Varför passar inte sadeln längre.....?!

Att få tag i en sadel som passar både sig själv OCH ryttaren är inte en enkel sak alla gånger. Jag tror de flesta förstått vikten av att ryttaren sitter i en sadel som passar deras kropp men nu ska sadeln även passa hästen ;-) Lotteri? Ja ibland kan det kännas så.

Och när man väl hittat den där sadeln som passar BÅDE sig själv och hästen så upptäcker man efter någon månad plötsligt en dag......att sadeln inte ligger bra längre.

Vi måste lära oss vad en sadel är, hur den är uppbyggd och av vad. Vi är SÅ villiga att lära oss allt annat runt hästen men när det kommer till sadel tycker jag ofta jag hör "det där kan inte jag, jag fattar verkligen ingenting,det är därför jag har sadelutprovare"......

Men precis som vi har våra tränare, veterinärer, hovslagare, ET och lär oss av dem så måste vi även lära oss det grundläggande om sadeln och hur den ska ligga. Många kan det men de flesta inte.

Sadeln är ju ett ganska dyrt område och för mig är det självklart att kunna "sin sadel" när det handlar om så mycket pengar och så stor del av hästens hälsa.

Man kan säga att det finns 2 typer av sadlar, enkelt tänkt. De som inte är ullstoppade och de som är ullstoppade.

Sen sadeln med ullstoppning kräver omtanke och åtgärder, det är "baksidan". Men för hästen är det "framsidan" och är man någorlunda insatt och intresserad så åtgärdar man sin ullstoppade sadel då det behövs.

All annan stoppning, som inte erbjuder hästen utrymme att ändras, är för mig en icke-sadel. Av den anledningen kommer jag bara prata om den ullstoppade sadeln nu.

Men framför allt så handlar det om sadeln mot hästen i detta inlägg och varför den från en dag till en annan inte passar hästen.

När folk kommer och säger att sadeln inte passar längre så uppstår ett antal frågor i mitt huvud:

-har du ridit i sadeln den kontinuerligt?

-har du ridit hästen kontinuerligt?

-hur har du ridit?

Det finns ganska många anledningar till att sadel inte tycks passa längre.

Till att börja med så KOMMER hästen att förändra sin kropp ifall du fått tag i en sadeln som passar eftersom du troligast tidigare haft en sadel som INTE passar. Så räkna med att sadeln kommer ligga dåligt efter 1-3 månader (oftast tidigare än så)efter att du börjat rida i den. Det behöver inte vara ett problem, det mesta går att korrigera tack vare att den är ullstoppad. Och är det en kvalitetssadel och en tillverkare som kan sin sadel så hjälper de till att korrigera sadeln in i det längsta.

De bästa sadlarna (enligt mig) är de sadlar som går att prova ut grundmodell och sen göra vissa detaljförändringar för min häst för att sedan få den tillverkad. Att gå in på en "butik" och köpa en sadel som redan är tillverkad kommer inte erbjuda mig samma möjligheter att korrigera.

Tillbaka till en sadel som plötsligt ligger illa. En sadel som provats ut, beställts och kommer efter 1-3 månader senare kommer att ligga bra OM du ridit din häst på exakt samma sätt som innan vilket betyder att den inte ändrat sin kroppsform, inte lagt på en tillfällig sadel under tiden, inte släppt hästen på bete, inte lagt om hästens träning......fattar ni? Det handlar om förändringar i muskulatur och hållning på hästen, hur den "hanterar" det som ligger på ryggen eller INTE ligger på ryggen.

Det här ÄR en hel vetenskap men samtidigt inte sience rocket, det mesta ÄR logiskt. När du själv tar på dig ett par nya eller nytvättade jeans så har du en känsla hur de sitter. Efter 1 vecka sitter de inte på samma sätt oftast och vad gör du då? Du tvättar dem och får tillbaka formen och känslan.

Men en sadeln kan du inte "tvätta" och forma om, den formar sig efter hästen och hästen formar sig efter sadeln till viss del. Just därför måste man vara uppmärksam hela tiden på hur bossorna känns, är de jämna?

Här kommer mycket av det där med rotationen in också....

Exempel:

Om hästen är högerroterad,antingen "permanent" eller tillfälligt, så kommer den att "släppa ned" bröstkorgen på höger sida och skjuta fram/upp vänster bogblad (ni minns vad vi pratade om innan ). OOm hästen får fortsätta röra sig på det sättet så kommer också sadeln att forma sig utifrån detta med tiden. Antingen får man ordning på rotationen och får hästen i balans och då kommer även sadeln att fortsätta ligga bra........eller så fortsätter man försöka "banka hål i vänstersidan" för att få hästen att forma sig runt den skänkeln och troligast är då att sadeln kommer att bli ojämn i stoppningen......och sen ligger sadeln plötsligt illa.

