Skador............

Har funderat lite på skador på många hästar. I yngre år när jag tävlade hade jag ett par stycken som återkommande fick kotledsinflammationer m.m. Dels min första ponny. Han var 13 år när vi köpte honom och hade inte blivit riden på en del år,framförallt inte hoppats. Han fick kotledsinflammationer samt senskideinflammationer flera gånger. Idag vet jag varför men då förstod jag inte....jag var 13 år.

Hade även en Holländare som fick kotledsinflammationer ett par gånger. Men efter det har mina hästar varit friska och obehandlade. 

Jag tror,är rätt övertygad om, att det handlar om underlag och om hur man stärker hästen inför uppgiften. Att ta den tid det behövs för att stärka alla senor och ligament vilket tar lång tid. Sen att det rids på tok för mkt i ridhus och på "volt" överlag.

Det är viktigt att "trimma" men det behöver inte ske i ett ridhus eller på en ridbana 5 dagar av 7.......jag har alltid trimmat mina hästar mestadels i skogen och borde kanske ridit mer på ridbana än jag gjort men idag e jag glad för det eftersom hästarna håller. De behöver gå på växlande underlag.

Jag känner till 2 stycken just nu som står med hästar som har kotledsinflammationer.....ägarna är oförstående till fenomenet men inte jag....;-) Dessa hästar rids nästan uteslutande på antingen ridbana eller i ridhus. Fördelningen är ojämn och passen i skogen begränsas till MAX en dag i veckan i skog och mark.....

Jag e supernoga med att hela tiden växla underlag. Tränar jag ena dagen på ridbanan så är det skog dagen efter. Rider jag roadwork på hård grusväg så är det mjuka skogsstigar dagen efter. 

Sen kan man självklart trimma även om man varken e i skogen eller på ridbanan....det finns för det mesta en äng eller något annat att rida på. Framför allt kan man trimma utan att hela tiden sitta på små volter.

Jag föredrar att trimma på stora ytor där jag inte frestar på kotlederna för mycket.

Ibland travar jag på asfalt för att få riktigt hårt underlag för att stärka.

Med andra ord tror jag att växlande underlag är det absolut viktigaste för att hästen ska hålla OCH....att stärka dem lääänge i unga år.Inte ha för bråttom att få dem "ridbara" till championaten.....de främjar ju inte direkt hållbarheten på våra unga hästar.

Både Lizzan och Dollar har skrittats nästan enbart under hela första året då de blev inridna och långa skrittturer är verkligen underskattade.

Det klart att köper man en häst som är 10-12 år så är "resan" redan gjord. Det är svårt att veta hur den hanterats under åren och även svårt att veta hur stärkt den blivit som ung ;-)

Därför vill jag helst köpa oinridna hästar för då vet jag att den inte är förstörd, varken vid inridning eller vad det gäller annat.

Kaatjiing ;-)

Gillar

Kommentarer