Så gör vi på vintern

Nu vet man inte hur länge det kommer vara snö och kallt.........eller det vet vi eftersom det kommer börja regna i morgon enligt uppgift ;-) Men vintern kommer troligen tillbaka.....och då gäller det att vara väl preppad för det ;-)

Jag har Alltid 4 brodd i varje hov på mina skodda hästar på vintern. Jag broddar på vid första frosten (ungefär) och sen sitter de hela vintern,byts bara ut när de blir slitna. Jag anser att det är mkt bättre att ha 4 istället för 2. Inte bra att det ska stå konstant högt i trakten enligt min uppfattning. Men där är ju smaken som baken såklart.

På grund av det går mina med hagskydd och boots runt om och såklart transporteras de med transportskydd då de åker. De rids också med boots fram och oftast bak också.

De som rids som har skor har "Polarpad" monterat i framfötterna (om det är snö vill säga)och de fungerar perfekt. Har testat det mesta men just Polarpad är bäst. Så länge det inte är lerigt så går det bra att de sitter på men försvinner snön så tar jag av dem.Det går alldeles utmärkt att ha dem sittande även när man rider i ridhuset också.

Själv rider jag i fodrade ridbyxor och känner att det räcker. Har chaps men har aldrig gillat det. I stallet har jag en ridkjol när jag går och mockar och annat och sen såklart 3-fingervantar som jag också rider i. En turtle-neck kan också behövas ibland men oftast har jag jacka som går att dra hela vägen upp i halsen.

Däremot har jag väldigt sällan "rånar-luva" under hjälmen. Jag tycker INTE om att jag inte kan höra ordentligt viket man inte gör om man får på sig en rånar-luva. Jag använder ju heller aldrig lurar när jag rider av samma anledning. Jag vill vara närvarande med hästen. För mig är det extremt viktigt att både höra och se fullt ut på hästryggen. Jag tycker därför heller inte om att rida med pannlampa.......det begränsar mitt synfält. Hellre helt mörkt för då kan jag uppfatta saker ändå istället för att se skitbra på en begränsad yta och absolut inget på resten så att säga.

På fötterna i sadeln är det alltid ridstövlar...ALLTID men på vintern kan det bli lite kallt så ett par Neopren-Galoscher så blir det varmt och skönt, annars får man lägga i el-sulorna i värsta fall.


I stallet fick jag tag i mina favvo-stövlar för några år sedan.Ett par Timberland som är heeelt gudomliga :-)

Det är skinn och supervarma :-) Såklart är de svåra att rida i men man tillbringar väldigt många tim i stallet UTAN att rida och då är dessa helt gudomliga :-)

Sen har jag alltid lager-på-lager upptill. Först en tunn underställströja, sen en hybrid-jacka och ytterst en dunjacka. Då håller jag värmen väldigt bra.Är det sen blåsigt så har jag också en windstoper under jackan så inget snack om att man ser ut som en Michelingubbe...hahaha.

Jag har ju alltid flera par vantar i stallet också. Ett par har man ju på sig och vanligtvis blir de blöta när man fyllt vatten och grejat och då ligger det alltid 2-3 par extra på elementet att byta med.

Schabrak har jag i sadelkammaren av den enkla anledningen att de inte ska bli fuktiga/kalla. Ingen häst vill ha något kallt på ryggen när man sadlar. Och bettet sköljer jag i varmt vatten innan jag tränsar så att de inte får kalla bett i munnen. Är det riktigt kallt står jag under värmelamporna och klär på hästen så hinner den bli lite mjuk och varm i musklerna innan jag sitter upp och rider. Står jag på stallgången slänger jag på ländtäcket över ryggen när jag gör i ordning.

Likaså när man sen lägger på ett täcke.Man ser till att det inte är fuktigt och kallt för i så fall får de ett tunt fleecetäcke under så att de inte ska bli kalla på ryggen.

Nu har vi inga problem med att våra hästar dricker dåligt men över tid att vissa varit lite extra lata ;-) Vi använder frysboxar att ha vatten i. De håller isen borta lång mkt bättre än vilket annat material som helst. Det fryser på ytan men inte mer än att hästarna själva kan få hål på det. Såklart går jag alltid runt och kollar att yt-isen inte blivit för tjock för då får man slå ett hål.Emellanåt krossar jag hela ytan och lyfter ut isen så tar det lite längre innan det fryser till igen. Det hade såklart varit skönt att ha en Thermobar el liknande men dels så skulle den aldrig få vara ifred från hästarnas tänder och Lizza kliver ju gärna i vattenkaret dessutom. Sen är det ju så att ska man ha tillräcklig storlek (140 lit) så landar den på en nätt summa av dryga 5000:-..........och vi behöver 3 st ;-) Däremot ska jag nog skaffa en liten (65 lit) i "sjukhagen" i alla fall.

Maken ska konstruera ett par värmebaljor till nästa vinter som är HELT el-säkrade OCH tuggfria ;-)

Det är väl ungefär de åtgärder som behövs vintertid för vår del.

Kaatjiing ;-)


Gillar

Kommentarer