Here we go again.......

Nu är det sommar....även här på Gotland. Vi får hit gräsligt mycket människor. Både de vi är glada att se men lika många som vi helst sluppit tyvärr...

Det återkommande problemet är trafiken. Den har det "pratats" om år ut och år in. Vissa menar att olyckorna beror på att fastlänningar är bättre förare och det "krockar" med öbornas sämre egenskaper bakom ratten...

Vissa anser att det beror på att fastlänningarna "kan trafikreglerna" bättre än öborna och att vi här kör enligt principen "så har vi alltid gjort".....

Det får vara precis hur det vill med den saken. Jag tänker inte gå in på det ämnet mer.Jag har bott många år i storstad, jag har varit yrkeschaufför i många år, jag har ett arbete där jag ständigt får "ta hand om" spillrorna efter de trafikolyckor som inträffar här på ön....så jag anser mig kunna göra en ganska adekvat bedömning i frågan ändå......

Alla ni som kommer hit till ön,varför lämnar ni er hjärna hemma i radhuset där ni bor? Exakt VAD är det som får er att "ta semester" från vanligt omdöme och hänsyn i trafiken? Exakt VAD är det som får er att tro att ni helt utan grund kan komma hit och "ta över" vår ö?

Ja jag ÄR förbannad för precis varenda sommar så får i alla fall JAG problem med bilister som inte tillhör ön.....hur sjutton kan det ens vara möjligt?!? Ni har ju semester!! Hur KAN ni ens orka med att irritera er så fruktansvärt på att "Arne 86" tar liiiite för lång tid på sig när han ska svänga.....eller att han kör i 60 istället för gällande 80?!? Har ni ens en aning om vad "Arne 86" gör under hela året då ni inte finns här? Jo han kör här VARJE dag, han MÅSTE det för det är enda sättet för honom att komma till affären, läkaren,släkt och vänner......och så vidare. Han KAN inte ta bussen för det FINNS ingen buss där "Arne 86" bor.

Och varför i hela friden har ni så förbannat bråttom att passera hästar/människor på vägkanten? Vi MÅSTE befinna oss där ibland för vi har ingen trottoar/cykelbana el motsvarande här hos oss.

Och bara för att det är skyltat 70km/tim på landsväg så är det inte alls TVINGANDE hastighet.....man KAN göra en egen bedömning om det är LÄMPLIGT att hålla 70km/tim just där....mellan gårdar-hus-traktorer-djur och barn.....

Och varför i hela friden MÅSTE ni in på VARENDA liten grusväg eller traktorväg ni lyckas upptäcka? Om ni inte vill ha ridande på landsväg så låt oss då för sjutton åtminstone ha grusvägarna ifred.....

Ja jag blir lite upprörd och frustrerad för vi lever här året runt-i ur och skur då NI inte vill vara här-vi lever i den takt vi valt-en lugnare takt- och just DÄRFÖR tycker jag att ni borde ta "seden dit ni kommer" och anpassa er till VÅR takt och vårt sätt att leva....inte kräva att allt ska fungera som ni är vana vid i storstaden.

Och nej....vi är inte "dumma i skallen"....vi har bara valt bort det där livet som ni valt att leva. Många av oss har haft ert liv men insett att det är ingenting värt och istället förflyttat oss till landsbygden.

Så låt oss få leva det liv vi vill på landsbygden,anpassa er både i trafiken och i övrigt.Tro inte att ni kan komma hit och ta med er ert stadsliv hit och förvänta er att det ska fungera.

Och bara för att ni investerat i en "stuga" på ön så betyder inte DET att ni kan räkna er till "ö-bor"....det är först då ni LEVER ö-liv som ni kan räkna er till ö-bor.

Jag blir så less på att ha bilister hängande på dragkroken när jag kör till jobbet, jag är trött på att ni ska bestämma NÄR jag ska köra om, NÄR jag INTE ska köra om, i vilken hastighet jag ska köra osv. Dårar som kör om mitt i svängande korsning, som tutar och pekar finger för att jag släppte förbi en bil för mkt (för att jag SÅG att det var "Arne 86) innan jag svängde ut på vägen,för att jag nästan stannar vid vägkanten då jag passerar en av alla hundratals gårdar på ön för att jag VET att den bonden ofta leder sina kor över vägen och de ofta smiter,eller för att jag bara stannar för att jag ser att fårbonden "tappat" sina lamm och behöver hjälp att få in dem......listan kan göras lång men vet ni vad? Vi gör så här, vi lever MED varandra-inte MOT varandra.

