Från glädje till kaos...........

Ja saker och ting kan verkligen totalvända.....

Detta har inträffat och det skulle inte hända. Jag är sjuk och då sätter Qsan igång och fölar......

Hästarna fick hö vid 17 och då såg jag att Qsan låg ned...hm. Hon borde resa sig när höet serverades....och det gjorde hon men stod kvar med en ½ km mellan bakbenen.....sen gick hon en kort sväng och välte omkull sig igen. Sen ville hon ligga på sida och jag gick fram och lyssnade på magen för att säkerställa att den va igång så hon inte hade kolik...

Kollade bak och då såg jag att slidan sjunkit ned massor....vaaaa....föla NU?! Hon va beräknad till 2 Maj så detta var ju en hel månad för tidigt....

Sen gick allt i turbofart kan man säga....hon krystade till och ut kom blåsan så jag fick snabbt ringa Magnus att han skulle rappa på hem och hämta halm på vägen hem.

När han kom drog vi tråd runt henne så att hon skulle få vara ifred då de andra va på henne direkt. Jag ringde Mårten och Amanda som kom strax därefter och ja....sen va fölisen ute runt 17.40😍

De fick ligga där nån ½ tim och under tiden hann vi göra klart inne i fölboxen. Magnus bar fölisen in och Ellen ledde Qsan och då va klockan runt 20.30 och det började bli lite kallt ute. Sen tog det väl ytterligare nån tim innan han hittade mammas tutte.

Allt gick kanonsnabbt och Qsan skötte det som om det var världens enklaste sak denna gång. Jag slapp fölvaka och allt gick som tåget.Hon släppte efterbörden efter 1½ tim,fölisen stod på benen efter 1½ tim(med vår hjälp) tror jag och mjölk drack (med vår hjälp)han efter typ 2 tim.

..............................sen gick allt bara fel......han blev sämre,ynkligare,svagare. Vi nappade honom och försökte på alla sätt att få honom att själv gå upp men icke.....vi fick lyfta honom och nappa varannan tim men hans sugreflexer var begränsade,hans intresse för mat var helt enkelt inte där. Han ville bara sova....han fick Microlax x2 men träcken var inte fullständig ändå.

Men han tog sig lite trots att vi inte fick honom att kliva upp på egen hand. Han var lite "Dummy foal" kan man säga. Vid 17-tiden dagen efter fick han 5-6 dl mjölk och lade sig sedan för att sova. (givetvis hade han fått mat hela dagen)Sen va jag tillbaka efter 1½ tim för nästa "middag" och då var han som en trasa...han hade ingen styrsel på halsen när jag försökte lyfta honom och jag ringde vet direkt.

När hon kom så satte hon igång med dropp direkt och smärtis. För han hade ont i magen,det syntes.Trots att nu all bäcken kommit.....ja vi slet som djur med honom men han dog under natten i mina armar den lilla trasan😂 Vår lilla Sixten. Hade vi bott någon annans stans i detta land så hade han kanske haft en chans.....men som hästägare på Gotland har man inte rätt till en klinik. När sånt här händer blir man så förbannat hatisk-förbannad-ledsen-förtvivlad....ja jag vet inte vad. Jag har försökt få kontakt (tidigare) med Jordbruksverket i den här frågan men skickas vidare till jordbruksministern?!?! Är det på riktigt? Ska hästägare behöva gå till Jordbruksministern för att få en hästklinik på Gotland??????????????

I alla andra län i Sverige finns det kliniker och de har då fan inte behövt ta hjälp av jordbruksministern.....ja nu får jag väl skit igen för att jag säger vad jag tycker...det brukar jag få. OCh vet ni...det konstiga är att höga chefer har TID att sitta och läsa min blogg och vad jag har för åsikter?!? Och sen söker de upp mig privat....fy va pinsamma de är och DET skulle ALDRIG inträffa någon annan stans än på Gotland kan jag säga.

Nu gled jag iväg lite...men det hänger ihop i slutänden.

Vi miste vår lilla Sixten. Vi fick världens bästa veterinär. Det är ju också ett jäkla lotteri.....denna gång hade vi tur att det var "rätt" veterinär som hade jouren....en annan gång kan man ha otur och då finns det risk för att det blir skit istället.

Jodå jag vet vad jag pratar om ;-) Jag har råkat ut för det, vänner till mig har råkat ut för det.....så det är stor skillnad på VILKEN veterinär som har jouren.

Summan av det hela är att vi alla här hemma mår piss (vilket jag gjorde redan innan som ni vet) och just nu känns ingenting roligt.Jag vill aldrig mer ha ett föl.....och det som alla säger "det går oftast bra, det är sällan det går snett"....DET är rent skitsnack för av 2 fölningar får man vara glad om EN går bra. den procenten räcker INTE för mig.

Så mkt som vi tjutit här hemma borde inga tårar finnas kvar.....men det gör det. Qsan går med de andra på baksidan och ropar på lilla Sixten men han svara inte......hon hade honom kvar hos sig under natten för att hon skulle få chansen att "ta farväl" och förstå att han var borta men det klart att även om hon fattat det så är ju hennes sorg inte mindre för det.

Så det mest är skit här nu och vi försöker bara hålla näsan över ytan.........


Kaatjiing..................

Gillar

Kommentarer

Jennyfordal
Jennyfordal,
Fy vad trist!!
nouw.com/jennyfordal
Fia_Jungdalen
Fia_Jungdalen,
Nä fy fan så fruktansvärt 😭 En vän till mig miste även hon sin fölis för några dagar sen . Usch vad jag lider med er 💞
nouw.com/fia_jungdalen