Sitsrevidering...

Det mesta med häst är logiskt. Man behöver inte vara atomfysiker för att förstå eller räkna ut saker. Vi har dessutom kommit väldigt långt i forskningen och utvecklingen när det gäller hästar och ridning………eller egentligen inte så långt om man ställer det i relation till hur långt vi kommit på andra områden i samhället ;-)
Men i alla fall, vi börjar förstå att vi påverkar hästen, vi belastar den, vi ger den skador m.m. Fler och fler ryttare inser att det är av största vikt hur/vart/var vi befinner oss då vi sitter till häst och det är inget ”Hokus-Pokus” på något sätt. Den forskning som finns idag är faktiskt helt logisk även om vi inte kunnat ”se” den tidigare.
Nu har jag suttit och kollat lite på tävlingarna från Hammarö. Många duktiga ryttare men det slår mig samtidigt hur illa placerade merparten är PÅ hästen. Väldigt många har en bakåtvikt så att man får panik näst intill….men flertalet förhåller sig faktiskt hyggligt vertikalt även om de inte klarar av att sitta vertikalt fullt ut när de svänger tex.
Men som sagt, det där med bakvikt….jag är hyggligt övertygad om att alla de där ”4-felarna” skulle kunna avta ifall ryttaren satt mitt över hästen istället för en ½ m bakom rörelsecentrum………och likadant där nedslagen kommer med frambene………sitt vertikalt även i språnget. Det finns ingen som helst vinst i att kasta sig fram över halsen på hästen….det är munnen som ska eftergift vilket inte kräver att ryttaren kastar sig fram till öronen.
Jag har vid det här laget gått igenom de flesta märkessadlarna….Bruno delgrane, Guy Chanel, Equipe, Passier, CWD och ett helt koppel av ”lågprissadlar”. Jag tittar på gamla klipp med dessa sadlar och skiiiit så illa jag sitter………vilken otrolig bakvikt jag har och i och med det MÅSTE jag kasta mig fram i språnget eftersom jag inte har någon vertikal förutsättning i dessa sadlar. Jag ser så stor skillnad efter att jag skaffade min Ergox2 flap….som natt och dag.
Så min slutsats är att det är väldigt många på väldigt hög nivå som sitter i helt fel sadel för deras kropp, för det bäcken de har. Och genomgående (generellt sett) så sitter killarna bra mkt bättre än tjejerna……och vad beror då det på undrar man…jag tror att det handlar om just det….deras bäcken. Kvinnligt bäcken har en helt annan utformning (såklart vilket Ergo kommit fram till för längesedan) och det ställer också helt andra krav på de sadlar som tjejer ska sitta för att slippa hamna i bakvikt. Tjejernas skänkelläge är näst intill katastrofalt på vissa, mellan 2-3 dm framför höftleden….tänk er vilken hävstång det blir för hästen.
Sen hör jag väldigt många säga att ”jag sitter så bra i min sadel, älskar den,den är superskön”….men det är INTE detsamma som att man sitter bra!!. Jag satt som en gud i min Bruno, den va gudomligt ”skön” men jag satt som ett hekto skit i den. Jag satt i sån bakvikt så till slut kände jag att det MÅSTE vara något fel, det kan inte vara möjligt att det ska vara såhär….skänkelläget typ 3 dm framför höften?!? Jag fick ont i höfterna, ont i knäna för att inte tala om hur j’kla ont jag hade i ryggen efter att jag ridit och särskilt hopptränat. Såklart jag fick det, jag var ju konstant spänd i ländryggen eftersom skänkel var placerad så långt framför höften.
I dag är det helt logiskt för mig och saken var bara den att det fanns inga alternativ då…..det var ingen som ”kommit på” problematiken med det kvinnliga bäckenet…..eller jo det fanns det men det fanns ingen som börjat tillverka sadlar med de förutsättningarna. Men det finns det nu som bekant.
Men nu var det inte Ergo-sadlarna vi skulle prata om . Det var den vertikala hoppsitsen. Jag kollade igenom gamla filmer som sagt och faktum är att min sits plötsligt blev vertikal när jag bytte sadel. Jag fick dessutom en helt annan häst som både rörde sig smidigare och blev på bättre humör. Nu var det inte så att Brunon inte passade hästen, den låg bra och åsamkade inget obehag. Men eftersom hästen plötsligt fick en ryttare som satt vertikalt så kunde hon också röra sig mer fritt :-)
Så frågan kvarstår……hur länge tycker alla tävlingsryttare att de har ”råd” att skita i ny forskning om sitt bäcken? Hur länge har de ”råd” att felbelasta hästarna genom att inte sitta vertikalt?
Att utforma det perfekta träningsschemat, ha det bästa teamet med hovslagare-equiterapeut, att alternera underlaget, kyla benen, linimenta benen, lägga på BoT efter träning….kommer inte att hjälpa så länge man felbelastar hästen när man sitter på……för det är DÅ slitningarna uppstår, inte av att de går 3 tim längre i hagen eller för att man inte lindade benen efter träning….man måste se de rätta sakerna för att förhindra alla dessa förslitningsskador, alla onödiga kotledsproblem, ryggproblem,knäproblem…osv.
Varför är det så många tävlingsryttare som inte har ”tid” att ta in detta? Alla den satsning de gör och så mkt bättre resultat de skulle kunna få om de bara stannade upp och LYSSNADE på vad modern forskning säger.
Tycker att det är så beklagligt att det mestadels hobbyryttarna som förhåller sig ödmjukt till att revidera sin ridning….det är ju elitryttaren som VERKLIGEN behöver det, som VERKLIGEN sliter på sin häst och som VERKLIGEN skulle behöva optimera sin ridning och få så mkt bättre resultat.
Det finns så många exempel på hur resultaten förändrats efter att ryttare förändrat sin ridning och sits och optimerat den TILLSAMMANS med hästen.
Har sagt det förut men säger det igen………CHARLOTTE DUJARDIN!!!....Harry Smolders, Peder Fredriksson……….m.fl, det finns ;-) Jag önskade bara att ”mellanskiktet” kunde ta till sig ;-)

Gillar

Kommentarer

IP: 82.99.3.229