Man blir både glad och ledsen.............

​Idag har jag sett rätt många ryttare som INTE borde ridit de klasser de gjorde....som INTE borde tagit de beslut som de gjorde :-(

Ja har så himla svårt att förstå varför vissa ryttare rent ut sagt är elaka mot sig själva?!? Varför de lägger ribban så högt att de rimligen inte kan komma dit....?!? Varför kan man inte utvärdera INNAN man hastar iväg.....att tävlingshoppa handlar inte bara om att rida högsta klasserna......det krävs två individer för att få det att fungera och det krävs två individer som är FÄRDIGA för det på den nivån också. Nä jag blir nog mest ledsen för deras skull.....det tråkigaste som finns är att få gå ut från tävlingsbanan och vara besviken på sig själv och på sin häst så varje val man gör måste vara välgrundat och genomtänkt....det är inte bara att "rida" om man inte själv är färdig i huvudet eller om inte hästen är färdig i huvudet för den nivån. Det krävs mod hos både häst och ryttare och som ryttare MÅSTE man kunna säga "hoppa what so ever för jag stöttar dig i alla lägen"......men jag såg så många där de redan 3 galoppsprång innan hindret sa "JAG vill inte hoppa men om DU vill så kan jag haka på....men jag blir arg på dig om du INTE hoppar"......please....jag grååååter när jag ser sånt och ryttaren blir "sur" för att hästen viker av eller stoppar.

Nej jag är absolut ingen världsmästare. Däremot SER man saker från marken......och jag vet i alla fall EN sak....även om jag "backar" (eller har gjort) på många hinder så är ALLTID mitt budskap till Lizza "hoppa ska du och jag följer med what so ever".....

Men som idag....jag SA inte det till henne då vi kom mot 5:an för jag hade fullt upp med att parera upp min obalans. Jag sa bara "kan du försöka få till det här så vi kommer över nästa hinder för jag har fullt upp med annat just nu".....

Svaret blev ......" ska vi hoppa så får du va med....annars skiter vi i det för nu vet jag nog inte riktigt VAD du vill"....och vad sker? Jo hon viker av och glad är jag för det för annars hade jag i värsta fall flygit av mitt i språnget och vart kag landat...ja det får vi aldrig veta....SOM TUR ÄR.

Nej ni vet hur jag är, jag VILL så gärna att alla som tävlar ska få komma hem nöjda med sig själva och med hästen. Vi vet hur många slit-timmar det tar oss att ens komma så långt att man börjar tävla.  Varför ställer man så höga krav på sin häst som den inte ens har möjlighet att uppfylla för att ryttaren inte kan coacha sin häst???? 

Och sen har man "mage" att se LEDSEN och BESVIKEN ut efter en pissrunda?!? Hur är det ens möjligt???

Jag vet inte hur många gånger jag skrivit om detta och jag kommer säkert så anledning att göra det fler gånger...........TYVÄRR :-( 

Jag vet i alla fall att jag gör flera bra saker.....jag står för de krav jag ställer på min häst-jag coachar henne ALLTID i det vi ska göra. KAN jag inte det så gör vi det inte!! Jag vill att hon ska veta att oavsett vilka situationer jag sätter henne i så ska hon kunna lita på mina beslut...HON ska alltid vara nöjd OAVSETT om JAG gjort fel.

Sen TÄNKER jag alltid, jag gör alltid en rimlighetsbedömning och utvärderar saker och ting INNAN jag ökar kraven. Brister jag i min coachning så sänker vi "ribban" tills vi är där....DÄRFÖR red vi inte 110cm idag. Jag klarade inte av att få fram henne så mkt som krävdes för en 110cm.....jag kände mig osäker på underlaget(smittar såklart till Lizza) , jag kände mig inte i hundra balans i Ergon ännu.....även om jag älskar den så tar det tid att "hitta rätt" i en helt ny sadel med en helt ny position. 

Kalla mig "mesig" men jag skulle ALDRIG förlåta mig själv om vi kraschade eller nåt annat dumt som ger Lizza negativa erfarenheter......det räckte gott och väl med att vi vobblade lite idag ;-)

Återigen....snälla ni som tävlar och läser detta.....tänk på att man ät TVÅ om detta, att det krävs att BÅDE häst och ryttare är "klara" för uppgiften....va inte så himla taskiga mot er själva att ni försätter i en situation som ni inte reder ut.

Är jag hård och orättvis? 

Kaatjiing ;-)

Gillar

Kommentarer

IP: 82.99.3.229