat runt i kring att det "borde" inte kunna uppstå.

Men en sak som oroar mig när man läser/hör om hästägares rutiner. Väääldigt många blöter inte sitt kraftfoder?!?  Varför inte det?  Varför ska hästen ha torrt kraftfoder, finns det ens någon anledning att det INTE ska vara uppblött?

Nu kanske jag blöter upp vårt foder extremt mkt men då vet jag att det också får i sig ordentligt med vätska även om de dricker bra både inne och ute. Sen får mina alltid hö först och sen kraftfoder efter. Nu på vintern då de kommer in lite tidigare så ligger kraftfodret klart i boxen iofs men då väldigt mkt vatten i det. Men de har hö samtidigt. Lizza för exempel, hon varvar sitt kraftfoder med hö hela tiden.

Sen dricker våra mkt då de står inne på natten. Hinkarna rymmer 15 lit och från 18-07 har de konsumerat 30 lit var ungefär. De dricker bra ute i hagen också.

Sen får våra äpplen så länge det finns och de klyvs ordentligt innan och kornkrossen skollar jag innan jag fodrar. Man får helt enkelt göra rätt saker så slipper man förhoppningsvis problem.

Mitt tips....blötlägg allt kraftfoder så vet ni också att de får i sig ordentligt med vätska. Och visst finns det hästar som inte äter blött foder....vänj dem, de kommer att äta fodret även om det är blött.

Kaatjiing ;-)

Gillar

Kommentarer

IP: 82.99.3.229