Vissa och vissa inte

En sak jag fått erfara under senare år då jag börjat jobba med VBR och Ergo är att hästägare är bland det svåraste som finns ;-) Det är ju ingen nyhet direkt men inte ens när kunnigt folk förklarar saker för dem så inser de.....ibland.

Det känsligaste är ju att säga något om deras häst, att de ser ut på ett sätt, att de är ojämna i kroppen, att de är sneda, att de som ryttare troligast orsakat det........ni fattar hur "farligt" det är...

Jag tänker såhär,om min ET eller motsvarande säger "din häst sitter fast här" eller "din häst är sned här" så lyssnar jag helt utan att protestera.....men om han säger "din häst sitter fats här för att du rider som du gör och det kommer att ge din häst problem,du måste rannsaka din ridning"........vad tror ni händer då? Protesterna kommer garanterat att bli enorma och ifrågasättande......

Varför har hästmänniskor/ryttare så svårt att förstå att allt som en ET hittar på hästen kommer av det som vi orsakat på ryggen. Ja vi får såklart räkna bort direkta trauman.

Eller om ET eller motsvarande som tittar på hästen säger "din häst har ändrat sig, den ser inte ut som den gjorde sist".....då handlar det inte om att hästen är "ful" .De handlar om en förändring,oavsett om det är till det bättre eller det sämre, så är det en förändring som BEROR på något.

Våra hästar förändrar sig hela tiden. Är man kunnig på hur hästen skall balansera sig och arbeta så kommer förändringen att vara positiv. Är man däremot INTE kunnig så är troligen förändringen negativ och kommer också att ge skador i framtiden.

Det är skrämmande många ryttare (även på hög nivå) som rider på ett "skadligt" sätt som med tiden skadar men de fortsätter för de har ju alltid gått bra.

Till stor del tror jag det handlar om att det är alldeles för jobbigt att engagera sig.....man vill bara rida och ha roligt med sin häst ;-) Och det klart vi ska gör det, ha roligt med vår häst. Men är det ändå inte vår skyldighet att faktiskt lära oss det vi kan och det som krävs för att hästen skall få de bästa förutsättningarna när vi "rider och har roligt med vår häst"?

Sen finns det väldigt få ET som kommer tala om för dig att du rider felaktigt, det är väldigt få ET som har den kunskapen ;-)

Man behöver hjälp av en duktig person som har kunskap om hur hästen bär sig och vilka muskler som ger den balans.

Vi har ju pratat väldigt mycket under helgen om detta, hur känsligt det är, hur svårt det är med ryttare som är JÄTTE-ENGAGERADE i sin häst då det kommer till ridning, skoning, utrustning,tränare osv. Som tror att de kan "köpa sig fria" och sen säga....."det där fattar jag ingenting om" när det kommer till det som är viktigast....hur mår hästen i sin kropp, hur ser den egentligen ut? Att den springer fort och hoppar fint betyder inte alls att den egentligen mår bra.....det betyder bara att den är förbannat snäll och lojal mot dig ;-)

En häst visar inte smärta så gärna eftersom den är ett bytesdjur. Har du sedan en arbetsvillig och lojal häst så kommer det att ta ÄNNU längre tid innan den visar smärta. Det första tecknen är att den blir obalanserad, sned, ojämn muskulatur mellan sidorna,.....osv. Den kommer att välja att avlasta sig så långt det är möjligt och sen kommer den där kotledsinflammationen, knäledsinflammationen....m.m. Men då är det liks försent......då har du ju missat orsaken vilket betyder att det kommer att komma tillbaka.....att du får spruta leder igen.

Därför har jag ju haft sådan hybris över Biggis högra bakknä.......nu vet jag att det kommer från vänster bak efter ett trauma i hagen men ÄNDÅ så måste jag ju orsaksbehandla och inte symptombehandla. Jag rehabbar honom utifrån det vänstra knät för det är ju där det sitter.....inte höger.

Men det där skrämmer mig stort........att man rider på och tycker att en liten kotledsinflammation är bara att spruta-vila och sen rida på igen.

Vi KAN se skador tidigt, långt innan det ens blir en skada. Vi kan, om vi "orkar" engagera oss se skillnad på höger/vänster sida och därmed utreda VARFÖR hästen ser ut så, VAD är det den avlastar.

Jag anser inte att jag är någon expert men jag är FÖRBANNAT intresserad och sätter mig in i saker och ting runt min häst. Såklart det är jobbigt ibland att ta reda på saker som man egentligen inte kan ett skit om......men är jag inte skyldig mina hästar det?

Kaatjiing ;-)Gillar

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229