Straffa en häst som stoppar på hinder....

Jag må vara märklig i mitt tänk.....funderar ibland på det där med bestraffning framför hinder om hästen stoppar. Om man nu ska plocka ned det här på detaljnivå så får jag inte ihop logiken att bestraffa framför hinder.....

Eller vi säger såhär. Hur många kan "bestraffa" på "rätt" sätt om hästen stoppar???? Vet ryttarna EGENTLIGEN vad de gör när de står där framför hindret i sin besvikelse över att hästen stoppat?

Jag har faktiskt ALDRIG straffat en häst då den stannat!!! Helt ärligt...ALDRIG!! För det GÅR inte att bestraffa någon för en utebliven handling!!! En häst förstår inte den typen av resonemang helt enkelt.

Och det är precis vad de flesta ryttarna gör då de står framför ett hinder....bestraffar för en utebliven handling.

Såhär tänker jag....om man redan från början lär sin blivande hopphäst att "gå mellan hinderstöden" så kommer man redan där tala om för dem vad som krävs. Sluta lägga volt på volt om hästen inte vill hoppa över.Lägg ned precis varenda bom om så krävs tills du får hästen att kliva över "ved-högen". Den ska lära sig att "gå mellan hinderstöden". Om den får lära sig det redan från början så får man vääääldigt sällan problem i framtiden.

Sen....ha inte så förbannat bråttom att hoppa högt.Även om du själv har mod och självförtroende så betyder inte det att din häst har det. Ta det lugnt.Ingen minns någon med "femtioelva fel" i klassen....;-)

Och sen till det där om det börjar krångla. Sök anledning!!!! Vad har jag missat? Har den ont? Har något otrevligt inträffat i samband med tävling-åkande osv. En häst får inte plötsligt bara en idé att den ska sluta hoppa.....det finns en anledning även om man just där och då inte kan koppla den till hinder. Oftast beror det inte alls på hindret utan något helt annat men som ger utdelning på hindret.

Så tillbaka till den där bestraffningen....om vi nu tänker oss att det där stoppet beror på att tävlingen för 1 mån sedan va lite stökig och hästen upplevde att stressen va för hög eller vad som helst(ni får fantisera själva) och det låser sig helt enkelt....den stoppar och ni kör krokarna upprepade gånger i sidan på den och smiskar på rumpan ett par gånger....vad säger det hästen?!? Inte ett skit mer än att ni är förbannade över något och varför är ni arga när ni står där och visar ett hinder? Det blir obehagligt där framför det hindret....

Det hästen troligen har i skallen är att den "plockat upp" något helt annat som gör att den idag inte vill som du och hur i hela havet ska den få ihop DET med att ni står där framför hindret och den får smisk??

Nu måste vi skilja på päron och äpplen här.....det är EN sak att DRIVA sin häst framför hindret om den stannar men 98% av de ryttare jag sett som stått där BESTRAFFAR sin häst.....

Att DRIVA den framför hindret är för att se att den svarar framåt vilket är den riktning vi vill ha dem om de ska kunna ta sig över.

Men när man driver vanligtvis under ett trimpass.... så kör vi väl inte krokarna i sidan på dem och smiskar dem på rumpan? Jag driver i alla fall inte på det viset och hoppas väldigt få andra gör det.

Och en häst som är fokuserad på 5 knallrosa hinkar som står under hindret har svårt att ens fatta varför dem samtidigt får smisk.....

Nej så tänk efter lite extra på vad ni gör framför hindret vid ett stopp.....jobba på att hästen svarar för drivning INNAN ni kommer till hinder för annars är det fullkomligt lönlöst att tro att ni ska komma över....och stannar den av någon anledning.....fundera över orsaken och bestraffa den inte för något den INTE har gjort. Se till att det ni gör framför hindret är DRIVANDE och inte bestraffande.

Nej jag är inte någon expert men jag har både skäl och kunskap att uttala mig om detta fenomen ;-)

Så ta av en de där förbannade ½-meters sporrarna med stjärna på....tror ni verkligen att de hjälper er? En häst som känner en fluga på rumpan ;-)

Jag använder så kallade "hoppsporrar" oftast och de fungerar super och är egentligen det enda som krävs.

Ibland kan jag ha plastsporrar som är vinklade nedåt för att ge lite extra "tryck" i skänkeln.

Så fundera på VARFÖR hästen stoppar.En häst är inte bara dum på hinder....nästan alltid har det med helt andra saker att göra så snälla.....bestraffa inte en utebliven handling för det är omöjligt för hästen att förstå. Sen ska den SÅKLART inte berömmas heller när ni står där. En lugnande viskning om den blir upprörd men inte berömma den. Stryk den lugnt på halsen om den blir upprörd.

Ja som vanligt måste jag väl skriva att det här är MIN uppfattning och ingen "faktabok" men jag törs att säga att efter att ha utbildar ett otal tjänstehundar och hästar så KAN det finnas något att fundera över i det jag säger ;-)

Kaatjiing ;-)

Gillar

Kommentarer

Fia_Jungdalen
Fia_Jungdalen,
Så jävla bra skrivet 🙌 Allt som oftast så beror det ju på oss ryttare som gör fel fram till hindret, att då spöa hästen blir ju helt knaSigt. Superbra inlägg 👍
nouw.com/fia_jungdalen
IP: 82.99.3.229