Tror vi löst en "knut"

Ja jag hade ju lite funderingar kring hur träningen igår skulle gå.....Agge är inte en "dum" häst men han är lite "särskild" och det handlar om att komma på vad som är vad i hans beteende.

Jag red fram och som vanligt var han rädd för allt.......även sig själv ;-) Han skyggade för vattenmattan när jag red förbi och min tanke var att han MÅSTE ha hoppat vatten tidigare........eller i alla fall vattenmatta?!? Så ok då får vi GÅ över först men han hade en sån ohygglig svanhals och när han tog ett steg framåt och råkade skvätta lite sand på plasten så höll han på att få en infarkt.....han skakade i hela kroppen och där fick jag lite svårt att avgöra......ÄR han rädd? Eller har han bara en räv bakom örat?. Jag vet inte hur mkt jag törs att "gå på" honom och det är ju det som blir svårt när man inte känner honom riktigt ännu.

De pallnitar han la på i Söndags va inte direkt "snälla" så jag visste inte om han bara testade eller om han var ängslig......men Richard kom med idén att Emil skulle rida vilket jag GENAST hakade på. Emil är en väldigt schysst ryttare, inga ful-saker mot hästen och han rättar sig efter hästen och analyserar hur den vill ha det men har ändå kraft och styrka (och rutin) att klämma åt den om det är nödvändigt.

Så han satt upp för att jag skulle kunna få se hur Agge valde att ta det och för att se hur han löste(förhoppningsvis)problemet.

Till en början pallnitade han flera gånger....eller han var i back-läge redan i anridningen och sen nitade han och nästan ville resa sig.Emil bara vände och red på igen med lite bättre galopp och tryck.....pallnit igen......han vände och red på och DÅ hoppade han som en tiger...hahaha...fjanthäst. Sen fick de rulla på flera (låga) hinder på en 8-volt och Agge försökte flera gånger men Emil bara vände och red på igen. Efter några vändor så testade Agge igen men då fick han betala för sitt "fel-val" och Emil morrade åt honom och matade på med lite ben. Agge stönade och blev ganska förvånad men han tog det.

Sen red Emil på igen och Agge tiger-hoppade återigen. Sen rann det på ,han nitade nån gång till men i övrigt så skötte han sig fantastiskt. emil kom fram till att Agge vill bestämma, han vill do it the easy way annars blir han sur. det har egentligen inte så mkt med munnen att göra som vi kanske trodde...det handlar om att han vill gå med hög näsa och stor galopp...då hoppar han som en gud och ju högre det blir ju mer engagerad blir han.

Nu hoppade ju inte Emil så högt eftersom vi ville sätta självförtroende i hästen men det lilla vi höjde gjorde dock skillnad. Han red på 1-110 eller nåt och då blev Agge väldigt fokuserad.

Summan av det hela är att Agge är fortfarande lite svag i bak, vi måste galopparbeta MYCKET mer. Men det huvudsakliga är att han MÅSTE få gå med näsan lite högt och fritt.Det går inte att sätta ihop galoppen för mkt....ännu i alla fall.

Han är inte världens hjälte och behöver känna att man litar på honom,då kommer han att kliva över det man ställer framför honom. Men det var super att kunna stå på marken och titta och det var trots allt skönt att konstatera att hans "upptåg" berodde på att han testade....även Emil ;-)

Emil ska hoppa honom nästa vecka också för att få igång Agge ordentligt. Det handlar ju delvis också om att Agge inte är hoppad något på länge, JAG har inte hoppat på jättelänge så hästen behöver rulla igång och speciellt han behöver det.

Sen tror jag faktiskt det löser sig.Han är nog en häst som blir bättre ju mer han går,både i hoppningen och för övrigt. Jag har ju känt det ganska tydligt i markarbetet så det gäller givetvis hoppningen ännu mer. Han har väldigt lätt för att "fastna" i saker när han har för mkt energi och man inte sätter honom i arbete ;-)

Så nu känns det bra igen.Rackarns fin häst jag skaffat mig och han hoppar super när det blir lite högre :-)

Tack snälla Emil och det var roligt att se att du red honom SÅ himla fint, du är väldigt respektfull med hästar.

Kaatjiing ;-)

Gillar

Kommentarer

mirandahoog
mirandahoog,
Vad skönt med hjälp när man sitter fast!! Kul endå att få se sin tränare rida hästen och även kolla ifrån marken👍🏻
nouw.com/mirandahoog
westyarnhillside
westyarnhillside,

Emil är dock inte min tränare men en duktig ryttare i gruppen 😊

nouw.com/westyarnhillside