Ett exempel till:

Du har under en tid haft en sadel som skapat spänningar i ryggen på hästen, antingen för trång eller för vid sadel. Du provar nu ut en ny sadel (med spänningar i ryggen)som ligger bra DÅ. Sen åtgärdar du spänningarna i hästen rygg(hoppas jag) och lägger på den utprovade sadeln.....passar inte.

Ytterligare ett exempel:

Nu hittar en sadel som passar dig OCH hästen. Du "hamnar" plötsligt vertikalt på ryggen och trivs som fisken i vattnet :-) Efter en tid ligger inte sadeln bra längre?! Varför? Mest troligt är att du lyckats få din häst att börja arbeta rätt (grattis) och därmed lyft sin bröstkorg ;-)

Det är fortfarande inte fel på sadeln, det är fortfarande inte en grund för att reklamera sadeln. Låg sadeln bra vid provning och veckorna efter så är det inte sadeln som är "felet"....det är helt enkelt så att hästen ändrar sig.


Kolla på dessa två bilder. Det är Biggi och den till vänster är tagen i Maj och den till höger är tagen i Augusti. Vad ser ni? På höger bild kan ni nog se hur han lyft sin bröstkorg och hela bogpartiet. Manken är inte heller lika markerad utan hänger mer ihop med bogen. Det tidigare ganska toppiga korset har också en bättre rundning och sitter ihop med överlinjen.

Hur blev det så? Jo vi bakbromstränade och VBR-tränade:-) Tror ni sadeln låg likadant i Maj som i Augusti ;-) Nej knappast ;-) Jag fick korrigera sadeln med pad och nu skall den iväg på toppstoppning.

Vad jag försöker förmedla är att man måste intressera sig för sadeln,hur den ligger, hur det skall kännas under osv för att veta att den ligger bra på hästen också.

Några grundregler:

-Bossorna skall ha kontakt med ryggen.

-ryggraden skall ligga fri.

-tryck ned sadeln på ryggen och känn under stigläderkrampan. Där får det i vara för trångt. Be någon annan killa hästen under magen så du känner att det inte blir för trångt då hästen lyfter sin rygg.Det får inte vara större tryck under stigläderkrampan än under bossorna i övrigt när hästen lyfter ryggen.

-Hästens linje och sadelns linje skall vara densamma framifrån. Se bilden.

-sadeln måste vara i balans, dvs att bakvalvet inte får vara mkt högre än framvalvet eller vice-versa.

-Sadeln skall ha sin mittpunkt över hästen RR (rörelsecentrum)vilket är mellan 12-14 ryggkotan.

-Är sadeln för vid så tippar den framåt och bossorna kommer halka ned och ha sin "insida" mot revbenen på hästen. Den kommer troligen också att lyfta i bak.

-är sadeln för trång så kommer dels inte linjerna enligt bild ovan att stämma(gäller såklart en för vid sadel också),sen kommer ortspetsarna trycka mot hästen. Bossorna kommer att ligga ovanför och rulla på ryggen från sida till sida.

Kan vi korrigera med pad?

Ja till en viss del. Vi kan fylla ut lite här och där om det behövs under en period men en pad kan inte permanent förlåta en sadel som inte passar hästen.

Om min häst under en kortare period går upp i vikt....ni vet betet ;-) Då kommer nog sadeln blir för trång. Även om det låter bakvänt så kan man under kortare tid lägga på en tjock foam-pad för den kommer att lyfta upp sadeln så att den inte ger tryck på hästen. Självklart är det ingen permanent lösning.

Går hästen ned i vikt så blir ju sadeln för stor. Jag lägger i så fall på en viktutjämnande pad eftersom jag inte vill ha specifika tryckpunkter.

Tips på bra pads

Invictus. Den finns både som singel och en modell där man kan fylla i bak/fram. Den håller formen och viktutjämnar. Den finns på ErgoX2 och även Kavalkade gör den. Finns också att köpa utomlands om man Googlar. Inte gratis men väl värd sitt pris.

Equifit. Finns som tunn och som lite tjockare. Också ganska dyr men värd sitt pris.

Jag tycker personligen inte om paddar som ger efter såsom fårskinn m.m. Använder jag en pad så skall den viktfördela.

Att komma ihåg: Jag är ingen sadeltekniker. Jag är "bara" oerhört intresserad och ser till att lära mig allt jag bara kan. Men vill man det så rekommenderar jag att lära sig av någon som verkligen kan detta. Någon som kan hästen, sadeln OCH människan.

Det var det mesta om sadeln ;-)

Kaatjiing ;-)

Gillar

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229