Skänkel stöd-död

En sak som alltid har förvånat mig är hur ryttare tolkar det där med att rida med ben-skänkelstöd......en allmän uppfattning(till min stora förskräckelse) verkar vara att har man en het häst så "vågar" man inte lägga på ben...?!? det är ju ganska stor skillnad på att ge skänkelstöd och att driva med skänkeln. Hur sjutton ska man få balans och kontroll på en het häst om man ska sitta med skänkeln "rakt ut" så att säga (det är faktiskt så många uttrycker sig)?? En het häst behöver MER stöd än någon annan häst och där gäller det VERKLIGEN att lägga på skänkel och få in den i ramen.

Jag blir lite orolig när jag hör folk säga "jag kan inte ens nudda henne/honom med skänkeln".....nähä?!? Hur sjutton ska du då kunna rida hästen om du inte kan använda benen?!? Fattar verkligen inte det resonemanget....

Att sen "skänkla" hästen, driva den framåt är en helt annan sak men även där behöver man oftast driva mer på en het häst för att ens få den fram till bettet, fram för skänkeln helt enkelt så att den inte bara studsar omkring.

Man måste väl ändå kunna skilja på vad som är drivande hjälper och stödjande ??? Eller?

Som idag, Lizza bara kokade och ju mer jag lade på benen ju lugnare blev hon....eller ja lugn och lugn var nog en överdrift men hon kom i balans och jag fick in henne i ramen i alla fall. Men så fort jag börjar ta henne i munnen och tappar benen så studsar hon mest och springer. Det är ju de motverkande som ordnar upp henne, så är det ju med människor också. En laddad person blir ju inte MINDRE laddad om den träffar på någon som är likadan. Det krävs ju en människa som "drar i handbromsen" och motverkar för att det ska bli balans. Alltså...ju mer hästen "springer" ju mer måste man lägga på benen och ge den stöd,right😉

Sen gillar jag inte att man sitter och "klämmer" på hästen för det kommer bara leda till att den blir skänkel-död i slutänden. Hålla om är EN sak, att sitta och små-putta är en helt annan. Antingen driver man och då ser man till att få effekt för annars krävs det en åtgärd.....och den är INTE att putta 10 ggr till...den är att peta på den med spöt om det krävs. En häst MÅSTE svara för din skänkel om det ens ska gå att rida och kräva något av den.

Så en het häst=mkt ben


Kaatjiing ;-)


Gillar

Kommentarer

IP: 82.99.3.229