Kom en fråga

Det kom en fråga angående detta med ”Lång och Låg”….och hur jag ser på ”art2ride” som anser att hästen ska arbetas i den formen för att hitta balansen om jag förstod det rätt. Jag har inte tittat eller lyssnat på deras kanal så jag kan inte svara på exakt det. Men jag kan klargöra hur jag själv tänker kring ämnet.
Ok det här med lång och låg form. Såhär tänker jag….rent logiskt, titta på hur hästen är byggd till att börja med. När blir belastningen på diskarna som störst? Jo då vi mekaniskt tvingar deras rygg åt ”fel håll”, dvs ”uppåt”.
Kom nu ihåg att allt inte är svart eller vitt och mkt är en tolkningsfråga. Vad menar man med ”lång och låg” ? Självfallet är det inte skadligt att hästen efter utfört arbete får ”sträcka på sig” precis som vi gör efter ett fyspass. Däremot att tro att man ska rida hästen till balans i ”lång och låg” känns som det faller på sin egen rimlighet….hästen har sin balans med alla fyra fötter under sig. Dvs balansen är som bäst då något av bakbenen befinner sig rakt under höften….INTE halvvägs in under magen. Likaså kommer hästen inte att finna balans ifall den får sträcka frambenen så långt fram att hela framdelen sjunker….det visar endast att den INTE är i balans. Kraften kommer från bakbenet och har den inte balans att hålla emot tillräckligt för den kraften så kommer kraften fortsätta ut genom bogen och kasta iväg frambenet utan att något håller emot.
Måste skicka in ett passus här nu innan jag fortsätter: Den som kan arbeta sin häst i låg form men ÄNDÅ se till att hästen behåller sina bakben under höften gör mindre skada men en ”lång” häst kan jag inte se någon som helst balans i?!?
De extrema benrörelser vi ser hos sporthästar idag kräver också styrka och recoil. Det ska vara STYRKAN och RECOILEN som skjuter dem framåt till ett svävmoment….INTE den extrema rörelsen i sig eftersom det krävs en mothållande mekanik för att inte orsaka mer skada än nytta.
Det är väldigt diskutabelt det här med att stretcha anser jag…..alla ligament, senor, muskler osv finns av en anledning och de har alla en uppgift. Mycket i kroppen har uppgiften att ”stoppa” en överrörelse JUST för att inte rörelsen ska orsaka en skada……..vad sker då ifall vi stretchar för mkt? Den mothållande delen blir sliten och förstörd och kan inte göra sitt jobb…….vilket i förlängningen kommer att orsaka skador.
Att stretcha en muskel som varit i arbete är inte fel så länge man använder stretchen för att få muskeln tillbaka i normalläge där den ska göra sitt arbete. I dag är vi väldigt ”pigga på” att överstretcha det mesta. Yoga är ju REN stretch och tanken där är ju just att ”förstöra” för att kroppen ska bli vig. Men det är en sak om vi gör det på oss själva men när vi gör det på hästen måste vi tänka oss för!!! Vi har ingen vinst i att hästen är ”vig” på ett sådant sätt som en människa. Det kommer istället orsaka skador hos hästen på sikt.
Enligt min uppfattning vill jag att hästen hittar sin balans genom att använda sina bakfötter, att den bromsar med dem på ett korrekt sätt vilket kommer att balansera dem. Att springa ifrån sina bakfötter resulterar i att de dyker framtill och ”hamnar på bogarna”. Kraften bak måste användas uppåt främst för att balansera upp framdelen. Får man inte hästen att bromsa korrekt bak så kommer man också förlora recoilen i framdelen och därmed missa framdelspuschen helt.
Jag får lite lätt panik när jag ser ryttare sitta och RIDA hästen i ”lång och låg” eftersom jag inte anser att det är en arbetsform och inte heller ett sätt där hästen kan balansera sig. Titta på de hästar som föds med väldigt långa bakben…..de har problem genom hela livet för att hitta sin balans och inte hamna på framdelen. Varför tro ni att så väldigt många hästar företrädelsevis har sin skador i framkotor/knän? Min tanke om det är absolut att de genom lång tid fått lära sig att ha ”snabba bakben” och därmed förlorar de sin bakbroms som sen leder till att de ”tappar balansen” och hamnar på framdelen.
Hur ofta hör man inte folk säga då de hör att hästarna slår i skorna vid en travökning ” jäklar vilket påskjut, vilken ökning”…………..allt det handlar om är att hästen helt tappat balansen vilket är tragiskt att både se och höra.

Det är i alla fall min syn och mina tankar kring detta. 

Kaatjiing😎

Gillar

Kommentarer