Miljöbrott?

All denna taggtråd och ståltråd som bönderna lämnat kvar i markerna efter att de inte längre har sina djur där. Ibland byter de hagmark, säljer marken eller vad vet jag. Det jag absolut INTE kan förstå är att när man är bonde så får man lämna vad som helst på sina marker bara för att man äger marken.....och visst har man rätt att "förvara" vad man vill på den mark man äger så länge det inte skadar andra eller miljön....

När vi är ute och rider hittar vi massa saker i skogar och på vallar som de lämnat efter sig........framför allt taggtråd och ståltråd. Ensilageplast....delar till traktorer som ligger i kohagar........ska korna verkligen ha detta i sin hage?!?

I dag åkte jag iväg med Kermit och rensade rostig taggtråd som legat nedväxt delvis i marken längs med vägen. Nu rider vi ju PÅ vägen men eftersom det blivit rena E4:an på grusvägen så tvingas vi möta fordonen och därmed kliva ned i diket.....jag pratar om en smal grusväg där det bara går att mötas med bil om den ena bilen kör ½-vägs ned i diket. Därmed är vi alltid oroliga att det ska ligga taggtråd på den plats vi tvingas kliva ned.

Alltså......det var så mkt tråd att jag inte fick med mig allt i lådan på Kermit trots att jag stod i säkert en kvart och vek ihop all tråd......jag fick ta en megastort nystan i ena handen och hålla den rakt ut och samtidigt köra för att få med mig allt hem. Och då är det ju bara en liten del av all tråd som ligger nerväxt där i marken.....

Generellt pratas det mkt om att vi ryttare "förstör" marken där vi rider i skogen.........men det är inte ens i närheten av vad böndernas skräp gör!!!! Hur många vilda djur skadas inte av all tråd,plast, traktordelar......m.m. som ligger kvar???

Och visst kan det vara svårt för någon som köpt en fastighet att veta om det ligger gammalt skit kvar sedan tidigare ägare......men å andra sidan så anser jag att det är ens ansvar att i så fall ta reda på det, gå igenom sina marken och städa upp.

Om vi köper en jordbruksfastighet där tidigare ägare huggit ned skog så kan ju inte vi säga att vi inte anser att det är vårt ansvar att återplantera........det är ju bara att göra liksom.

Nej jag skulle mer än gärna se att markägare som slänger skit i sina marker blir åtalade för miljöbrott!!! Nu pratar jag inte om glasspapper eller annat som gemene man släpper ifrån sig då de passerar ens marker......;-)

Detta är en promille av den tråd jag drog upp ur diket idag....det finns tråd för att hägna in flera hektar mark.......men man får ta lite i taget....man borde fasiken fakturera markägaren ;-)

Kaatjiing ;-)

Gillar

Kommentarer

Fia_Jungdalen
Fia_Jungdalen,
Fy vilken mardröm att få hästen intrasslad i det där 🥵
nouw.com/fia_jungdalen
IP: 82.99.3.229