Longering istället............

Ja som det ofta är blev det en helt annan plan igår ;-) När jag kom hem va det sol och jag bestämde att inte åka till ridhuset utan istället ta Rox hemma för att hinna lite mer. Felicia var i stallet och hade en liten tjej med sig(nån släkt tror jag) som skulle få rida med henne på Guiness och Felicia red Dollar. Tur jag har så många hästar att alla kan rida ;-)

De mockade åt Dollar eftersom de red honom så det va ett moment mindre för mig,bra.

Sen stod både Rox och Lizza inne eftersom Lizza blir knasig av att stå ensam inne....eller hon blir det nu då hon är så rastlös. Så jag släppte ut dem i sjukhagen igen så jag kunde mocka.Jag gillar inte att mocka med häst i boxen,det tar både tid och blir inte helt rent för att man har en häst i kärran hela tiden.

Rox fick prova den så kallade "longeringshjälpen". Funkar bra men tyckte den va lite kort?! Hon ÄR ju ganska kort i kroppen så man undrar ju hur mkt för kort den är till en riktigt stor häst?!? Dock provade vi den på Curre häromdagen som är väldigt mkt större och då va den alldeles lagom.

Nu har jag både läst och hört att en del ondgör sig över den här "longeringshjälpen".....med nu är det ju så att arbeta hästar i alla dess former ÄR inte till för nybörjare......tyvärr kan man kanske tycka. Men att arbeta hästar är en kunskap och man kan inte ta för givet att alla hjälpmedel ska ha en "säkerhetsklassning" så tillvida att ALLA ska kunna använda den trots avsaknaden av kunskap. Det finns specialutrustning inom alla områden och som hästägare och ryttare så kanske det är ens egna skyldigheter att sätta sig in i saker o ting ;-) Anledningen till att jag berör detta är att vissa anser att allt det här med s.k. hjälptyglar,olika inspänningar osv är av ondo. Ja det mesta ÄR av ondo OM man inte kan använda det på rätt sätt. Så kommer det alltid att vara. Och om alla tog sitt ansvar och såg till att få adekvat hjälp med saker de inte behärskar så hade vi inte haft något problem med hjälptyglar ;-)

Så då har vi klarat av den "meningsskiljaktigheten" och kan gå vidare ;-)

Jag tyckte som sagt att den fungerade bra på Rox frånsett att den kände kort till henne(vilket jag kommer att korrigera till nästa gång). Hon har lite svårt att slappna av i ryggen för det mesta men lyckades bättre i denna. Däremot blev det väldigt tydligt att hon fortfarande är svag i bak.....för när hon skulle fatta galopp så ville hon sätta upp skallen och tappa rumpan vilket ledde till att det bromsade henne lite.....;-) Där ville hon ha mer "tygel" för att slippa sätta bakbenen inunder sig istället om ni förstår vad jag menar. Hon bromsade sig själv med andra ord med longeringshjälpen. Hon jobbas mkt nu för att stärka rumpestumpen men muskler och styrka bygger man inte över en natt. Kollade på henne igår och jag kan se att det skett en viss skillnad bara på den sista veckan :-) hon är något rundare bak. Som ni ser så behöver hon komma nedåt framåt med näsan mer...hon spänner sig fortfarande lite men det är betydligt mkt bättre. Och jag va TVUNGEN att lägga på musik för jag pratar som en dåre hela tiden....orkar inte höra min egen röst bara...hahaha.

Kom gärna med åsikter om den här longeringshjälpen och även på videon. Åsikter och kritik på en bra nivå är alltid välkommet ,-)

Nästa vecka kommer Åsa och går igenom Rox också. Inte för att jag tror att hon har nåt men eftersom hon är en ganska spänd häst så vill jag "ha koll" på henne. Hon är riden i 8 mån nu så det är lagom med en avstämning.

I eftermiddag vet man inte riktigt vilket väder det blir....de har "sejfat" med både regn-sol-moln samtidigt......men det bör inte bli regn......eller?!?

Hon ska ha ett kondispass i alla fall är planen ;-)

I går kväll tror jag Lizza va deppig....:-( Hon ville varken eller, hon ville bara stå med näsan i min famn och andas lilla hjärtat. Tror hon känner sig "utanför" när hon bara går i hagen och promeneras....hon är ju van att arbeta ordentligt varje dag. Tror inte hon fattar riktigt varför hon inte får all uppmärksamhet som hon brukar ;-) Men snart kommer vet tillbaka och då får vi se hur det gått.....jag hoppas på mirakel.....men chansen att det skulle inträffa är ju som sagt inte så stor....vi får se helt enkelt.

Lilla Tina verkar ha snappat upp att hon håller på att tas in i "systemet" nu.....hon står vid leder varje dag när jag kommer hem och ropar på mig när jag kliver ur bilen ;-) Misstänker att hon kan bli något att bita i när hon ska ridas in.....;-)

Kaatjiing ;-)

Gillar

Kommentarer

westyarnhillside
westyarnhillside,
Mm,ja att den "tar i bettet" stämmer.Det gör den dock nog lite för att den är för kort i modellen....sen fungerar den lite som en Gouge. När hästen slappnar av så ger trycket efter.Det syns bättre mot slutet. En chambon är ju egentligen detsamma som en Gouge kan jag tycka. Och den tar ju också i bettet. Ja jag ska utforska vidare i detta "nya" redskap 😉
nouw.com/westyarnhillside
Fia_Jungdalen
Fia_Jungdalen,
Jag gillar inte den där hjälptygeln då den ser ut att "ta" i bettet i varje steg , föredrar en chambon hellre där det inte finns något hästen kan hänga på eller bli störd i munnen av. Jag skulle själv aldrig använda den hjälptygeln du har men jag antar att du har full koll på vad du gör och varför
nouw.com/fia_jungdalen
IP: 82.99.3.229