Har sagt det förut.........

Vi måste prata om det igen ;-) Att köpa en Ergox2-sadel är att köpa ett koncept. Hela kedjan är viktig och det är inte som med alla andra sadlar.......man provar en sadel och så var det bra med det.

Ergo´s koncept bygger på att ryttaren ska sitta i rätt modell som passar hens bäcken så att hen kommer vertikalt över hästen och därmed också slipper sitta och spänna sin kropp på allehanda ställen..........MEN sadeln måste också passa hästen så det är lite trixande ibland att hitta rätt sadel/modell till rätt ekipage.

Sen är det med Ergos sadlar precis som med alla sadlar.....om hästen ändrar sig så kommer SÅKLART inte sadeln att ligga likadant.

-Om man går upp i vikt så passar inte byxorna eftersom de blir för små.

-Går man ned i vikt så passar inte byxorna eftersom de blir för stora.

Svårare än så är det inte, det är likadant med hästen!!

Sen är Ergo-sadeln uppbyggd på ett sådant sätt att den SKA ge hästen möjlighet att ändra sig i ryggen, den ger utrymme för att hästen ska kunna lyfta/komma upp med sin bröstkorg, det är liksom det som är vitsen då i princip alla hästar släppt ned den och slutat bromsa med sina bakben, det är ju så de är avlade numer ;-)

Alltså så kommer man tvingas topp-stoppa sadeln igen ganska snart efter att man köpt den....ca 6 månader efter och då brukar man också se i stoppningen att hästen utnyttjat möjligheten att "få plats".......stoppningen är inte allt för sällan ojämn åt ena eller andra hållet, alltså ett kvitto på att den behöver hjälp av att ryttaren blir mer vertikal/centrerad eller så är hästen helt enkelt sned på grund av felaktig ridning.

Till 90% så är det ryttaren som orsakar snedheten, att hästen känns mer eller mindre "svår" i ena varvet (kan såklart också bero på tidigare trauma). Det gäller att vara extremt ödmjuk som ryttare för att inse detta!!!!

Ett väldigt avslöjande är att titta i sadeln, i sitsen, när man kliver av....där kan man ofta se hur man suttit under ridpasset....;-) Väldigt ofta ser man märken i sitsen efter mer vikt åt ena eller andra hållet.......inte konstigt om hästen känns "svår" i ena eller andra varvet ;-) Har man grip i ridbyxorna är det lätt att se i sitsen annars kan det vara svårare för ridbyxor helt utan något i baken ger inga märken".

Sen måste man VILJA förstå, VILJA jobba rätt och VILJA sätta sig in i hur hästen biomekaniskt fungerar. Man måste inte bli en professor men man måste ha intresse.

Och till sist.......SNÄLLA låt inte era hästar pendla så hysteriskt i vikt varje år. Ja hästar mår bra av att gå på bete men anpassa betet, se till att de inte sticker iväg i vikt så att de ser ut som klot. Det är inte meningen att de ska bli feta 1 gång per år. Tänk er själva hur det skulle vara att väga 90 kg varje sommar och sen tvingas banta ned er till 50 under vintern för att sedan äta upp er till 90 kg igen några månade efter.......skulle ni må bra av det? Skulle ni känna er tillfreds med att behöva banta hårt varje höst? Vara hungriga under några månader för att sen få äta fritt igen? Hur skulle det kännas i kroppen att plötsligt väga 40 kg mer när ni ska röra er?

Skyll inte på att det inte går att göra något......allt går att lösa, det kanske bara blir ett ngt större problem för ägaren.

Jag har idag 3 st Ergo-sadlar som jag aldrig i livet skulle byta mot något annat, de har räddat både ryggarna på mina hästar OCH min egen rygg. Jag har aldrig haft problem med sadlarna, att de inte ligger bra, att de är för stora/för trånga eller något annat............MEN mina hästar är beständiga i kroppen året runt. De kan slå på några kg på sommaren men de tillåts aldrig att bli feta. Det kan skilja ibland över tid så att jag måste lägga en Invictus-pad under eller ta bort den men inte mer än så.

Jag ser allt som oftast att hästägare inte VILL ha jobbet att engagera sig i hur hästen skall byggas, arbetas rätt, hur sadeln ska ligga osv. Lika viktigt som det är att sätta sig in i annat kring hästen, lika viktigt är detta!!!!

Det är en hel vetenskap i att veta ALLT om hur sadeln ska ligga men man måste veta det grundläggande i alla fall anser jag. Och man måste ha förståelse för hur hästen ändrar sig över tid.

Over and out


Gillar

Kommentarer