Leriga hagar och vintertäcken

Ja det är 2 ämnen som alltid diskuteras flitigt den här årstiden och precis alla har DEN lösningen på problemet, tror sig ha "sanningen" om det hela ;-)

Länsstyrelsen har "passat på" att åka runt i landet precis just nu för att kontrollera statusen i våra hästhagar.....självklart tycker jag att det är JÄTTEBRA att de gör sina kontroller och håller efter hästägare!!

Men det där lite dubbelt......för som det varit denna höst då det regnat VARJE dag så är det fullkomligt OMÖJLIGT att hålla hagarna "ler-fria".....och att dränera varenda hage är OCKSÅ omöjligt. Nu är det inte grus i sig som kostar pengar.....det är transporten vilket också är helt sjukt. Men i alla fall, jag tror inte det finns NÅGON hästägare med egna hästar på gården som har den ekonomin att de raskt kan kicka iväg 50-60 t för att dränera sina hagar......då är det dessutom BARA vid ledet jag räknar på.....för att dränera en hel hage orkar jag inte ens fundera på vad det skulle kosta....

Länsstyrelsen säger att det inte får vara mer lera än att hoven måste synas, den får alltså inte sjukna längre ned än ca 10 cm....nu vet nog de flesta att 10 cm är INGENTING då det regnat i flera månader.

Det jag funderar lite på är hur Länsstyrelsen tänker då de väljer att ta den kontrollen NU när hela Sverige har problem med sina hagar....varför lägger man inte den energin på den delen av året då det regnat "normalt" för det är ju DÅ de kan se vilka som faktiskt försöker åtgärda problemet.

Under de omständigheter som råder nu finns det absolut INGEN som klarar sig från leriga hagar. Om du inte bor på toppen av en kulle eller kanske på en berghäll......

Eller så gör man som de gör på fastlandet eller de stora inackorderingsstallen......man har små grushagar på 25x25 m och DÅ kan man nog hålla det fritt från lera ;-) Men det är pest eller kolera som det heter......ska hästen få röra sig men gå i lera eller ska den stå still och vara torr om fötterna? Vilket är mest "djurplågeri"....?

Och sen det där med täcken på hästar..........man orkar knappt läsa alla "expert-råd" längre...varenda vinter kommer det nån ny som säger sig veta EXAKT hur man ska täcka hästen....eller inte ;-) Vart tog det sunda förnuftet vägen?!?

Och sen det där med "hur-ska-jag-lösa-problemet-med snö-i-hovarna"......samma saker varenda vinter,samma frågor,nya experter.....;-)

Det är i princip det som finns att läsa i de flesta häst-forum just nu ;-)...jo just det, det där med fruset vatten också...hur man ska slippa köpa en Thermobar....hur man helt livsfarligt gör sin egna...hahaha. Fast OM man har problem med fruset vatten så tycker jag att man KÖPER en Thermobar även om den är dyr för det är faktiskt en engångskostnad........istället för att riskera livet på både hästar och människor. Det finns säkert de som gjort sin egen i tron att jordsfelsbrytare och "inbäddade" ledningar är lösningen som gör anordningen heeeelt säker......icke!! Vi ska inte diskutera den saken här för det finns SÅ många som inte fattar det här med ström och hästar.

Vi har valt att INTE ha någon Thermobar av den enkla anledningen att den inte skulle hålla, de skulle ha sönder den. Men vi har frysboxar vilket fungerar super. Och visst får vi hacka hål i isen ibland om det blir uppåt -10-15 grader men upp tills dess löser hästarna det på egen hand.

Well....nu ska jag röja av stallet och vänta på den där utlovade solen......;-)

Kaatjiing ;-)

Gillar

Kommentarer

Fia_Jungdalen
Fia_Jungdalen,
Tycker länsstyrelsen kan lägga energi på dom djur som far illa på riktigt istället , tex dom hästar på lösdrift utan skydd, utan tillräckligt med mat för att inte tala om vatten . Tydligen tycker vissa att snö funkar lika bra som vatten. Men Näe , det ska bråkas om leriga hagar vilket är precis omöjligt som du skriver att komma bort från när det regnar varenda dag i flera månader. Täckestalibanerna orkar jag inte läsa om längre, jag scrollar bara förbi . Jag hade en hemmagjord värmebalja som faktiskt funkade utmärkt i nästan fyra år innan "nån" bestämde sig för att bada hovarna i den och sparkade ett hål i den , då blev det en "riktig" nu istället vilket är guld värt här i norr.
nouw.com/fia_jungdalen
IP: 82.99.3.229