Jag blir inte "irriterad" när jag måste stanna för att det går lösa kor på vägen...eller lamm för den delen. Jag blir inte "irriterad" när det svänger ut en stor New Holland på vägen för jag vet att det betyder mat för djuren och det betyder pengar och överlevnad för bonden....jo det klart jag kan bli irriterad för att jag den dagen kanske har bråttom MEN.....jag beter mig inte som en idiot bara för det.

Vårt stora gissel den här tiden på året är trafiken.....jag rider här på ön 365 dagar om året och jag FÅR göra det, jag FÅR gå en bit på landsvägen,jag FÅR sätta upp min hand för att bilarna ska sakta ned för att undvika olyckor. Jag har precis samma rätt som bilarna att befinna mig på vägen men väljer att INTE göra det om jag inte absolut MÅSTE för att kunna ta mig vidare. Här är traditionen att inte rida på mark som finns grödor på.....även om det kan verka dumt att inte helt besinningslöst galoppera ut över den där stora gröna åkern istället för att befinna sig på vägen....så gör jag inte det för det förstör bondens skörd....förstår ni det?

Förstår ni att vi blir skiträdda då vi hör era bilar/motorcyklar accelerera då vi vet att våra djur går på sina beten nära vägen? Förstår ni att vi får hjärtkramp då ni kör om så gruset sprutar upp på våra hästars ben då ni passerar?

Förstår ni varför vi vänligt men bestämt talar om varför era barn inte får använda vår stora "sockerbitar" på vallarna som klätterställning? Förstår ni att det hö som finns inne i sockerbiten blir förstört när plasten går hål,att djuren inte får mat...kan ni förstå det?

Förstår ni att vi ibland "ser fram mot" sommaren med skräckblandad förtjusning?

Ja ön har behållning av turismen, helt klart, men det betyder inte att ni har rätt att "våldta" vår ö !!! Ön är redan så enormt exploaterad att vi knappt har några ställen kvar där vi kan "gömma" oss...varenda kalkbrott är outat, varenda grusväg är outad, varenda badplats är outad......MEN.....vi säger trots det VÄLKOMMEN TILL VÅR Ö.

Men snälla, släpp det ni har där hemma, börja andas,öppna ögonen och försök lev med oss i vår takt istället för mot oss då ni befinner er här. Vi har inte alltid så bråttom och det borde inte ni heller ha. Till träkistan kommer vi alla, vi har bara gjort olika saker på vägen dit och jag vill inte komma snabbare dit bara för att just DU ska hinna snabbt fram till Tofta Beach eller komma först i kön till Fårö......

VÄLKOMMEN TILL GOTLAND


Gillar

Kommentarer

Fia_Jungdalen
Fia_Jungdalen,
Jag känner igen en stor del av det där du skriver fast lite åt andra hållet. Jag bor ju också på en ö dock inte lika långt från fastlandet och vi har en bro hit men ändock en ö som är känd som Norrlands Hawaii . Sommartid vallfärdas folk hit och allra helst en jäkla massa husbilsåkare som verkar ha som sport att krångla sig ut på dom smalaste vägarna . Problemet här är att våra besökare kör 30 istället för 70 för att dom vill titta på allting vilket kan göra mig tokig. Eller så stannar dom mitt på vägen för dom upptäcker en fågel dom inte sett förut. Dom tror liksom att man inte behöver följa trafikreglerna bara för att vi bor på "landet".
nouw.com/fia_jungdalen
westyarnhillside
westyarnhillside,
Ja vi har den problematiken också....men av "2 onda ting" så är ändå hastighet och dåligt omdöme den största faran för oss. Vi har ju blåklint,blåeld och vallmo som ockuperar många vallar och åkrar vilket föranleder många "ofrivilliga stopp" här och där 😉
nouw.com/westyarnhillside