Planen för den unga hästen

Träningsupplägg är svårare än man kan tro. Nu pratar jag givetvis om hästens träningsupplägg ;-)

Jag är väldigt noga med hur jag rider mina hästar,vilket underlag,hur jag bygger dem osv. Jag är rätt övertygad om att vi skulle få våra hästar att hålla mkt längre om vi var mer noggranna med den saken. Jag upplever att många hästägare/ryttare inte ids sätta sig in i saker och ting när det gäller träning/fodring osv. Visst finns det hur mkt info som helst och precis ALLT kan man inte veta och behöver inte heller men det grundläggande anser jag är viktigt.

Jag har ju unghästar och har alltid haft det på ett eller annat sätt.För mig är starten oerhört viktig både vad det gäller träning,foder och uppsittning.

Jag lämnar ALDRIG bort den första uppsittningen på en häst-ALDRIG. Jag gör jobbet själv fram tills den ska ut i skogen och sträcktränas. Jag arbetar aldrig på ridbanan med den biten men däremot tömkör jag där långt innan jag ens kommit till uppsittning. Jag lägger hela grunden i tömmen.

Sen leds mina hästar för hand i skogen så att de är bekväma med att gå i skog och mark redan innan jag kliver upp på dem. Det ska gärna göras ensamma så småningom.

När de är såpass klara att man kan börja sträckträna dem så är det "bara" att traggla på i skog och mark. Där de inte vill gå får man leda osv.Den perioden får man helt enkelt bara räkna med innan det lossnar och de traskar på smärtfritt. Givetvis har de innan dess lärt sig start-stopp men inget mer.

Jag räknar med att det tar mellan 1-1½ år att stärka senor och stabilisera kroppen på dem och då ska de vara i skogen bland grenar/rötter/stenar för att bygga sin styrka och balans.

En häst som inte får stärka sina senor och ligament tidigt kan ALDRIG göra det  senare i livet. Kom ihåg det. Så därför ÄR det här viktigt för att de ska bli starka och hålla,ingen vill ha en vek häst. Självfallet kan man stärka en häst men det som formas tidigt är det som finns i deras senor /ligament. det blir sen förutsättningarna att jobba med. Blir de inte stärka från början så har man sämre förutsättningar att göra det som vuxna hästar.

Att skritta i timmar är underskattat. Mina hästar ägnar i princip hela sitt första "rid-år" till att traska runt på grusvägar och skogar i SKRITT och de blir alltid väldigt starka i sina ben.

Man läser så himla mkt om "problemhästar" och inte så sällan kommer det fram att hästen inte är mer än 4-5 år.....eller till och med 6 år....hästar har inga problem men massa olika ideér och frågeställningar till vårt sätt att både se och hantera saker.

Rox för exempel.....hon har varit som ett lamm fram tills för sådär 2-3 veckor sedan. Hon fyllde 4 i somras och nu har hon börjat ställa frågor....och då gäller det att ha "rätt svar". En tonåring blir lätt dramatisk och fungerar i princip som en vanlig "slyngel".....världen ligger för deras fötter och de kan ALLT ;-) De behöver inte ta andras råd och gör gärna en stor sak av en skitsak ;-)

I princip fungerar det likadant med en unghäst.Skillnaden är bara att hästen faktiskt lyssnar på oss....om vi gjort rätt från början vill säga ;-)

Rox har nu ställt en hel del frågor som man måste svara på direkt...det går inte att "ta det sen" för då är det försent och man har skaffat sig problem.

Hon ville inte gå ur boxen en dag när Linda skulle rida. Hon skulle INTE gå ur boxen!! Men vi diskuterade saken och hon fick helt enkelt backa ut....efter det har hon aldrig gjort om just DEN saken.

Sen vill hon inte ställa sig vid pallen längre men lösningen är att ställa sig på andra sidan pallen istället, nu går det bra.

Sen kom hon på efter söndagens träning att det fungerade fint att tok-busa vilket hon testa på ridbanan igår igen men kom slutligen fram till att det troligen inte var en bra idé trots allt.....;-)

Hon skulle INTE låta sig avmaskas i går eftermiddag vilket tidigare gått hur bra som helst. Jag fick inte ens komma i närheten av henne då Ellen höll henne i grimman och försökte hänga ned skallen på henne.....nä sånt funkar inte. Jag fick traggla med henne själv tills hon gick med på att öppna munnen utan att tramsa och smaska i sig maskmedlet helt enkelt.Det tog sin lilla stund men till slut insåg hon att det var ett helt onödigt krig att driva.

Lite så är det ju med unga hästar.De först åren är man problemlösare och "veterinär" för att sedan sådär vid 7-års ålder kunna börja skörda frukten av allt arbete ;-)

Just av den anledningen anser jag att alla championat är mestadels förkastliga. Visst hade det varit roligt att ta sin häst till championat men det är alldeles för mkt saker man då måste "hoppa över" för att kunna hålla planen och faktiskt ta sig till championatet.....det är på bekostnad av ganska mkt...framförallt hållbarheten på hästen.

Sen kan det såklart hända saker ändå men lägger man en bra stadig grund så hästen har chansen att stärka både sina senor/ligament och sin kropp under lång tid så är förutsättningarna bra mkt bättre. Och vikten av växlande underlag är oerhört viktig OCH växlande träningsupplägg!!!

Att inte köra samma veckoschema vecka ut och vecka in för att man tror att "då har jag fått med allt". Jag tränar precis allt i intervaller. Jag har en period då jag bygger genom att klättra minst 1-2 dgr/v och då är det fokus på den biten.Sen kan jag ha en period då jag galopparbetar,Roadworkar,powerwalkar......osv. det jag stadigt har varje vecka är hoppträning och trimning och jag försöker även få in ett tömkörningspass i veckan. Men det där med träningsupplägg återkommer jag till. Nu ska jag själv ut och powerwalka Lizza ;-)

(Och det är väl bäst jag avslutar med att inlägget inte är riktat till någon.Och det är mitt sätt att de på den unga hästen.)

Kaatjiing ;-)


Gillar

Kommentarer

IP: 82.99.3.229