Lyfta blicken........

Ibland måste man stanna till och andas,bara lyfta blicken och se sig runtomkring. För ett par dagar sedan när Alfrida drog över vår ö så klarade vi oss bra. Det fanns de som klarade sig sämre men ändå bra. Min tränare Charlotta var en av de som drabbades väldigt hårt av Alfrida. De fick uppleva den där skräcken som man själv är så oerhört rädd för. Skräcken att hela stallet eller huset ska storma sönder,att taket ska blåsa av. Det och en brand, det är nog det som jag alltid är mest rädd för att de ska inträffa. Varje gång jag vaknar på natten (vilket jag gör 25ggr) så MÅSTE jag gå ned i köket och titta ut på stallet för att se att det står kvar och att det inte brinner......det är oerhört frustrerande att vi inte har något fönster mot gårdsplanen på övervåningen. Vi har pratat om att öppna upp och få in ett fönster någonstans på övervåningen men vi har ju en ganska lång prio-lista.....

Men när Alfrida drog över så drabbades Charlotta och hennes man denna gång. Deras lagård krackelerade fullständig. Taket knäcktes och föll red och därmed kalvade väggarna också......i lagråden stod det 47 nötdjur........men där fanns också en skyddsängel för inte ett enda djur skadade sig.

Nu hade de också tur för de omger sig med bra grannar så alla var hjälpsamma när olyckan var framme.Räddningstjänsten jobbade hårt hela dagen likväl som grannar och veterinär för att kontrollera alla djur. De fick sina djur under tak och värme hos en bonde i närheten så djuren går det ingen nöd på som tur är. Men tänk er skräcken då man hör att det börjar knaka och man ser hur lagården rasar ihop som ett korthus......och man vet att det står 47 djur där inne under rasmassorna.....

Vi planerade ju en träningshelg nu men det var ju innan allt detta hände.....sent i går kväll hörde Charlotta av sig och sa att vi fick ställa in träningen. Ja det förstår jag, hela händelsen har kommit ikapp och jag hade det lite på känn. Att drabbas av detta utan att det tar på en.....det är nog omöjligt.

Jag är SÅ himla glad att det trots allt gick bra med människor och djur och samtidigt SÅ himla tacksam att vi klarat oss.

Det som är väldigt obehagligt är hur gamla ladugårdar är byggda.....väggarna är murade och resten upptill vilar på den spikbandet på ytterväggen.Det finns ingen direkt förankring mellan tak och vägg.....för vad ska man förankra i? Taket har såklart ett regelverk så att taket inte ska pressas utåt och därmed pressa ut väggarna.....men taket/överdelen sitter ju inte fast i något, det ligger direkt på spikbandet. Ofta sågar man ur hela innertaket för att få öppet upp i nock och då kommer problemen......det blir ett oerhört tryck på ytterväggarna. De som har kunskap reglar såklart hela vägen upp för att släppa trycket på ytterväggarna men det sitter fortfarande inte fast i ytterväggarna.......och sen kommer det en storm eller en orkan.....då finns alltid risken att taket lyfts av eller knäcks....

Nu pratar jag såklart inte om nybyggen, det här gäller gamla byggnader som man bygger om.Det är alltid väldigt svårt att bygga om en gammal lagård. Det är helt andra förutsättningar. Nu pratar jag rent generellt om ombyggnationer och inte om Charlottas gård. Hur de hade sin lagård har jag ingen aning om.

Vi har ju gjort ett helt nytt regelverk eftersom vi sågade ur loftet. Sen har vi satt stålvajer mellan väggarna och även stolpar som är förankrade i tak och cementerade i golvet.Det är dock aldrig en fullständig garanti. Naturens makter rår vi inte på och vi är alltid lite nervösa när stormen ligger på från "fel" håll för vår del. Dock har vi hela tiden koll och går igenom allt för att se om något någonstans gett med sig. Jag brukar också stå i stallet och kolla de stålvajrar som går i taket för att se att de är stilla. Rör de sig så rör sig också allt annat material......men det är endast vid ett tillfälle för ett par år sedan som vajrarna vibrerade lite....då kändes det liiiite nervöst men det gick bra den gången också.

Så med andra ord blir det ingen träning i helgen.Vi får "roa" oss på annat sätt med hästarna idag. Anna kommer och jag tror att Ella kommer också eventuellt. Vi fundera på att gå på bio i kväll, vi får se om vi orkar ;-)

Kaatjiing ;-)

Gillar

Kommentarer

Fia_Jungdalen
Fia_Jungdalen,
Fy vilken mardröm 😮 Himla tyr att ingen skadade sig
nouw.com/fia_jungdalen
IP: 82.99.3.229