När ska man tvinga sin häst och hur?

Den frågan uppstår ständigt i olika situationer....En häst vägrar att gör olika saker vid olika tidpunkter i livet. Oavsett vad det beror på så finns alltid en grund för deras beteende även om inte vi just där och då förstår den.
Att slå eller banka på den är både dumt,elakt och helt bortkastat. En häst,precis som en hund eller vilket djur som helst, vet inte vad det betyder. Det är inget som finns med i deras språk,kommunikation eller sätt att bemöta andra artfränder.
Alla levande väsen beter sig orationellt när de blir utsatta för något de inte alls förstår och än mindre kan koppla till ett beteende. Det föder frustration och osäkerhet och man väcker snarare flykten i dem med slag.
Läste ett inlägg på nätet där ryttaren hade svårt att få hästen att lämna stallplanen.....jo jag har samma problem....och hon menade att hon fick banka och slå på hästen för annars skulle de aldrig komma hemifrån. Hon skrev också att det inte var något hon var stolt över.....
Då undrar jag varför man gör något som man INTE är stolt över, något som raserar förtroendet, som smärtar och som hästen inte förstår?!?
Visst är det oerhört irriterande och frustrerande när hästen inte vill gå hemifrån men det beror ju på något!!! Det handlar ju antagligen om:

1. Den vill inte lämna flocken och du som ryttare har inte lyckats ge den tillräcklig tillit för att den ska välja dig som sällskap.

2. Den är helt enkelt inte van att gå ensam i skogen

3. Den har mkt nerv och är rädd för mkt saker och vill därför stanna i trygghete

4. Du har aldrig lyckats skapa det band som får hästen att lita på dig i farliga situationer.

Det finns såklart massa andra orsaker till att den väljer att inte vilja lämna stallet eller att inte vilja passera saker ute på ridturen. Detta är ju bara några och frågar du hästen så finns det garanterat fler ;-)

Oavsett så är det ju min uppgift som ryttare att hantera dessa situationer på ett sätt som dels får hästen att lita på mig, dels får den att välja MITT beslut istället för SITT beslut. Och vägen dit kan se olika ut men jag är ganska säker på att slå/banka på dem INTE är ett sätt att nå framgång på sikt.

Jodå,det har hänt att jag rappat till någon av mina hästar. Dock har det varit i situationer som tenderar till att bli farliga, där jag måste få dem att reagera eller helt enkelt bryta ett farligt beteende. Att de tex springer över mig eller som när Dollar för väldigt många år sedan attackerade Guiness med bett och sparkar när Guiness låg ned.....då slog både maken och jag på Dollar med långpiska för att avbryta något som troligen skulle slutat med stora skador annars......

Jag har ju "problem" med Biggi nu att han inte vill lämna gårdsplanen. Från att vi red ut ensamma helt utan några problem tidigare till att nu inte alls vilja gå hemifrån......jag kan ju ägna onödig tid till att vara förbannad och frustrerad men det kommer inte att löna sig. Jag kan aldrig riktigt veta vad det beror på men jag kan gissa och dra slutsatser. Det handlar INTE om något förtroendetapp mellan oss 2 men däremot "fick" han kasta av och springa hem ensam för ett par månader sedan. Jag ve av erfarenhet att det inte är något som hästen gillar. De blir osäkra och rädda när de blir av med sin ryttare. Jag har gjort den resan med Dollar när han var liten och det tog flera år innan han kände sig trygg att lämna stallet utan problem igen. Det är också en orsak till att jag är så oerhört noga med att vad som än sker så ska man undvika att ramla av i skogen så hästen får springa hem själv. Den springer till flocken och när den kommer hem är den trygg.......så enligt deras sätt att koppla ihop det är att "det är farligt i skogen för där händer otäcka saker,jag stanna hemma hos min flock".......alltså inte så konstigt att hästen blir svår att rida hemifrån. Lyckas man däremot få hästen att stanna kvar om man ramlat av så kan man lättare få den att förstå att inget farligt inträffat.....du är ju kvar hos den ;-)

