Utredningen om hästnäringen.....

Tror INGEN missat den.

Nu ska jag inte "peka ut" någon men har precis lyssnat på en "podcast" angående den......och visst är det intressant att man ändrar sina åsikter utifrån de möjligheter man har....NU ;-)

Har man markerna och förutsättningarna för att uppfylla det utredningen önskar så är man positiv till ett eventuellt lagförslag ;-) Märkligt eller hur ;-)

Man funderar på om åsikterna varit desamma om vederbörande suttit i en annan situation (vilket rådde tidigare).......nu har vederbörande lyckan att ha det förspänt med personer i sin närhet som har kapital att numer ha införskaffat en fastighet som kan uppfylla storleken på den mark som utredningen önskar. Också turen att ha den jordmån som är gynnsam för att ha hästar på ;-)

Och såklart handlar mkt om hästhållning, åsikter om HUR man ska hålla häst och hur hästarna mår som bäst. Absolut!!! Men mitt i djungeln måste man också se till möjligheterna,vad är rimligt.

Vi har mark att uppfylla ev lagförslag i utredningen men det skulle bli lite omständligt för oss på grund av hur marken ligger i förhållande till gårdsbilden. Men bara för att VI har mark så är inte min åsikt att förslaget skall genomföras.....

Problemet för hästnäringen idag är att alla gårdar styckas av. Bara här på ön säljs gårdarna med runt 1 HA och resten styckas av till bönderna......och för er som inte vet så är bönder som möss..........de ska ha mark även om de inte vet vad de ska ha det till många gånger ;-)

Jag tycker istället att man borde göra en utredning om hur markerna är fördelade i förhållande till fastigheterna. En gård är en gård och skall inte få styckas av mer än att det skall ingå MINST 3-4 HA mark!! En villa är en villa-en gård är en gård helt enkelt.

Sen förstår jag bönderna. De går mer och mer över till utsäde och det kräver väldigt stora marker för att det skall vara lönsamt. Och de har också ekonomin att köpa in mer mark så fort det blir minsta lilla åkerlapp till salu eftersom deras fastigheter borgar för sig själva ;-)

Den illa fördelningen av mark beror ju också på tidigare traditioner då bönder som lånade pengar och inte kunde göra sig skuldfri fick släppa till sin mark till ockrare (som det hette på den tiden) och det lider landsbygden av idag.

Så istället för att försöka genomföra lagförslag som kommer att stjälpa hästnäringen så borde man vända på det och titta på markförhållanden till hästgårdarna.

Och sen undrar jag varför det är acceptabelt att ha 30-40 kor på samma yta som man har 10 hästar i så fall.....

Självklart ska vi se till att vi fortsätter att gå mot en hållbar hästhållning men man måste ta det i rätt ände tycker jag. Hästnäringen tillför så oerhört mkt gott till barn, ungdomar och människor generellt att vi inte har "råd" att sparka undan benen på dem.

Idag finns mark du inte får bygga på, åkermark, varför inte införa en lag som säger att viss mark skall betas av djur/hästar t.ex. Att äga mark är en sak men hur man sen använder den kan istället vara reglerat.

Och det där med leriga hagar.....ja det är piss och att åtgärda det kostar multum så där borde staten gå in med bidrag likväl som de går in med EU-bidrag till bönder.....djur som djur kan jag tycka.

Sen är jag också stor motståndare till att många håller sina hästar i grusrutor och har dem i stall 24/7.....en häst mår ALLTID bäst av att vara ute och få röra sig som den vill i en hage. Men just DEN saken kommer man inte åt för de flesta gånger handlar det om att ägaren betalat stora summor för hästen och är rädd för skador. Och även till stor del beror det på okunskap och man anser att "alla gör som de vill med sina hästar".......men DET anser jag i så fall borde vara reglerat. Det borde finnas en röd tråd från lagstiftaren som kräver att hästar inte får hanteras på det sättet!!! Grusruta-NEJ, Ensam i hage-NEJ (finns undantag för hingst/skada).

Och visst kan jag hålla med om att det är väldigt lätt att överföra sina egna känslor på sin häst ;-) Vi har våra på lösdrift.....i stort sätt,de bor inne de värsta tiden på året. och det beror just på att marken blir söndertrampad. Vi hade MER än gärna köpt loss den intilliggande marken men ägaren vill inte sälja då de vill ha utsikt över solnedgången på sommaren......;-) Men idag gör ju alla vad de vill med sin mark som sagt.

Så med DET sagt så ge hästnäringen möjligheterna istället för att försöka genomföra ett lagförslag som dödar den!!!!

Hur tänker ni kring utredningen?

Gillar

Kommentarer

IP: 82.99.3.229