Ridbanejobb

I går red Linda på Lizza. Härom dagen "annonserade" Ellen att Linda sagt att hon ville ha lektion så då fick hon det. Lizza är en superkänslig häst och inte helt enkel. Det går verkligen inte att fuska på henne, hon går liksom inte av sig själv ;-)

Nu kom jag att tänka på nåt helt annat....hahaha. Det är så komiskt när man läser bloggar på nätet(häst) för det skrivs väldigt mycket om hur de rider sin häst rent tekniskt...man använder väldigt mkt "fancy words" i sin beskrivning...."stretcha överlinjen", "rida upp fronten", "driva in bakbenen"....och sen får man se nån film där absolut inget av detta stämmer?!? En normalbegåvad människa (ryttare) som ridit ett antal år vet hur man arbetar sin häst, vart man vill komma, att man i slutänden vill ha en avslappnad häst med stöd på bettet som sätter bakbenen under sig-Right ? Och det (tycker då jag i alla fall) blir så komiskt att få den beskrivningen VARENDA ridpass ryttaren gör och sen stämmer det överhuvudtaget inte överens med hur det ser ut?!? Kanske bättre att beskriva då HUR man gör,VAD man gör för att få hästen till det arbete.....om man nu vill "lära ut" saker till läsare ;-)What ever....alla är olika 😄 Det va bara en lite reflexion.

I alla fall så gick det bra för Linda. Det som (ständigt) är ett issue (oavsett vem som rider Lizza) är att de kniper med knäna,skänkeln åker bakåt(uppåt),bäckenet får fel vinkel och överlivet faller framåt......det GÅR verkligen inte att rida Lizza så....eller det går inte att rida NÅGON häst så ;-) Det blir bara en enda dragkamp med stum hand, en häst som blir lång och faller på bogarna och har bakbenen en ½ km efter sig. Men det e lite lustigt för (nu pratar jag inte om Linda) nästan varenda "medelmåttig" ryttare rider så....självklart får vi komma ihåg att det gäller hobbyryttaren och inte den välskolade ryttaren!! (svårt där att gruppera folk).

Förr(typ 20-30 år sedan) så var det det enda man hörde från "ridläraren".....häl-höft-axel....i min värld är det förlegat att se det på detta sätt. Se inverkan på hästen, se till att ryttaren har rätt vinkel på sitt bäcken och att skänkeln ligger om hästen och inte bak på flanken(vilket den vääääldigt ofta gör...). Hälen åker ut och då åker skänkeln upp på flanken och ryttaren får tån som lägsta punkt.

Sen en annan sak....vi har ju helt andra sadlar idag....de har ibland en vinkel som faktiskt sätter ryttaren galet....jag har nog plöjt igenom de flesta hoppsadlar man kan tänka sig och (detta är inte reklam) nu som först har jag hittat en sadel som sätter ryttaren i balans. Andra som provat min sadel säger "wooooow vilken jääääkla skillnad"...det är som att trolla😄 Helt utan att ens anstränga sig kommer bäckenet i korrekt vinkel,skänkeln där den ska vara och balansen därmed där den ska vara.

Så investera i en sadel som du VERKLIGEN hamnar rätt i....tänk inte så mkt på om den är "skön" för hamnar du fel så ÄR den inte skön. Hamnar du däremot rätt i den så kommer den att vara fantastisk att sitta i varje dag.

Givetvis måste den passa hästen men jag hör så många säga "jag gillar inte den eller den sadeln för den är inte skön".....skit i om den e "skön" för köper du en skön sadel som du inte har rätt balans i så blir det i slutänden inte heller skönt ;-)

Nu blev det något helt annat än det jag tänkt skriva....hahaha (otippat).

Ja vad jag skulle säga var att jag inte red alls igår.Planen va från början att rida ut på Rox tillsammans med Linda men sen tyckte jag att Ellen och Felicia kunde få rida tillsammans på ridbanan för de har ganska kul ihop och stämmer ju bra i ålder med varandra. Sen tror jag Felicia tycker det är skönt med Ellen så hon kan hjälpa henne lite....Felicia törs nog inte riktigt rida för mig...hahaha. Men det kommer väl ;-)

Jo jag är rätt hård som instruktör och kräver fokus hela tiden...inget "jag kan inte,det går inte". Jag är nog egentligen bättre instruktör än jag är ryttare...hahaha. Det beror mkt på att jag lägger väldigt stor press på mina hästar och de får allt som oftast "prestationsångest" på grund av det....det låter ju fruktansvärt men jag ÄR en väldigt stark ryttare i min ridning. det är som Gill brukar säga...."eftersom du är så stark ryttare måste du vara väldigt mjuk".....och det är ju därför Lizza blivit en känslig häst att rida.

I dag ska vi klättra i alla fall och i morgon blir det galoppträning.Får se lite vart vi lägger den....vilket humör damen är på....hon har ju en förkärlek till att flyga i luften om man ger henne FÖR mkt space att gå på.....;-) Ni vet....stort härligt fält....hahaha.

I helgen blir det nog en del "gårdsjobb".Vi ska börja kolla över rensbrunnen och se om vi kan ta oss genom den med en "iller" så vi får över en elkabel till ridbanan.....ska bli spännande ;-)

Kaatjiing ;-)

Gillar

Kommentarer

westyarnhillside
westyarnhillside,
Nej verkligen INTE Fia!! Jag "syftar" inte på någon person. Jag ÄR en kritisk människa och läser mkt på nätet där jag konstaterat detta faktum att människor svänger sig väldigt mkt med "fakta-ord" som de sen inte alls kan leva upp till. Det kan låta hårt men jag är också den första att kritisera min egen ridning. Att kritisera och ha åsikter om andra måste man få lov att göra......så länge man kan ta kritik själv. Det jag förvånar mig mest över är att väldigt många lägger just den här "dim--ridån" som sedan är så lätt att genomskåda. Det resulterar ju bara i att man lurar sig själv,eller hur. Och återigen, det var INTE riktat till dig. Och ja du (som väldigt många andra) använder kanske de orden men det ÄR just det....alla svänger sig med massa ord och långt ifrån alla kan leva upp till dem. Kör på, jag kritiserar inte dig. Och du måste ju själv uppmärksammat detta fenomen?!?
nouw.com/westyarnhillside
Kommentaren har postats och kommer visas när den godkänts.