Vilande hästar.......

Hästarna har tyvärr fått vila idag också :-( Men det är så det är, hoppas va bättre i ryggen tills på Måndag i alla fall.

Linda, Johan och Siggis har varit här idag och hälsat på. Vi åkte bort till sis för de skulle äta middag där sen i kväll och jag skulle hem o sova så det blev smidigare även för Siggis. Han somnade i mitt knä och sen fick han sussa vidare på soffan ;-) Lagom tills jag kom hem passade GEAB på att stänga av elen.........vi har haft el-avbrott varje dag den sista veckan.....vilket betyder att AC:n i sovrummet inte fungerar när jag skulle sova...grrr. Men den hoppade igång efter nån tim i alla fall.

Har följt en del inlägg på sociala medier angående foderbristen...........eller vem följer det INTE?!? Det är en katastrof där omfattningen kommer slå på SÅ himla många fler områden än vad människor fattar.....det är liksom inte bara korna som står utan mat.......det kommer bli en lång kedja vilket de "vanliga" människorna kommer att bli varse framöver. Det kommer inte hjälpa att bara "slakta av" om man har för många djur utan mat......det är skrämmande att det inte ligger på regeringsnivå?!? Främst hästägare har svårt att få ihop vidden av det och blir galna över att kg-priset skjuter i höjden på höet..........MEN för mig är det inte alls svårt att förstå.

Ett litet räkneexempel:

Vall där det ett normal-år inbringar ca 90 balar har vi följande kostnad för hela vallen.

Arbetstid ca 6 tim att slå =2400:-

Ca 6 tim att pressa=2400:-

Plast 4500:-

Gödning 4000:-

Summa: 13 300:-

Det blir ca 2:-/kg

Nu har vi inte räknat på vad en maskin kostar i drift eller inköp.

Detta år är det 32 balar på samma yta, samma kostnad för oss att slå,pressa,göda osv. Nu är priset en bit över 3:-/kg.

Alltså en enkel ekvation.Det enda som blir en mindre kostnad är plasten då vi behöver plasta färre balar.

Detta är bara ett exempel såklart och det varierar givetvis mkt beroende på olika omständigheter i landet. Vi har egna maskiner men det kostar ju givetvis pengar de också i drift och slitage oavsett hur mkt vall det finns att slå.

Hästägare tycker att vi ska "hjälpas åt" med den här katastrofen........jag givetvis men vi kan ju inte hjälpas åt genom att vi/de som producerar det foder som går ska betala för att andra ska få foder?!?

Vi måste ju fortfarande få betalt för de utlägg vi gör?!? Så mitt råd till er som förfasas över att höet blir dyrt i år.....tänk er att kostnaden för att producera är EXAKT densamma på 1/3:del av skörden så fattar ni att balarna får ett mkt högre kg-pris i slutänden.

Nu säljer vi inga balar eftersom vår skörd blev, som hos alla andra, katastrofal. Däremot har vi lyckats få ihop mat till våra egna djur. Men efter 3 år av torka så förstår ni kanske hur mkt vi ligger back då vi inte kunnat sälja foder alls. Nu är ju detta inte vår huvudsakliga inkomstkälla som tur är.Vi arbetar ju båda två tack o lov. Men jag tänker på alla de som ska leva på det.........ni fattar va? Ni fattar nu att höet blir dyrt.....de måste ju också ha mat på sitt bord när vintern kommer.....inte bara deras djur.

Och vad man än tycker och tänker så är hästar för de flesta en "lyxvara" så till vida att det inte är något de MÅSTE ha.....alltså en kalkylerad kostnad.....hästar är dyrt ;-) Med andra ord MÅSTE man ta höjd för akuta avgifter. Ibland består den akuta avgiften av veterinärräkningar, ibland av utrustning och nu består den av foder.....!!!!

Nu ska jag åka och jobba ;-)

Kaatjiing ;-)


Gillar

Kommentarer

IP: 82.99.3.229