Så oavsett hur irriterad jag än kan känna mig när jag inte kommer av gårdsplanen så vet jag varför och måste bemöta det på rätt sätt vilket INTE är att slå och banka. Att däremot uppmana till att gå framåt men tjat och stöd och beröm när det sker är ett vinnande koncept. Jag kan absolut peta på Biggi med pinnen för att "irritera" honom så att han till slut drar en djup suck och tar 3 steg framåt. Men skillnaden då är att han VALT att gå för att han tycker att det är irriterande att stå kvar på samma plats. Om jag däremot slår med pinnen så backar han och vill resa sig(alltså komma bort ifrån det otäcka). Jag har ju löst det genom att antingen få med mig maken de 200 första metrarna eller så går jag helt enkelt och sitter upp på någon plats längre fram. Det där med att man "förlorat" om man kliver av hästen är ju bara bullshit. En häst tolkar det som tillit om du går framför och visar att det inte är farligt. Varför tror man annars att det alltid går att leda en häst förbi något men inte rida ;-) Vore det inte så hade hästen visat samma beteende då du leder den som när du rider den.

När jag var ung så valde jag nog att "sätta hårt mot hårt" på ett annat sätt men med åren har jag blivit klokare och förstår mer ;-) Det handlar inte om att jag är "feg" och inte vågar gå på min häst. Det handlar om att göra rätt saker som hästen kan förstå och relatera till. Gör jag det på rätt sätt kommer hästen att lita på mig och den dagen det är som absolut viktigast kommer jag behöva det.

Som tex härom dagen då hojjarna passerade och Biggi fick total panik.......hade han inte litat på mig så hade han tagit ett annat beslut garanterat. Men även att han var skräckslagen så valde han att lita på mig och stanna kvar.Att han sen exploderade var en annan sak, det var ju bara ett sätt att få utlopp för sin rädsla då han inte kunde fly. Och det fick jag ta helt enkelt ;-)

Sen har jag kanske en annan uppfattning än andra hur hästar "får" bete sig när man hanterar och rider dem. Mina hästar lär sig tidigt att busa och bocka gör man i hagen eller möjligen på lina. De lär sig att när man har sadel och ryttare på så arbetar man. Problemet kommer när man inte har haft dem sen de var små och andra ridit in dem ;-) Men det är min grund, inget bus och bock med ryttare.

Att de sen ska uppföra sig bra på marken är ju för mig helt självklart. Det är inget som jag ens fundera över?!? En häst som inte uppför sig är farlig och det är inget som är "förhandlingsbart", det är ett krav och det är mitt jobb att se till att de gör.

Jag vet att det finns många ryttare som tycker att det är coolt och roligt om hästen är lite bråkig att rida......vet inte vad det egentligen står för.....troligen ett behov av att visa sin egen skicklighet att kunna hantera hästen under de omständigheterna. För kan man verkligen påstå att en häst som stökar och lever rövare är "rolig att rida"?? Vad är egentligen det "roliga" med det? Är det inte roligare att ha en välriden häst som arbetar när sadeln kommer på?!?

Att de sen kan bocka enstaka gånger av glädje är en helt annan sak. Men som med Biggi......han kan ju verkligen få sådana riktiga härdsmältor och fullkomligt bara göra en hel serie med bocksprång-rådjurshopp-bakutare-caprioler..........och jag kan verkligen inte påstå att det är "roligt"?!? Det är ju en protest såklart mot något. Han är inte tillräckligt stark att göra det jag kräver av honom och då försvarar han sig för att "slippa". Så sluta se det "roliga" i hästar när de bråkar på det sättet för det finns en helt annan orsak till det som ofta inte alls är särskilt smickrande som du själv tror.

Se det som något du måste lösa för en häst ska inte leva rövare så när du rider. Du gör ju ingen nytta när du går på kryckor så att säga ;-)

Lite lördagstankar ;-)

Kaatjiing ;-)

Bild tagen från Googel

Gillar

Kommentarer

catten
catten,
Så himla bra skrivet! Ofta är det ju så att där kunskapen tar slut så tar våldet vid. Det är ofta man ser och läser om "hästar som jävlas på ridbanan" och att då ryttaren går in i en fight som bannimej hen ska "vinna". Det låter helt sjukt i mina öron. Hästar jävlas aldrig, däremot kan dem också ha dåliga dagar. Vilket många ryttare inte ser. Jag är starkt emot våld. Häst ska man ha för att man älskar dem i vått och torrt.
nouw.com/catten
IP: 82.99.3.229