För att förstå det unika..........

För att ens förstå varför Ergox2 är det mest optimala så får ni en liten textrad från dem här:

"Vi på ErgoX2 arbetar sedan länge med att förstå och analysera hästens och ryttarens symmetri. Sedan vintern 2013 har vi jobbat med att sätta oss in i modern forskning och testa den på 20 hästar som ryttaren upplevde olika bekymmer med. De kunde vara heta eller svårridna, oliksidiga eller helt oridbara. Det vi lärde oss var ett helt nytt sätt att se på hästens balans. Testhästarna visade oss hur otroligt ofta en häst kompenserar för ett problem som vi aldrig ens hade hört talas om. Att bröstkorg och ryggens kotor roterar i rörelse och ofta åt fel håll i ena varvet.

Dessutom lärde vi oss att de metoder vi använder som utvecklats för den äldre modellen av hästar helt sätter bakbromsen ur spel på den moderna hästen. När vi kopplade detta till vår sadeldesign och till ny kunskap om ryttarens bäcken och core, så föll många bitar på plats. Häst och ryttare är ofta i en gemensam obalans och en gemensam kompensation. När obalansen ersätts med balans, så höjs ridbarheten i hästen med 100%."

Där måste man börja för att ens förstå hela konceptet med deras sadlar och varför de förändrar allt i ridningen och för hästens och din egen balans.

Givetvis går det utmärkt att själv söka upp deras hemsida för att läsa :-) Men det börjar med bäckenet, hur varje enskild människa är konstruerad i sitt bäcken. Vi har alla olika bredd mellan sittbenen och vår "triangel" kan ha en stor variation på storlek,lutning osv. Det avgör hur du sitter i sadeln. Som exempel har jag ett smalt kort bäcken vilket gör att de flesta sadlar är för breda för mig. Sadeln skjuter då hela mitt bäcken bakåt eftersom trycket kommer att ligga under låren kan man säga....då förstår ni varför man inte kommer i balans. Jag kommer att hamna i bakvikt med bäckenet och min balans hamnar bakom den punkt där hästen ska bära mig.

Skulle jag däremot ha en FÖR smal sadel så tippar mitt bäcken framåt och jag blir hängande på pubisbenet. Frånsett att det kommer att göra väldigt ont både där och på andra ställen så kommer jag att flytta vikten framför den bärande punkten på hästryggen.

Det är enkelt och väldigt kort förklarat. Självklart är det fler parametrar man tittar på och Ergo har kommit långt i sina studier om hur hästen bär och balanserar sig.

Sen har vi ryttare skador eller andra saker som gör att vi redan innan vi sätter oss på hästen är i obalans och det är väldigt viktigt att rätta till och arbeta med för att inte motarbeta hästens balans. Som vi idag inbillar oss att vi "balanserar" hästen motverkar den oftast.

Det är inte alls svårt att både se,känna och förstå hästens beteende då man sätter sig in i detta. Det är ofta väldigt små issues hos hästen som skickat signaler till oss under lång tid men som vi låtit passera med att den sitter fast, svår i det varvet, vill inte sätta under sig ena bak, "hamnar" på bogarna..........osv, listan är oändlig. Bråkiga, skuttiga,tjuriga hästar gör det oftast för att de har problem med att balansera oss och de har då kompenserat (de har ju inget val) på olika sätt för att kunna hantera det.

En veterinär böjer och hästen är klockren..........men problemen sitter på helt andra ställen. Får den gå med denna obalans under lång tid så kommer hästen till slut inte att vara ren på böjprovet.......vad gör vi då? Sprutar såklart ;-) Och sen börjar vi om hela processen till vi återigen måste pruta leden. Detta är såklart bara ett exempel.

En häst i frihet får tex inte en kotledsinflammation..........varför? För att den är i balans eftersom ingen sätter den i obalans ;-) Det här handlar överhuvudtaget inte om hur duktig ryttaren är....det handlar om hur balanserad häst och ryttare är.

Det kvittar vilken världsryttare man plockar fram......för ögat ser det såklart fint ut men hur ser det EGENTLIGEN ut?

Jo jag vet att det är hett ämne och jag kan säga att börjar man inte sätta sig in i att förstå hästens VERKLIGA balans och rörelse så kommer man få åka till veterinären i framtiden.

En "normal" häst som är inriden och har accepterat ryttaren är inte bråkig att rida. Oavsett erfarenhet eller annat så har den absolut ingen anledning att vara stökig varje gång jag sitter på den...........OM det inte finns ett problem som jag inte ser eller känner!!!

Snöa inte in på att hästar kan vara glada för det är en helt annan sak. Men det där med att det tar 45 min att "ta igenom" hästen beror ju på att det är fel.....vi har ett problem som jag inte ser......och till slut ger den upp och DÅ anser jag att jag fått igenom den.........usch säger jag när jag tänker på det :-(

Men att det ska ta så många år innan man förstår detta helt logiska är skamligt egentligen.....men vi är ju bara människor.

Här sitter vi och "ställer igenom" hästen och den kämpar förtvivlat med att försöka balansera på ett helt onaturligt sätt under tiden som vi kräver att den även ska bära upp vår "balans" vilket till sist nästan blir omöjligt........och då börjar den kompensera och plötsligt tycker vi........."åh va fin den är nu".......

Hur som helst. Det här sättet att förstå hur vi ska rida hästen är forskning....inget "hittepå". Man får snabbt resultat med rätt träning. Hästar tar ju alltid till sig saker snabbt när det är logiskt och naturligt......därför är det också svårt att "rida igenom" dem på vårt traditionella sätt eftersom det är både onaturligt och nästan omöjligt för dem.

Men är ni intresserade så häng på, läs om dem, studera deras koncept med öppna ögon. Gå sen ut i stallet och titta på hur er "välmusklade" häst ser ut ;-) Ni kommer att inse ganska många saker.

Men för att våga öppna för detta så måste man vara modig och prestigelös!!!

De har hemsida, de finns på FB, de har kurser ,sitsanalyser,clinics och sadelutprovningar och såklart sadlar.

Kaatjiing ;-)
Gillar

Kommentarer