Hästrädsla och övervikt...........

Läste nyligen på Hippson (tror jag) att det startats en grupp för överviktiga som rider. De kunde prata av sig och känna trygghet i att slippa bli "attackerad" på grund av sin vikt.

Den allmänna åsikten är väl att "alla har rätt" att rida oavsett vikt-utseende-mål....osv. Right, jo jag skriver under på att alla har sina egna anledningar till att just de vill finnas i närheten av hästar.

Vi ska dra i handbromsen lite nu......först måste jag säga att det finns INGEN,absolut INGEN som har "rätt" att rida eller äga en häst. Det är helt fel ord i sammanhanget det där med "rätt". Vi har inga som helst "rättigheter" när det gäller djur överhuvudtaget.

Vi har en MÖJLIGHET att ha en häst...MÖJLIGHET att rida....men ABSOLUT INTE "rätt" till det. Det är en ynnest att vi kan ha djur, att de ens tillåter oss ha dem runt oss, att de tillåter att vi sitter på deras rygg.

Så hur kan man ens prata om "rätten" att få rida?!?

Hur som helst...........

Viktbärande eller inte, det kvittar.Det handlar om HUR man bär upp sin vikt, vilken kroppskontroll man besitter och det i kombination med en lite mer viktbärande häst kan fungera.

Människor som är rädda för hästar men ändå vill hålla på är SKYLDIGA att arbeta med sin rädsla. Man kan inte bara ställa krav på att hästen ska vara som en leksakshund som man stoppar 50 öre i rumpan på så går den. Jag anser att man är skyldig att arbeta med sina rädslor, man är skyldig att försöka utveckla sig för att till slut klara av det man INTE för stunden klarar av. Det är inte VI som ska ställa kraven på hästen här, det är hästen som ska ställa krav på oss.(i den här frågan)

Samma sak anser jag det är med överviktiga människor som vill rida. Absolut att man kan vara överviktig, det klarar hästen oftast. Men man MÅSTE se till att få kontroll på sin kropp, att hitta balansen i sin EGEN kropp.Hästen ska inte behöva "parera" vikten i varje steg den tar. Man måste hitta ett sätt att ha kroppskontroll.

​Självfallet ska vi alla ha kroppskontroll då vi sitter i sadeln men är man överviktig så är det extremt viktigt och avgörande för hästen.

Sen anser jag att även överviktiga måste arbeta med sitt problem. Precis som den som är rädd får arbeta med sin rädsla så måste den överviktiga arbeta med sin vikt. Det är inte ok att sitta lugnt i båten och tycka "this is me" och acceptera att man är överviktig och sen försöka skaffa häst utifrån detta.

Det är en skyldighet det också att arbeta på sin vikt.Målet kan väl ändå inte vara att vara just överviktig?!? Ja det finns tusen anledningar till att man är överviktig. En del KAN inte gå ned i vikt då det finns en sjukdom som gör att de är överviktiga men det är ju faktiskt ett undantag......i det stora hela har de flesta själva orsakat övervikten och kan jobba med den. Sen finns det oerhört många vinster i att gå ned i vikt så det kravet bör man kunna ställa på sig själv. 

Vi måste sluta prata om våra "rättigheter" att rida och ha häst...vi HAR inga rättigheter....endast MÖJLIGHETER.

Kaatjiing ;-)


Gillar

Kommentarer

Jessika,
Bra skrivet! Håller nästan helt med dig, jag tycker bara inte att någon har en skyldighet att arbeta på sin vikt. Det är upp till var och en, och gällande hälsa så kan en överviktig person som motionerar och äter nyttigt ha en betydligt hälsosammare kropp än en "normalviktig" person som aldrig rör på sig och häller i sig läsk. Men precis som du skriver, om man vill rida och ha häst så får man absolut se till att ha en häst som klarar av ens vikt + att man har god balans och kroppskontroll.
www.chessikatt.blogspot.com
westyarnhillside
westyarnhillside,
Absolut.När jag skriver att man e "skyldig" att arbeta på sin vikt menar jag ifall det är så att 1. Vikten är ohälsosam 2. Om det är ett hinder för det man anser att man har "rätt" att göra men inte kan just på grund av vikten. Nej visst är det så att det finns de som har övervikt och äter hälsosammare. Men jag tänker lite såhär.....Man bestämmer ju egentligen själv NÄR man e överviktig 😉 Är vikten något som hindrar en så är den ohälsosam. Det är skillnad på stora människor och överviktiga människor.De stora är oftast proportionerliga i förhållande till vikten också. De överviktiga och själva levt på ett sånt sätt att de skaffat sig övervikt....och därmed blir den ju ohälsosam.
nouw.com/westyarnhillside