Vad betalar man för?

Köpa häst? Sälja häst? Vad är det man betalar för? Och vad kan anses som issues för en prissänkning? Alla har olika preferenser och olika saker som är viktiga för dem på en häst och är väl antagligen också då beredd att betala för de "speciella" egenskaperna.

Jag lusläser hästnet och andra säljsidor för att det är roligt att se vad som finns på marknaden idag och vart priserna ligger.

Man kan lätt se att priserna ligger väldigt högt på en häst med svensk stam som borgar för framtida kapacitet,frisk, inriden men orutinerad. Den kan ju lätt ligga på mellan 120´-300´ och lite till. Sen tittar man på film,foto och då kan jag snabbt konstatera att det fortfarande är VÄLDIGT mkt jobb kvar på den hästen. Säljaren skulle antagligen anse att den är i toppform men då har de bristande kunskaper helt klart ;-)

Väldigt många av dessa hästar se ,i mina ögon, helt bedrövliga ut i kroppen :-( Fint hull, jaktmuskler bak, spetsigt kors,sluttande rygg mot manken, underhals, ingen bakbroms alls och den använder farten för att hålla balans....men de flesta skulle anse att hästen är i toppskick......Om jag ska köpa en sådan häst,vilket jag absolut kan tänka mig att göra, så vill jag ju inte betala de pengarna då jag vet att jag har MINST 6-7 månaders arbete framför mig innan den ens är i form för att hoppa?!?

Av alla dessa hästar som står till salu så finns det MÖJLIGEN 5 stycken som är ridna på ett sätt som ger dem hållbarhet i framtiden......och det märkliga är att det är DUKTIGA och erkända säljare som visar upp dessa hästar till skyhöga priser?!?

Missförstå mig rätt nu.........det är ju inte så att hästarna ser bedrövliga ut så tillvida att de är misskötta, de är bara så fruktansvärt fel-ridna ur hållbarhetssynpunkt.

Sen får jag frågor på mitt sto om hon varit regelbundet kollad av ET?!? Jo frågan är befogad för ingen känner mig men det sätter lite perspektiv på saker bara ;-)

Här står en häst till salu för en rimlig summa och man får frågor som knappt är relevanta medan det står hästar till salu för orimliga summor som i princip behöver rehabiliteras innan man kan förvänta sig något av dem ;-)

Men jag är väl lite speciell kanske......jag är MER oroad över HUR hästen är riden om jag ska köpa häst, än när tänderna var kollade sist ;-)

För har den fått gå utan bakbroms, med all vikt fram så sliter det MER på sikt och kan antagligen inte repareras......jag kommer att stå med en häst med ständiga kot/led problem m.m........och har då kanske också betalat 200´.........

Nu törs jag inte lägga ut någon bild på något exempel eftersom det är lite för lätt att spåra bilden......;-)

Sen en annan fråga.....hur kan det vara möjligt att kostnaden för en "stammad" häst är SÅ otroligt mkt högre i Sverige än det är i tex i Lettland/Litauen ? Kostar det SÅ mkt mer att avla här i Sverige eller? Och nej, det kommer verkligen ingen skit därifrån,tvärtom kan jag säga. Väldigt många av de hästarna är både bättre ridna och mer hållbara än de svenskuppfödda hästarna......tyvärr får man väl säga.

De är dessutom ridbara ;-) Otroligt många hästar idag är inte ridbara för en "hobbyryttare", de står på tok för högt i blod och har på tok för mkt känslighet vilket gör att ryttarna inte klarar av dem....och får snabbt byta häst.....igen och igen. Det avlas åt fel håll. Den generella ryttaren har inte den kunskapen att rida dessa hästar även om de har plånboken att köpa dem ;-)

Så vad vill man betala för? Vad vill man att hästen besitter för egenskaper, vad är viktigast? Och vilket pris är man beredd att ge i så fall?

Kaatjiing ;-)Gillar

Kommentarer

IP: 82.99.3.229