När prestigen tar över förståndet............

​Ibland ser man saker som man önskar man sluppit se......ryttare som sitter på "fel" hästar eller ryttare som kanske inte överhuvudtaget borde sitta på en häst...alls....

När en häst " bråkar" tillräckligt för att man ska bedöma det som farligt så har det gått för långt. Hästar "dummar" sig inte för de vet inte ens vad det innebär att vara "dum". De kan försöka få sin vilja igenom men att dumma sig bara för sakens skull är inget som finns i deras universum.

Vi är rätt snabba på att använda det uttrycket..."de dummar sig"...men saken är den att allt "dumt" hästen gör har vi lärt dem ;-) Vi har accepterat att de gör som de gör och därmed även bekräftat att det är ok.....

Det gäller ju oavsett om vi är orättvisa i vår behandling av dem eller om vi "tillåter" att det fortgår.......

En häst som vägrar att hoppa ett hinder, eller vissa hinder, eller vid vissa tillfällen......den gör det av två....kanske tre orsaker. Det grundläggande anledningen är ju att hästen förstår VAD den ska göra men det får man anta att den blivit väl förevisad. Den andra orsaken är att den har ont och därför talar om att den inte vill.....eller så törs den inte för att du som sitter på talat om för den att den inte har självförtroende nog att genomföra det.

Antingen springer den ifrån problemet eller så "fryser" den i problemet och totalvägrar att samarbeta. Såklart finns det massa olika uttryck hos hästar hur de hanterar dina problem....för det är DU som har problem....INTE hästen. Du har problem som inte förstår att det någonstans på vägen gått fel och nu får du "skörda frukten" av det ;-)

Det finns två kategorier av "problemryttare" i det här fallet anser jag. Den ena ryttaren vill inte förstå att han/hon kanske borde kliva av hästen och skita i saken....helt enkelt lämna över det till någon annan som förstår problemet.

Eller så finns ryttaren som inser problemet men inte vill förstå att det finns andra som gör detta på ett bra sätt UTAN att det blir farligt....

Prestigen tar över förståndet helt enkelt.

Reder man inte ut sin häst-oavsett vad-så finns där en orsak och orsaken är DU som sitter på. Sen kanske det inte är så att du som ryttare orsakat problemet från början men det kvittar för hästens del....DU är fortfarande problemet tills du talar om för hästen att det inte finns några problem längre....

Visst låter det enkelt och det borde det vara också. Jag skulle aldrig i livet sätta mig på en häst där jag känner att vi inte har förtroende för varandra eller att jag inte har lösningen "i handen"....då måste man lämna över till någon som har lösningen och som INTE är ett problem i sadeln.

Man får inte låta det gå så långt att man, av prestige, vägrar låta andra hjälpa en.....det är förbannat orättvist mot hästen!!!

Och är man nu förhoppningsvis så klok att man tar hjälp så måste man kunna ta till sig instruktioner och inte bara det....man måste GENOMFÖRA dem också för att det överhuvudtaget ska få något resultat. Det funkar dåligt att lyssna och låta det passera ut genom andra örat under tiden som man tänker...."ja men det funkar ju inte"...nä...vet du varför? Jo för att du inte genomfört den instruktion du fått av din instruktör!!!

Ibland när man står och tittar på ryttare som får instruktioner så blir jag så jävla förbannad......man hör en stackars instruktör som försöker och försöker förmedla...och vad ser man?!? En ryttare som nickar och instämmer men skiter totalt i att GENOMFÖRA instruktionen men ändå har mage att säga "ja men jag gör ju så"......gaaaah...jag blir helt tokig. Inte undra på att priserna stiger på träningar med sådan elever......ska man stå där och känna sig som en idiot som instruktör så vill man nog fan ha betalt i alla fall....

Sen är det ju inte helt ovanligt att det snackas skit om den instruktören...för att det inte funkar...nej men det kommer inte funka med någon annan instruktör heller så länge du fortsätter att stänga av hjärnan.

Nej men jag blir så jäkla förbannad över att se sådant. Det ÄR inte så himla svårt att faktiskt FÖRSÖKA i alla fall. Det finns en anledning att instruktören är just instruktör....när man står på marken så SER man saker som DU gör fel....även om du inbillar dig att du gör rätt så gör du faktiskt fel och då blir du....just det: ETT PROBLEM för hästen.

Ja jag blev lite irriterad nu för jag har sett detta flera gånger på sista tiden. Både "eleven" och "problemryttaren" och jag e så trött på att se just de.....

Jag vill se glada hästar som inte har några problem på ryggen. Jag vill se hästar som har ryttare som VÅGAR hoppa....då vågar hästen också :-)

Kaatjiing ;-)

Gillar

Kommentarer