Den där "toppen"på hästen......

Sista dagarna har jag både sett och pratat med människor om deras "sadelproblem".....skulle vilja säga att det är inte sadeln i sig som är problemet......det är hästen som inte har förutsättningarna för att kunna bära en sadel korrekt på grund av "fel-träning".

Jag ser SÅ himla många hästar med den klasiska taknocken bak,i korset. Som en vinthund. Med detta följer också resten av kroppen....lätt framåtlutad rygg där rygglinjen lutar NED mot manken och den har inte heller sällan en hög men kort manke med en nedsjunken bröstkorg. Det finns SÅ lätta åtgärder för det!!!

Bakbromsträna!!! Hästen är byggd för att bromsa med sina bakben för att så att säga kunna spänna båden. Bakbromsen gör också så att de orkar få upp framdelen och bli lätt och pushig fram. Börja träna slowalk......gå vid hand sakta,sakta (ett steg i taget tills hästen vänjer sig). Gäran med lite uppför/nedförslut. Ta några minuter varje dag i ett par veckor så kommer ni si,TRO mig, stor skillnad när den hittar sina bakben.

Bröstkorgen kommer lyfta,bokbladen kommer lyfta. Och eftersom bröstkorgen lyfter så blir den oftatst något smalare i sadelläget, får upp rygglinjen så att manken blir längre och inte så hög. Det kommer bli lättare att hitta rätt sadel, hästen kommer bli starkare och när den kommer upp i fram kommer den också flytta belastningen från framdel till bakdel i större utsträckning.

Denna bild visar före-efter. Jag vill verkligen inte se de där stackars ryggarna som man envist försöker lägga sadel på :-(

Häst med hög hals-dålig balans,den har halsen högt för att KUNNA hålla balansen. Ser ni vilken skillnad det är på bara 2 veckor :-)

Snälla.....tro inte att hästar "ser ut så" i korset....de ser ut så av en anledning som vi lätt kan åtgärda till det bättre. Gör er själva,och hästen,tjänsten att träna bakbromsen så kommer hästen kännas bättre,må bättre,hålla bättre och en sadel kommer vara mycket lättare att hitta som passar :-)

Och forskning med "ny" kunskap ÄR inte farlig :-)

Kaatjiing ;-)

Gillar

Kommentarer