Tiderna förändras

Jo det gör dom,på både ont och gott. Men ibland undrar man varför i hela friden man ska uppfinna hjulet igen och varför man ska göra saker o ting så omständligt det bara går.....jo för att TJÄNA PENGAR såklart ;-)

Nu ska jag sticka ut snoken igen ;-) Nu kommer det en utbildning här på ön som heter "Hästskötarutbildning"....ja det finns ju på massa olika platser i landet så det e inget unikt för oss. Men det får mig att börja fundera på hur snedvridet saker o ting är.

Man har ämnena

-Djurhållning, som består i korta drag av hantering av djur, djurens behov, djuretik samt lagar.

-Hästkunskap, som består av skötsel av hästar, utrustning och stall.Hästars foderbehov, hästars miljö och hälsa samt avel.

Nu tänker jag såhär......detta fick man lära sig då man jobbade i stall på min tid...och SÅ jäkla mkt mer dessutom. Nu undrar man varför man ska gå i skolan för att lära sig sånt man kan få lära sig helt gratis?! Jo för att den som "gått utbildning" ska kunna kräva "vit lön",semesterersättning,försäkringar osv. Ja det är ju bra,absolut. Fantastiskt att det går framåt även inom hästbranschen. Problemet är ju bara att jag skulle never ever anställa någon som gått utbildning.....den enda utbildning som är värt något för mig är RUTIN och ERFARENHET....och det får man inte på en skola där man tillsammans med ett X-antal andra elever ska dela på att teoretiskt lära sig (och även praktiskt) hur man sköter utrustning,stall,foderanpassning osv.

Man ska vara 20 år fyllda för att få söka......när jag va 20 hade jag stall och ridskola med 15 hästar.....då hade jag klarat av mina år som hästskötare redan ;-) Nej jag försöker inte briljera men är det inte en aningens märkligt att man numer ska gå i skola för att lära sig något som är "lärlings-baserat" ?!?

Det är i alla fall min uppfattning om saken.

Nu ska vi inte blanda ihop utbildningarna på Flyinge och Strömsholm med alla andra "Hästskötarutbildningar" för det är som att blanda päron och äpplen.

Och lägg märke till att jag absolut inte har några som helst åsikter om någon specifik "Hästskötarutbildning". Tanken kom när jag fick se att vi även här på ön kommer att få en sådan. Jag menar inte på något sätt att dessa utbildningar skulle vara dåliga eller undermåliga,absolut inte.

Jag bara förundras över hur man kan göra utbildningar för saker som man borde lära sig genom att arbeta med det......det är ju ett hantverksyrke.

Och det här är ju MIN uppfattning, kom ihåg det.

Kaatjiing ;-)

Gillar

Kommentarer

annagrunewald
annagrunewald,
Hr själv gått hästhållning på gymnasiet och kan säga att folk som inte har erfarenhet utanför skolan snabbt hoppar av för att dem inser vilket slit det är. jag skulle absolut anställa någon som gått utbildningen därför att de har fått avlagt prov som blivit godkända, alltså satt sina kunskaper i praktik och sedan bedömts av kunniga människor. Nu går jag även på hippologen och kan säga samma sak där 😊 Bra och intressant inlägg!!
nouw.com/annagrunewald
westyarnhillside
westyarnhillside,

Jag tror att det är lite skillnad på att gå Hippologen mot att gå en 3 mån Hästskötarutbildning. Och jag förstår att de som inte har erfarenhet utanför skolan knappast får samma resultat som de som har tidigare erfarenhet. Men det är lite det jag menar....att det här måste man lära sig genom erfarenhet. För mig kvittar det om man avlägger prov.....jag vill ha någon som har rutin och erfarenhet om jag ska betala för det. Då vill jag veta att de gör samma jobb som jag och också kan göra en adekvat bedömning om så krävs om saker uppstår.

nouw.com/westyarnhillside