Spelar det någon roll......?

Att hästen roterar för mycket åt något håll? Att den på så vis är i obalans och belastar sig mer på ett annat ställe…..ja det spelar roll på längre sikt. Inte idag, eller i morgon men om några månader eller 1-2 år spelar det roll.
Ett säkert sätt att veta om hästen roterar åt något håll är att titta på den på stallgången, hur den står med sina fötter. I den bästa av världar vill man att den står med bakfötterna sida vid sida och likadant i fram. Då är den i balans och har troligen inga snedheter i kroppen.
Ett annat säker sätt att veta är när man sitter i sadeln och tycker att man ”åker ned i ett dike” på ena eller andra sidan, att hästen släpper ned dig som ryttare mer eller mindre på någon sida. Och när du känner att ”hästen står emot” i någon sida, eller skjuter ut en bog.
Alla de här tecknen tyder på att hästen är ”felroterad”. Eller den är egentligen inte felroterad men den roterar fel i förhållande till vad DU har tänkt att göra. Så glöm allt det där med att de är ”stela i sidan” eller att halsmusklerna ”är kortare” på ena sidan, det är bara bullshit.
Alla gånger då du ständigt måste trampa i den ena stigbygeln för att du tycker att sadeln ligger snett…..ta dig en funderare på om det VERKLIGEN är så? Troligast är att hästen ”släpper ned” dig på ena sidan och då måste du få den att rotera tillbaka för att bli rak igen.  Om du ”kalibrerar” när du sitter upp genom att ställa dig upp i stigbyglarna och trampa till med båda fötterna, då är det lättare att hitta den vertikala punkten. Om den sen flyttar sig åt ena eller andra håller när du rider så är det med största sannolikhet så att hästen dippar ned dig åt ena hållet. Det kommer inte hjälpa att du försöker trampa tillbaka sadeln för hästen kommer bara spänna sina ryggmuskler än mer i försvar….
Du måste balansera den genom att hjälpa den få upp sina tornutskott som tippat åt ”fel” håll så att den blir rak-därefter kan du ställa den åt andra hållet.
Kolla hästarna i hagen nu när de börjar få på sig täcken. De hästar som ALLTID får täcket på sned åt samma håll har ett problem, inget som inte går att lösa men dock. Hänger täcket exempelvis alltid på höger sida så roterar hästen åt vänster och vice versa.
Lite tankar såhär i mörkret ;-)
Kaatjiing ;-)

Gillar

Kommentarer

IP: 82.99.3.229