Måste "höja" en ridskola

Min erfarenhet av ridskolor är väl inte jättestor,inte mer än då jag själv gick på ridskola för "hundra" år sedan ;-) På min tid stod man i led och fick en häst tilldelad lite beroende på vilken turordning man hade denna vecka. Hästarna var "klara" så till vida att de var borstade och sadlade.Det man behövde göra var att tränsa och leda in i ridhuset........såvida hästen inte gått en lektion innan.

I övrigt tog stallpersonalen hand om allt annat och man kunde bara sitta av och åka hem efter riden lektion.

I dag ser det ,tack o lov, lite annorlunda ut på de ställen jag sett på senare år.

Den ridskola som ligger i Visby,Rävhagen,sköts fantastiskt bra och de har en ridskolechef som VERKLIGEN bryr sig om varenda häst och varenda elev. Det finns täcken och saker till alla hästar(såklart) och eleverna får ta hand om hästarna både före och efter att de ridit. De duschas(vid behov), fodras,mockas och borstas och täcks och det är inget snack om VEM som ska göra det :-)

Så härligt och verkligen lärorikt för ungdomar att få ta det ansvaret och inte bara komma och sätta sig upp på hästen. Jo de betalar för sin ridning men det gör vi ju alla ;-) Och sköta hästen efter och före man rider ingår liksom i betalningen kan jag tycka. Kan tänka mig att det finns föräldrar som anser att deras barn inte ska behöva "arbeta" när de betalar för ridningen......men tar man inte hand om och tar ansvar för hästen så lär man sig aldrig.

Det är så tydligt att ridskolechefen tillika ridläraren är oerhört omtyckt av alla elever och de stannar gärna kvar i ridhuset och hjälper till att mocka skit under tiden de andra rider. På det sätt den ridskolan sköts så behöver man aldrig känna att hästarna "går för mkt" eller att de har det trist. De har precis samma liv som vilken privathäst som helst och får mer motion än vi andra ger våra hästar. De rids ut på helgerna så det är inte "bara ridhus" för dem heller.

Det tas hänsyn till varje hästs individuella förutsättningar och även elevernas vilket gör att hästarna såklart kommer att både trivas bättre och hålla länge. Det kan verka naturligt men förr tror jag inte det var lika "viktigt", det var viktigare att hästarna uppfyllde de ekonomiska krav man hade......

Blir glad av att se att utvecklingen gått framåt på ridskolorna och man hoppas alla ridskolor sköts så bra som det gör på Rävhagen i Visby :-)

Kaatjiing ;-)

Gillar

Kommentarer