Ett "skit-pet"........

Ni vet det där uttrycket........"fick ett skit-pet"......vad ÄR det EGENTLIGEN? Är det ett pet man inte förtjänar? Är det ett pet som blivit utan att man ens är "skyldig" till det? Är det ett pet som är "hästens fel" eller vad ÄR det?

De flesta gånger jag sitter och tittar på en klass där man säger att man fått ett skit-pet så är det för mig en alldeles solklar orsak till varför det blev ett pet. Om man sen vill mena att man gjorde ett "skit-fel" så att man fick ett pet är ju en sak.Men jag tycker mestadels att det låter som att det var "otur" att bommen föll......

Jag är absolut ingen atomfysiker men jag vet att en bom KAN inte ramla ned utan hjälp....alltså att man puttat på den.....även om det är så liiite så liiiiiiite så har NÅGOT kommit åt den.

Så vad är då skit-pet? Ett riv som man menar egentligen inte är ett riv....att det är så himla lite att det inte räknas? Eller säger man skit-pet för att man tycker att det är just skit för att man rev?

Nej skämt åt sido, det klart man säger så för att man tycker att det var REN otur att bommen föll och man va "nästan" inte alls i den....;-)

Men faktum kvarstår....ett pet ÄR ett pet-PUNKT. Och oftast tycker jag att skiten hänger i tygeln faktiskt ;-) Och det där att hästen "vill vara felfri"....såklart har den absolut ingen uppfattning om huruvida den är felfri eller inte.....den vill bara få över alla 4 ben utan att slå i vilket oftast gör mer eller mindre ont. Om den INTE vill vara felfri så beror det på att den har en annan smärttröskel och eller sämre förmåga att tekniskt lyfta sina ben, eller helt enkelt oförsiktig. En försiktig häst är en sådan som "vill vara felfri" ;-)

Lizza är en häst som inte bryr sig om ifall hon är felfri, dvs hon skiter i om hon slår sig. Hon har ett pannben som en ½ meter och har hög smärttröskel. Dammar hon i riktigt hårt blir hon förbannad och kickar efteråt. Hon hoppar det man ställer framför henne och hoppar till det inte finns fler hinder att hoppa. Hon skiter i vilka bommar som ligger kvar...PRECIS som alla anda hästar eftersom de saknar slutledningsförmåga.

Men återigen...."skit-pet".....vi har så många uttryck för att sätta "skulden" på annat håll än oss själva. Antingen skylls det på hästen att den "inte vill vara felfri"....eller så (i bästa fall) skyller vi på oss själva (ibland) och är ärliga och säger att vi rider som ett hekto skit.....eller så skyller vi på slumpen/oturen......

Har kollat på Baltic Cup lite i helgen och där fanns det en hel del "skit-pet" om man ska tro ryttarna ;-) Själv tycker jag nog att det var mkt mer "skit-ridning" i så fall som orsakade peten ;-)

Säg gärna att man skiter i peten för att man är oerhört nöjd ändå och man förlåter sig själv för sina misstag. Det kan finnas anledningar till att man inte lyckas med den där toppenritten men man gjorde väl ändå så gott man kunde och ändå blev det pet? Ja det blir det och det är ok att inte alltid vara på topp, det är ok att inte alltid skylla på något.

Ett pet är ett pet-PUNKT

Kaatjiing ;-)

Gillar

Kommentarer

Fia_Jungdalen
Fia_Jungdalen,

Skitpet menar jag är när en bom faller fast hästen knappt snuddar bommen . Ett pet är ju naturligtvis alltid ett pet och det är ju vi där uppe som ska se till att dom undviks men ibland faller vissa bommar lätt och då tycker jag att man kan kalla det ett skitpet.

nouw.com/fia_jungdalen
isabellelundstrom
isabellelundstrom,